Depremlerde tamamen yikilan Antakya Ulu Camii'nin nitelikli eserleri kurtariliyorSerkan Avci,Koray Kiliç- Afet Bölgesi Kazi Baskanligi, depremler nedeniyle tarihi yapilar arasinda en büyük yikimin olustugu, moloz yiginina dönüsen caminin enkazinda kurtarma çalismasi baslatti - Kazi baskani Doç. Dr. Muhammet Arslan: - "Nitelik malzemenin sayisal olarak en fazla oldugu tarihi yapilardan biri oldugu için buradaki çalisma bizi oldukça zorlayacak gibi görünüyor"
HATAY (AA) - SERKAN AVCI/KORAY KILIÇ - Kahramanmaras merkezli depremlerde tamamen yikilan Hatay'daki Antakya Ulu Camii'nin enkazinda kurtarma çalismasi baslatan Afet Bölgesi Kazi Baskanliginin sanat tarihçileri, yapinin nitelikli eserlerini moloz yiginina dönüsen alandan çikarmaya çalisiyor.
13. yüzyilda insa edildigi degerlendirilen tarihi cami, 6 Subat'taki Pazarcik ve Elbistan merkezli depremlerde yerle bir oldu.
Afetin etkisiyle kentte en büyük yikimi yasayan tarihi yapi için sanat tarihçileri devreye girdi. Afet Bölgesi Kazi Baskanligi, Hatay'in önemli simgelerinden Antakya Ulu Cami'nin enkazinda kurtarma çalismasi baslatti.
Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Baskani Doç. Dr. Muhammet Arslan baskanliginda 9 üniversiteden 16 bilim insani ve 21 ögrencinin yer aldigi ekip, tarihi caminin nitelikli eserlerini moloz yiginina dönüsen alandan çikarmak için titizlikle görev yapiyor.
- "Büyük bir külliyeyi teskil eden yapilar toplulugu mevcut"
Afet Bölgesi Kazi Baskani Doç. Dr. Muhammet Arslan, AA muhabirine, Antakya Ulu Camii'nin kentin sembol yapilarindan biri oldugunu söyledi.
Tarihi yapinin sadece bir cami olmadigini anlatan Arslan, söyle devam etti:
"Medresesi, yazlik mekani, çesmesi, türbeleri ve haziresiyle büyük bir külliyeyi teskil eden yapilar toplulugu mevcut. Ulu Camii'nin kesin insa tarihini bilmiyoruz ancak özellikle minaresindeki satranci kufi hattiyla ele alinmis bir kitabesinde, 1271 yili ve Memlükler'den Sultan Baybars'in adi geçer. Buradan hareketle ilk insayi 13. yüzyila tarihlendirebiliriz. Caminin dogu ve batisindaki avlu taç kapilarinda, minaresinde, harim mekaninin kuzeyinde çok sayida kitabesi bulunuyor. Plastik bezemeli ve süslemeli taslari ile harim mekaninda minberi var. Caminin güney batisinin kösesinde güzel bir mezarligi mevcut."
Arslan, Ulu Camii'nin enkazinda baslatilan kurtarma çalismalarinda nitelikli eserler için büyük gayret gösterildigini vurguladi.
- Nitelikli malzemenin tamaminin koruma altina alinmasi hedefleniyor
Tarihi yapinin depremlerde tamamen çöktügünü aktaran Arslan, sunlari kaydetti:
"Kitabeleri, taç kapilari, sadirvani ve mezarligi tamamen enkaz haline dönüsmüs. Cami ve külliye birimlerindeki nitelikli malzemenin tamamina ulasip saglikli sekilde koruma altina almayi hedefliyoruz. Ulu Camii, Antakya'da kültürel mirasimiz içinde depremlerde en çok hasari alan yapi oldu. Nitelik malzemenin sayisal olarak en fazla oldugu tarihi yapilardan biri oldugu için buradaki çalisma bizi oldukça zorlayacak gibi görünüyor. Ortalama 20-25 gün çalismalarin sürecegini düsünüyoruz."