Disisleri Bakani Çavusoglu, gündemi degerlendirdi:Islam Dogru- "(Suriye konulu) Bakan yardimcisi düzeyinde dörtlü toplanti, 3-4 Nisan tarihlerinde Moskova'da gerçeklesecek"- "(Rusya Disisleri Bakani Lavrov'un Türkiye ziyareti) Genis anlamda konusacagimiz konular var. Ikili iliskilerin yani sira tahil anlasmasinin uzatilmasi var"
NEW YORK (AA) - Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Türkiye, Rusya, Suriye ve Iran'in katilacagi bakan yardimcisi düzeyindeki dörtlü toplantinin 3-4 Nisan tarihlerinde Moskova'da yapilacagini açikladi.
Çavusoglu, Birlesmis Milletler'deki 30 Mart Uluslararasi Sifir Atik Günü Özel Oturumu'na katilmak üzere geldigi New York'ta, Türkevi'nde bir grup Türk gazeteciyle dis politikadaki gelismeler konusunda sohbet etti.
Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov'un Türkiye ziyaretiyle ilgili soru üzerine Çavusoglu, Kahramanmaras merkezli depremlerden sonra Türkiye'yi ziyaret etmek isteyen Lavrov'un 6-7 Nisan'da yapacagi ziyarette, ikili iliskilerin farkli boyutlarini görüsme imkani bulacaklarini söyledi.
Çavusoglu, depremler sonrasinda Rusya'nin çok yardimda bulundugunu hatirlatarak su bilgileri verdi:
"Genis anlamda konusacagimiz konular var. Ikili iliskilerin yani sira tahil anlasmasinin uzatilmasi var. Onunla ilgili persembe günü (30 Mart) BM Genel Sekreteri ile de bir görüsme yaptik. Genel Sekreter, Türkiye'nin, özellikle Ruslarin sikayet ettigi bankalarin ödemeleri gibi bazi konularda katki saglayip saglamayacagini sordu. Onun üzerinde çalisiyoruz. Rusya, tahil anlasmasinin 60 gün uzatilmasina 'evet' dedi. 120 gün su anda daha net degil, bunu konusacagiz."
Lavrov ile görüsmede Suriye, Libya ve diger bölgesel konularin da ele alinacagini bildiren Çavusoglu, Suriye ile ilgili siyasi süreç, göçmenlerin durumu ve depremlerden sonra oraya yapilacak insani yardimlarin artirilmasi konularinin degerlendirilecegini ifade etti.
Çavusoglu, "Rusya'nin ev sahipligi ve kolaylastiriciliginda Suriye ile bir angajman süreci basladi biliyorsunuz. Daha sonra Iran da bu sürece dahil oldu. Bazilariniz Misir'i ziyaretimizde vardi ve Misir'da sizlere bakan yardimcilari düzeyindeki toplantinin ertelendigini söylemistik. Simdi o toplantinin tarihi netlesti. Bakan yardimcisi düzeyinde dörtlü toplanti, 3-4 Nisan tarihlerinde Moskova'da gerçeklesecek." dedi.
Misir ile normallesme sürecinde de son zamanlarda hizlanma oldugunu dile getiren Çavusoglu, ekonomik ve ticari iliskiler konusunda simdiye kadar zaten bir problem olmadigini, siyasi iliskileri de tamamen normallestirmek için gayret sarf ettiklerini söyledi.
Çavusoglu, liderler düzeyinde görüsme için her iki tarafin da tarih üzerinde çalistigini belirterek, bunun uzamasi durumunda büyükelçilerin tekrar atanmasiyla ilgili bir karar alinabilecegini ifade etti.
Kahramanmaras merkezli depremler sonrasinda Yunanistan ile iliskilerde de olumlu bir hava yakalandigini söyleyen Çavusoglu, öncelikle bu olumlu havanin kalici olabilmesi için iki tarafin gerginligi artiran adimlardan kaçinmasi gerektigini dile getirdi.
Bakan Çavusoglu, "Anlasamadigimiz, üzerinde uzlasamadigimiz ya da çözemedigimiz tarihi sorunlar var. Bazilari karmasik. Bunlari çözme konusunda samimi bir çalisma ortaminin olmasi lazim. Nasil çözecegiz, bu istisari görüsmeler artik istisari olmaktan çikmali, sonuç odakli olmali. Sorunlarin ne oldugu tespit edildi, dünyada herkes biliyor." diye konustu.
Kibris meselesi kapsaminda adanin etrafindaki hidrokarbon zenginliklerinin hakça paylasimi sorununa deginen Çavusoglu, Kibris'ta kalici bir çözümün olmamasinin her zaman bir gerginlik sebebi oldugunu söyledi.
- "F-16 verme konusunda olumlu neticeler olabilecegini tahmin ediyoruz"
Bakan Çavusoglu, ABD ile Türkiye arasinda devam eden F-16 süreci konusunda bir tikaniklik olup olmadigi sorusuna, "Aslinda tam bir tikaniklik yok. Yönetimin samimi gayret sarf ettigini biliyoruz. Türkiye'ye F-16 verme konusunda ya da mevcut uçaklarin modernizasyonu için gerekli kitleri verme hususunda kararlilar. Kongrede karsi olanlar var, ama yönetimin karsi olanlara yönelik de çaba sarf ettigini biliyoruz. Olumlu neticeler olabilecegini de tahmin ediyoruz." yanitini verdi.
Çavusoglu, ABD'de Joe Biden yönetiminin F-16 konusunda öncelikli olarak Kongredeki itirazlari kaldirmasi gerektigini, Türkiye'ye F-16 uçagi satisina karsi çikan Kongre üyelerine yönelik diyalogla çözüm üretilebilecegini dile getirdi.
- "ABD'nin Suriye'de YPG/PKK'ya her türlü silah ve egitim destegi verdigi asikar"
Suriye'nin kuzeydogusundan kalkip Kuzey Irak'ta düsen, PKK'lilari tasiyan helikopter konusundaki soruya karsilik Çavusoglu, sunlari kaydetti:
"ABD'nin Suriye'de YPG/PKK'ya her türlü silah destegi, teçhizat destegi, egitim destegi verdigi açik, asikar. Bunu da zaten saklamiyorlar. Bir kiliflari da var, o da 'DEAS ile mücadele'. 'DEAS ile ne mücadele var?' diye sikistirinca, 'Hapishanelerde DEAS'lilar var, onlar nezaret ediyor, dolayisiyla o önemli.' diyorlar. Biz de 'Orayi bosaltalim, hepsini ülkesine gönderelim, sirf bunun için terör örgütü desteklenir mi?' diyoruz. Tabii bu helikopterlerin kime ait oldugu önemli. Kim satin almis, kim tahsis etmis, kime kullandirtmis?"
Bakan Çavusoglu, Suriye'nin kuzeydogusundan kalkan helikopterlerden ABD'nin haberi olup olmadigi sorusunu, "Esas bu kismi önemli. Bu helikopterleri kim, kimden satin aldi ve ondan sonra kime kullandirtti? Helikopteri kullanmak için nasil egitim verdiler teröristlere? Ama sonuçta o bölgenin hava sahasi kimin kontrolünde? Amerika'nin. Dolayisiyla hava sahasi benim kontrolümdeyse, bir dron da geçse, bir kus da uçsa benim bilgim dahilindedir. Hava sahasini kontrol eden otoriteden izin almadan bir helikopterin kalkmasi mümkün degil." seklinde yanitladi.
Çavusoglu, ABD tarafinin düsen helikopterle ilgili taziye yayinladigini da hatirlatti.
ABD askerlerinin Suriye'de bulunmalari ve geçen ay ABD Genelkurmay Baskani'nin bölgeye yaptigi ziyarette PKK'lilarla görüsüp görüsmedigi sorulan Çavusoglu, bu konuda ABD tarafinin kendilerine "kesinlikle görüsmedik" dedigini, bununla ilgili ortada bir fotograf veya belge olmasi durumunda normal sartlarda YPG'lilerin bu firsati kaçirmayarak kendilerini mesrulastirmak için bunu sizdiracaklarina inandiklarini söyledi.
Çavusoglu, "Sonuçta önemli olan, Amerikan askerleri burada ne is yapiyor, ne için var? ABD Genelkurmay Baskani buraya ne için geliyor? Amerikan askerleri burada YPG/PKK'yi desteklemek için var. Sonuçta Genelkurmay Baskani'nin onlarla görüsüp görüsmedigi önemli degil. Teröristleri, PKK'lilari egiten askerlerini ziyaret ediyor." dedi.