Ekran izleme süresinin uzamasi sasilik riskini artirdiTolga Yanik- Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sagligi ve Hastaliklari Bölümü'nden Doç. Dr. Sevil Karaman:- "Çocuklarda artan akilli telefon ve tablet kullanimi ve salginla beraber is modelinin cepten yapilmasi sasilik riskini artirdi"
ISTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sagligi ve Hastaliklari Bölümü'nden Doç. Dr. Sevil Karaman, çocuklarda artan akilli telefon ve tablet kullanimi ve salginla beraber is modelinin cep telefonundan yapilmasinin sasilik riskini artirdigini bildirdi.
Hastaneden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Doç. Dr. Karaman, saglikli bireylerde her iki gözün, birbirine paralel ve uyumlu olarak çalistigini, çesitli nedenlere bagli olarak gözler arasindaki bu paralelligin bozuldugunu ve ayni hedefe bakamadigini belirtti.
Karaman, bu durumun sasilik olarak adlandirildigini ifade ederek, gözlerden birinin digerinden farkli bir yöne bakmasi, çift görme veya bulanik görme, farkli yönlere bakarken bas agrisi veya bas dönmesi, göz yorgunlugu, halsizlik, mide bulantisi, gözlerde veya göz kapaklarinda kas gerginligi gibi durumlarin sasilik belirtileri arasinda yer aldigini aktardi.
Sasiligin, dogustan veya sonradan gelisebildigini vurgulayan Karaman, sunlari kaydetti:
"Dogustan sasilik, bebegin dogumundan itibaren var olur veya ilk yaslarinda fark edilir. Sonradan gelisen sasilik ise yasamin herhangi bir döneminde ortaya çikar ve çesitli nedenlere baglidir. Bunlar arasinda göz kaslarindaki dengesizlikler, göz hastaliklari, beyin hasari veya sinir sistemi bozukluklari yer alir. Bazi durumlarda sasilik genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Ailedeki bir bireyde var ise genetik bir yatkinlik oldugu düsünülür.
Genetik yatkinlik sasiligin nedeni degildir ve çogu zaman, tek basina genetik faktörlere bagli degildir. Bununla birlikte bazi nadir genetik sendromlar sasiliga neden olabilir. Genetik yatkinlikla birlikte sasilik riskini artirabilecek diger faktörler arasinda prematüre dogum, düsük dogum agirligi, nörolojik sorunlar, enfeksiyonlar veya diger bazi tibbi durumlar yer alabilir. Çocuklarda artan akilli telefon ve tablet kullanimi ve salginla beraber is modelinin cepten yapilmasi sasilik riskini artirdi."
- Çocuklarda görülen göz problemlerine dikkat
Doç. Dr. Karaman, sik göz kirpmanin altinda baska nedenlerin yattigini belirterek, "Stres, yorgunluk, göz kurulugu, göz enfeksiyonlari ve göz yüzeyindeki tahrisler sik göz kirpmasi ile iliskilendirilebilir. Bazi nörolojik bozukluklar ve göz kasi hastaliklari da sik göz kirpmasinin sebebi olabilir." degerlendirmesinde bulundu.
Yalanci sasiligin çocuklarda görüldügünü ve gözlerin farkli sekillerde görünmesine neden olan göz ve göz çevresi yapisal farkliliklarindan kaynaklandigini vurgulayan Karaman, su bilgileri verdi:
"Gözler normal pozisyonda olmasina ragmen biri digerinden farkli bir yöne bakiyor gibi algilanir. Gözlerden biri digerine göre daha küçük veya daha büyük görünebilir. Göz kapaklari farkli seviyelerde, göz bebekleri ise farkli boyutlarda olabilir. Gözlerin farkli yönlerde konumlandigi gibi görünebilir. Hiçbir belirti veya semptom göstermeyen yalanci sasilik görme yetenegini etkilemez. Gerçek sasilik gibi tedavi edilmesi gereken bir hastalik degil, ancak gerçek sasilik ile karistirilip, yanlis bir tedavi uygulanabilir. Bu nedenle çocuklarda görülen her türlü göz problemlerinde uzman bir hekime basvurulmali."