Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi, Dezenformasyon Bülteni'nin 70. sayisini yayimladiMehmet Tosun- Bültende, 14 Mayis'taki seçimlere iliskin bazi basin yayin organlari ve sosyal medya hesaplarinda yer alan iddialarin, kamuoyunu manipüle etmeye yönelik oldugu belirtildi
ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi Dezenformasyonla Mücadele Merkezince, Dezenformasyon Bülteni'nin 70. sayisi yayimlandi.
Bültende, Terör örgütü PKK'nin propaganda hesaplarindan paylasilan bazi görüntülerle ilgili, "Van Kalecik Atatürk Ortaokulu'nda agzi mühürsüz pusula torbalari var" iddiasinin, kamuoyunu manipüle etmeye yönelik dezenformasyon oldugu belirtildi.
Genelge ve kanun geregi "kese" diye tabir edilen mühür ve kaselerin oldugu torbanin, mühürlü olmak zorunda oldugu animsatilan bültende, bu keselerin kondugu büyük torbalarda mühür olmasinin gerekmedigi kaydedildi.
Görüntülerdeki torbalarin, keselerin oldugu büyük torbalar oldugu ifade edilen bültende, sandik kurulunun bir baskan, bir üye memur ve tüm siyasi partilerin temsilcilerinden olustugu, herhangi bir oy pusulasina bir islem yapildiginin tespit edilmesi halinde, bu sandik kurullarinin tutanak tuttugu hatirlatildi.
Oy verme islemi için kullanilacak zarf ve mühürlerin hasarli olmasina iliskin pek çok dezenformasyon yapildigina isaret edilen bültende, su ifadelere yer verildi:
"Oy verme isleminde 'kirik mühür, yirtik zarf' gibi yasanacak teknik sorunlar, tüm siyasi partilerin temsilcilerinin bulundugu sandik kurulunun denetimindedir. Sandik kurulu tarafindan, oy verme islemi için gelen mühürlerden birinin kirik oldugunun tespit edilmesi halinde, ilçe seçim kurulundan yeni mühür ikame edilmektedir. Yirtik oldugu tespit edilen pusula kullandirilmamakta ve tutanak altina alinmaktadir. Her sandik için gönderilen yedek pusulalar, bu tarz durumlar için kullanilarak seçmenin oyunu kullanmasi saglanmaktadir.
Ayrica, 298 sayili Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkinda Kanun'a göre, üzerinde sandik kurulu mührü bulunmamasina ragmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigrani, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel isaret koymak amaciyla yapildigi kesin olarak anlasilamayan zarflar geçerli sayilmaktadir."
Bültende, söz konusu kanunun 101'inci maddesi uyarinca, zarflarin açilmasi veya oylarin okunmasi sirasinda yirtilmasinin, bütünlügü bozulmaksizin bir kisminin kazaen yirtilmasinin, herhangi bir sekilde lekelenmis olup da bunun özel olarak isaret koymak amaciyla yapildiginin anlasilamamasinin, verilen oyu geçersiz kilmadigi animsatildi.
- "Müsahitler siniflardan çikarildi" iddiasi dogru degil
Bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan, "Sandik kurulu mührünün izi oy pusulasini geçersiz kiliyor" iddiasinin da dogru olmadigi belirtilen bültende, su bilgiler paylasildi:
"Oy pusulasinin arkasina basilan sandik kurulu mührü izinin oy pusulasinin diger kisimlarina geçmesi, oy pusulasini geçersiz kilmaz. 'Evet' veya 'Tercih' mührü ile seçim kurulu mührü birbirinden farklidir ve siyasi partilerin temsilcilerinin de yer aldigi sandik kurulu tarafindan kolayca ayirt edilebilmektedir. Bu durum, Yüksek Seçim Kurulu'nun Cumhurbaskani Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile ilgili yayimladigi, 'Sandik Kurullarinin Olusumu ve Yetkilerini Gösterir 135 Sayili Genelge'de açikça belirtilmistir. Genelgeye göre, birlesik oy pusulasinin katlanarak zarfa konulmasi sebebiyle 'evet' veya 'tercih' mührü ile oy pusulasinin arkasina basilan sandik kurulu mühür izinin, oy pusulasinin diger kisimlarina geçmesi oy pusulalarini geçersiz kilmaz. Ayrica matbaa baski hatasi, seçmen tarafindan oy pusulasina konulan ve oy pusulasini geçersiz kilan ayirt edici isaret olarak kabul edilmemektedir. Dolayisiyla oy pusulasini geçersiz kilmamaktadir."
Bültende, bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan, "Polisler, müsahitleri siniflardan çikariyor" iddiasinin da dogru olmadigi vurgulandi.
Oy verme isleminin yapilacagi yerlerde görevli olan polislerin, sandik kurulu baskani ile üyeleri ve seçmenlerin bizzat ihbari halinde seçim isleminin yapildigi yere girebildigine isaret edilen bültende, polisin, talep karsilandiktan hemen sonra oy verme isleminin yapildigi yeri terk etmek zorunda oldugu aktarildi.
Bültende, Emniyet Genel Müdürlügünden böyle bir olayin kesinlikle yasanmadigi bilgisinin alindigi, iddianin, kamuoyunu provoke etmeye yönelik dezenformasyon oldugu ifade edildi.
- "Cumhurbaskani Erdogan torunuyla sakalasti"
Bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan görüntülerle ilgili, "Cumhurbaskani Erdogan, oy kullanmadan önce bir çocuga tokat atti" iddiasinin da dogru olmadigi kaydedilen bültende, "Görüntülerdeki çocuk, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in torunudur. Görüntülerde Cumhurbaskani Erdogan'in torunuyla sakalastigi açikça görülmektedir." ifadelerine yer verildi.
Bültende, bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan, "17 yasinda oy kullanma hakki olmayan bir kisinin seçmen kagidi oldugu tespit edildi" iddiasinin manipülasyon oldugu belirtildi.
Iddiaya konu fotograf incelendiginde, Yüksek Seçim Kurulu tarafindan gönderilen Seçmen Bilgi Kagidindaki "Seçim tarihi" ibaresinin karsisinda, "28 Mayis 2023" yazdiginin görüldügü vurgulanan bültende, sunlar kaydedildi:
"Yine kagidin alt kisminda su ifade yer almaktadir, 'Not: Bu belge sadece Cumhurbaskani Seçiminin 2. oylamaya kalmasi halinde, 28/05/2023 Pazar günü geçerlidir.' Yüksek Seçim Kurulu, seçimin ikinci tura kalmasi halinde 18 yasina girecek seçmenlerin oy kullanabilmesi için Seçmen Bilgi Kagidi düzenlemistir. Ancak bir seçmen, bu kagidin 14 Mayis'ta yapilacak seçim için verildigini düsünerek oy kullanmistir. Durumun sandik kurulu tarafindan fark edilmesi üzerine tutanak tutulmus, tutanakta da 'seçmenin 2. turda oy kullanabilecegi' ifade edilmistir."
- "Rutin uygulama çarpitilarak servis edildi"
Bazi basin yayin organlarinda, "Polisler, sandik kurulu baskanlarinin isim ve telefon bilgilerini topluyor" basligiyla yer alan haberlerin manipülasyon içerdigi dile getirildi.
Oy verme isleminin yapildigi yerlerde görevli olan polislerin, meydana gelebilecek bir olayda acil iletisim kurabilmek amaciyla sandik kurulu baskanlarinin telefon numaralarini alabildigine isaret edilen bültende, her seçimde yapilan rutin bir uygulamanin, çarpitilarak servis edildigi vurgulandi.
Bültende, bazi basin yayin organlarinda yer alan ve sosyal medya hesaplarindan paylasilan, "Bin kisi, bilgisi disinda sandik kurulu üyesi olarak yazildi, oy kullanamadi" iddiasinin da dogru olmadigi aktarildi.
Yüksek Seçim Kurulu'nun, Cumhurbaskani Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sirasinda sandik basinda görev yapacaklara bilgilendirme mesaji gönderdigi hatirlatilan bültende, "Söz konusu mesajda, sandik basinda görev alacak kisinin hangi sandikta görev yapacagi belirtilmistir. Ayrica mesajda, sandik görevlisinin kanun geregi oyunu sadece görevli oldugu sandikta kullanacagi da açik bir sekilde ifade edilmistir." bilgisine yer verildi.
- "Fotograf 10 yil öncesine ait"
Bültende, bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan, "Edirne'de bir genç oy kullanirken elini kirdi" iddiasinin da dogru olmadigi belirtilerek, iddiaya konu fotografin 10 yil önce farkli mecralarda, farkli kisiler tarafindan paylasildiginin tespit edildigi hatirlatildi.
Bültende, bazi basin yayin organlarinda yer alan ve sosyal medyada paylasilan, "Sanliurfa'da bir sahis, pusulalara seri halde Cumhurbaskani Erdogan lehine oy basti" iddiasinin da dogru olmadigi ifade edildi.
Usulsüz oy kullanimi iddialari üzerine, Sanliurfa'nin Harran Ilçe Seçim Hakimi Emrah Kayasan, CHP Istanbul Milletvekili Ali Seker, CHP Itiraz Yetkilisi Avukat Kemal Eren Akalin, Harran Kaymakami Ibrahim Gültekin ile Harran Jandarma Komutani Kenan Çetin'in, Minare Köyü Sehit Mehmet Arslan Ortaokulu'na gelerek tahkikatta bulundugu aktarilan bültende, 113 nolu sandik kurulu esliginde yapilan tahkikat sonucunda, iddialarin tamaminin asilsiz oldugunun tespit edildigi, tüm siyasi parti temsilcilerinin imzasinin yer aldigi tutanakta, görüntülerin ve iddialarin asilsiz olduguna sahitlik edildigi belirtildi.
- "Halk TV'ye müdahale söz konusu degil"
Bazi basin yayin organlarinda 14 Mayis Pazar günü yer alan, "Halk TV'ye karartma uygulaniyor" iddiasinin dogru olmadigi kaydedilen bültende, "RTÜK'ten edinilen bilgiye göre, seçim günü Halk TV'nin yayinlarina yönelik herhangi idari veya teknik bir müdahale söz konusu degildir." sözlerine yer verildi.
Bültende, bazi basin yayin organlarinda yer alan, "AK Parti Genel Merkezi bomba aramasi nedeniyle bosaltiliyor" iddiasinin da dogru olmadigi aktarilan bültende, "Cumhurbaskani Erdogan'in, AK Parti Genel Merkezi'nde yapacagi konusma için 2'nci katta Cumhurbaskanligi Koruma Dairesi personeli tarafindan güvenlik amaçli rutin kontroller yapilmistir. AK Parti Genel Merkezi'nin bosaltilmasi söz konusu olmamistir." ifadesi kullanildi.