Endonezya Devlet Baskani'ndan ASEAN'a "yok edici rekabetin arenasi olmayalim" çagrisiDildar Baykan Atalay

Endonezya Devlet Baskani'ndan ASEAN'a "yok edici rekabetin arenasi olmayalim" çagrisiDildar Baykan Atalay

ANKARA (AA) - Endonezya Devlet Baskani Joko Widodo, Güneydogu Asya Uluslar Birliginin (ASEAN), dünyadaki "yok edici rekabet" için bir arena olmamasi uyarisinda bulundu.

Endonezya haber ajansi Antara'ya göre, Widodo, 43. ASEAN Zirvesi'nin açilis oturumunda konusma yapti.

Widodo, ASEAN ailesinin bir üyesi ve dönem baskani olarak, ASEAN'in bugüne kadarki birliginin hala iyi durumda oldugunu düsündügünü belirtti.

ASEAN'in birlik içinde olmasinin, üye ülkeler arasinda fikir ayriliklarinin bulunmadigi anlamina gelmedigine isaret eden Widodo, "Fikir ayriliklari demokrasinin dogasinda var. Bu durum, bizim herkese esit muamele gösterdigimiz bir aile oldugumuz anlamina gelir." dedi.

Widodo, "ASEAN gemisinin" tüm dünya için refah, istikrar ve barisin gemisi haline gelmesi gerektigini belirterek "Dünyadaki okyanuslar tek basina yol almak için çok genis. Bu yolculukta, ASEAN ortaklarimizin gemileriyle karsilasacagiz. Burada birlikte el ele yol alalim." ifadesini kullandi.

ASEAN'in dünyadaki rekabetin bir arenasi haline gelmemesi uyarisinda bulunan Widodo, "Gemimiz ASEAN'i yok edici bir rekabetin arenasina çevirmeyelim." diye konustu.

ASEAN Zirvesi, Endonezya'nin baskenti Cakarta'da 5-7 Eylül'de düzenleniyor.

Üye ülkelerin ekonomik entegrasyon ve bölgesel sorunlari ele alacagi ana zirve kapsaminda 26. Çin-ASEAN Zirvesi, Çin, Japonya ve Güney Kore'nin dahil oldugu 26. ASEAN+3 Zirvesi, 18. Dogu Asya Zirvesi ve ASEAN Hint-Pasifik Forumu da gerçeklestirilecek.