Dünya Gida Programi'nin yardimlarini durdurmasi Gazze'deki insani krizi derinlestirecekNour Mahd Ali Abu Aisha,Mahmut Geldi,Halime Afra Aksoy- BM Dünya Gida Programi (WFP) Sözcüsü Aliye Zeki:- "Haziran basi itibariyla WFP'den yararlananlarin yüzde 60'i artik yardim alamayacak. Bu da Filistin topraklarindaki 200 bin kisiyi kapsiyor"- Kalkinma uzmani Muhsin Ebu Ramazan:- "Gazze Seridi'nde devam eden abluka ve askeri saldirilar nedeniyle artan yoksulluk ve issizlik oranlari ortadayken WFP'nin ka
GAZZE (AA) - NUR EBU AISE - Birlesmis Milletler Dünya Gida Programi'nin (WFP) Gazze Seridi'nde binlerce ihtiyaç sahibi aileye yardim faaliyetlerini durdurma yönündeki kararinin, 16 yillik Israil ablukasinin yol açtigi insani krizin daha da büyümesine yol açacagi ifade ediliyor.
Filistin hükümeti ve sivil toplum kuruluslari üzerinden mülteci statüsünde olmayan Filistinli ihtiyaç sahibi ailelere gida yardimi yapan WFP, 11 Mayis'ta yaptigi açiklamada, "ciddi" fon sikintisi nedeniyle 1 Haziran'dan itibaren 200 bin Filistinliye gida yardimini askiya alacagini, bu sayinin da gida yardimi alanlarin yüzde 60'ina tekabül ettigini duyurdu.
Ayrica, "WFP'nin herhangi bir fon almazsa agustos ayindan itibaren Bati Seria ve Gazze Seridi'ndeki faaliyetlerini tamamen askiya almak zorunda kalacagi" bilgisine yer verilen açiklamada, WFP'nin bölgedeki gida ve nakdi yardimlarini sürdürebilmesi için 2023 sonuna kadar 51 milyon dolara ihtiyaç duydugu ifade edildi.
Cenevre merkezli Avrupa-Akdeniz Insan Haklari Izleme Örgütünün Ocak 2020'deki raporunda "2 milyon 300 bine ulasan nüfusuyla yoksulluk oraninin yüzde 61'in üzerinde oldugu" belirtilen Gazze Seridi'nde WFP'nin yardimlari durdurmasinin, ekonomiyi ciddi anlamda etkileyecegine isaret ediliyor.
Bölgesel ve uluslararasi arenada, son dönemlerde Israil ile Filistinliler arasinda yeniden tansiyonun yükselmesine yol açacak sekilde Gazze'deki insani krizin patlak vermesinin önüne geçmek için pek çok çaba sarf edildigine dikkati çeken uzmanlar, bu durum karsisinda endiselerini ifade ediyor.
- WFP: "Finansman eksikligi bizi yardimlari durdurmaya sevk etti"
WFP Sözcüsü Aliye Zeki, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Finansman sorunu sebebiyle Filistin topraklarindaki gida yardimlarini sürdürmek çok zor hale geldi. Bu nedenle de WFP zor kararlar aldi." dedi.
WFP'nin Filistinlilere yönelik gida yardimini durdurma kararini duyurmasindan sonra bu karardan vazgeçilecek olumlu herhangi bir gelisme yasanmadiginin altini çizen Zeki, Filistinlilere yapilan 12,4 dolarlik yardim ödemelerinin mayis ayi itibariyla 10,3 dolara düsürüldügünü söyledi.
Yardim ödemesini düsürme uygulamasinin WFP'den yardim alan 275 bin Filistinlinin tümünü kapsadigina isaret eden Zeki, "Haziran basi itibariyla da WFP'den yararlananlarin yüzde 60'i artik yardim alamayacak. Bu da Filistin topraklarindaki 200 bin kisiyi kapsiyor." ifadelerini kullandi.
Geriye kalan Filistinlilerin ihtiyaç durumunun daha agir oldugu ve bunlara yönelik yardimlarin agustos ayina kadar sürecegini belirten Zeki, "WFP'nin Filistin topraklarindaki yardim çalismalari ise agustos ayi itibariyla askiya alinacak." diye konustu.
- "WFP'nin yardimi 2023 sonuna kadar sürdürebilmesi için 51 milyon dolar gerekli"
WFP'nin Filistinlilere yönelik yardim çalismalarini 2023 sonuna kadar sürdürebilmesi için 51 milyon dolar acil kaynaga ihtiyaç duyulduguna vurgu yapan Zeki, isgal altindaki Bati Seria ve abluka altindaki Gazze Seridi'nde yasayan ailelerin artan güvenlik sorunu ve ekonomik krizin yol açtigi hayat pahaliligi gölgesinde gida güvenligi siniri altina düsebildiklerini belirtti.
Gazze Seridi'ndeki insani krizi "berbat" olarak nitelendiren Zeki, "Gazze'de her 3 kisiden 2'si günlük gida ihtiyacini karsilama mücadelesi veriyor." dedi.
Zeki, bu yardim programinin durmasiyla birlikte WFP'yle anlasmasi olan 300 küçük esnafin da olumsuz etkilenecegini aktardi.
WFP, bugüne kadar yardim çalismalariyla aylik Filistin ekonomisine yaklasik 3 milyon dolar kazandiriyordu.
Gazze'deki Filistin Sosyal Kalkinma Bakanligi Sözcüsü Azize el-Kahalut da WFP'nin, Sosyal Kalkinma Bakanligi üzerinden yardim ulastirdigi Filistinlilerin sayisinin 23 bin 300 oldugunu belirtti.
Kahalut, WFP'nin mayis ayinin basi itibariyla kendileri üzerinden yardimlardan istifade eden 8 bin kisiye yardimlarin kesilecegini ilettigini söyledi.
- WFP'nin yardimlarina güvenen kesim
Abluka altindaki Gazze Seridi'nde yüzbinlerce Filistinli, is firsatlarinin azligi, imkanlarin kisitli ve yasam sartlarinin yüksek olmasinin yani sira saglik kosullari elvermedigi için WFP'nin sagladigi yardimlarla ailesini geçindirmeye çabaliyor.
AA muhabirine konusan 53 yasindaki Filistinli Hüsam Ahmed, çesitli hastaliklari nedeniyle çalisamadigini, ailesinin temel ihtiyaçlarini WFP'nin verdigi yaklasik 210 sekel tutarindaki yemek kuponuyla karsiladigini söyledi.
Alti kisilik ailesinin ekonomik durumunun oldukça kötü oldugunu kaydeden Ahmed, WFP'nin yardimini kesmesi durumunda ailesinin durumunun ekonomik ve insani açidan daha da kötülesmesinden endise ettigini dile getirdi.
- "WFP'nin karari kabul edilemez"
Kalkinma konusunda uzman Muhsin Ebu Ramazan, bu endiseyi bölgedeki tüm Filistinliler için paylastigini söyledi.
Ebu Ramazan, "Gazze Seridi'nde devam eden abluka ve askeri saldirilar nedeniyle artan yoksulluk ve issizlik oranlari ortadayken WFP'nin karari kabul edilemez." dedi.
Gazze'deki insani durumun kötü oldugunu kaydeden Ebu Ramazan, farkli üretim sektörlerindeki somut gerilemenin gölgesinde her yil 12-15 bin üniversite mezununun issizlik ordusuna katildigina isaret etti.
Ebu Ramazan, Gazze'de hiçbir gelir kaynagi olmayan yoksullara yönelik gida yardimlarinin durdurulmasinin herhangi bir gerekçesinin olmadigini söyledi.
Insani krizlerden muzdarip diger ülkelerde yardimlarin devam ettigine dikkati çeken Ebu Ramazan, "Bu kararin mali krizle ilgili olmadigini, bazi siyasi boyutlar tasidigini düsünüyorum. Yardimlarin askiya alinmasi Gazze'deki insani ve ekonomik krizi derinlestiriyor." dedi.
- "Gida güvenligi oranlari artacak"
Ebu Ramazan, WFP'nin yardimlarini kesmesinin abluka ve zor ekonomik kosullar altindaki Gazze'de gida güvensizligi oranlarini artiracagini ifade etti.
Gida güvensizliginin, toplumun kesimlerini yoksulluk çemberine dahil ettiginin altini çizen Ebu Ramazan, bu durumda insani yardimlarin azaltilmasi degil aksine artirilmasi gerektigini sözlerine ekledi.
Filistin Insan Haklari Merkezi, daha önce yaptigi açiklamada, WFP'nin kararinin kendilerini endiselendirdigini, bu kararin en fazla Gazze'deki ihtiyaç sahibi Filistinlileri etkileyecegini vurgulamisti.
Merkez, bölge nüfusunun yarisindan fazlasinin yoksulluk çektigini, nüfusun yüzde 64,4'ünün ise gida güvensizligi yasadigini açiklamisti.