Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Altun, "Türkiye Iletisim Modeli" programinda konustu:Yildiz Nevin Gündogmus- "Hakikatin bu denli tahrif edildigi, yalanin, çarpitmanin öne çikarilmaya çalisildigi bir dönemde biz hem kendi halkimiza hem de dünya kamuoyuna dogruyu, gerçegi, hakikati anlatmanin pesinde olduk" - "Bundan sonra da nerede yalan varsa, nerede dezenformasyon varsa, nerede karalama kampanyasi varsa, nerede terör propagandasi yapiliyorsa, nerede dijital fasizm varsa, nerede medya emperyal
ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, "Hakikatin bu denli tahrif edildigi, yalanin, çarpitmanin öne çikarilmaya çalisildigi bir dönemde biz hem kendi halkimiza hem de dünya kamuoyuna dogruyu, gerçegi, hakikati anlatmanin pesinde olduk." dedi.
Altun, Iletisim Baskanligi Konferans Salonu'nda düzenlenen programda yaptigi konusmada, kurulduklari ilk günden bu yana verdikleri hakikat mücadelesi ile "Türkiye Iletisim Modeli"nin programda ele alinacagini söyledi.
Stratejik iletisim yaklasimiyla bugüne kadar çok önemli basarilara imza attiklarini dile getiren Altun, "Bir taraftan da hala önümüzde basarilmayi bekleyen önemli hedefler, önemli ödevler var. Türkiye güçlendikçe, Türkiye büyüdükçe biz bu noktada daha büyük adimlar atacak ve stratejik iletisim yol ve yöntemleriyle Türkiye'nin gücünü hem milletimize daha çok anlatacagiz hem de uluslararasi alanda daha çok bu gerçegi haykiracagiz." diye konustu.
Iletisim alaninda ulusal ve uluslararasi güçlü bir performans sergilemenin tüm devletlerin önceligi haline geldigini dile getiren Altun, 2018'de Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'yle birlikte Iletisim Baskanliginin kuruldugunu anlatti.
Altun, "Bu vizyoner adimla Türkiye'nin iletisimi kurumsal bir çerçeve kazanmistir ve yine Türkiye'nin bu anlamda verdigi hakikat mücadelesi köklesmis, Türkiye'nin hakikat mücadelesini yürütürken kamusal alanda güçlü bir karsilik bulmasi temin edilmistir. Bu süreçte iletisim alaninda gelistirdigimiz muazzam kapasiteyle, gerçeklestirdigimiz bütünlüklü ve proaktif çalismalarla ülkemizin ciddi kazanimlar elde etmesini sagladik." ifadelerini kullandi.
Bu kapsamda öncelikli olarak Türkiye'nin kamusal iletisim stratejisini belirleme ve uygulama görevini yerine getirmeye çalistiklarini belirten Altun, bunun kendileri için çok önemli bir görev oldugunu ve var güçleriyle hep birlikte bu görevi yerine getirmek için çalistiklarini söyledi.
Altun, söyle devam etti:
"Sayin Cumhurbaskanimizin çerçevesini çizdigi ulusal iletisim politikasini yürütmek de yine bize tevdi edilen önemli görevlerden biriydi ve bu görevi yerine getirmek için de var gücümüzle çalistik. Devletin iletisimini saglamak ve söylem birligini tesis etmek ise bir baska önemli sorumlulugumuzdu. Bugüne kadar birlikte yaptigimiz birçok toplantida vurgulamaya çalistigim üzere, devletin söylem birligi, devletin gücünün bir göstergesidir. Devletin söylem birliginden yoksun olmasi o devletin dis müdahalelere açik olmasi anlamina gelir ki Türkiye gibi güçlü bir devletin bu noktada bir zafiyet göstermesi kabul edilemez. Sayin Cumhurbaskanimiz bu yaklasimla devletin söylem birliginin tesisini önemsedigi için bu yönde bir kurumsallasmayi hayata geçirmis ve bu görevi kurumumuza tevdi etmistir. Bu alanda biz de yine hep birlikte güçlü bir performans ortaya koymaya çalistik. Devletimizin bütün kurum ve kuruluslariyla, koordinasyon halinde devletimizin söylem birligi içerisinde ulusal ve uluslararasi kamuoyu önünde varlik göstermesini temin etmeye çalistik."
- "Türkiye markasini güçlendirecek adimlari attik"
Altun, kamu kurum ve kuruluslarinin kamusal iletisim standartlarini belirleme, stratejik iletisim ve kriz yönetimine iliskin politika ve uygulamalarin koordinasyonunu saglama görevinin de yine kurumun önemli vazifeleri arasinda yer aldigi belirtti.
Dünyanin dört bir yaninda etkili kamu diplomasisi faaliyetleri yürüttüklerini, böylelikle uluslararasi kamuoyuna Türkiye'nin tez ve iddialarini, geldigi noktayi, etkin bir bölgesel güç ve küresel oyuncu olarak neler basardigini anlattiklarini ifade eden Altun, "Yine bu eksende Türkiye markasini güçlendirecek adimlari attik. Bunlari hayata geçirdik. Birçok ülkeyle stratejik iletisim alaninda isbirliklerine imza attik. Ve bu isbirliklerinin meyvelerini hep birlikte bütün bölgemiz, bugün itibariyla topluyor ve bu isbirlikleriyle küresel alanda biz toplumlarin birbirlerini daha iyi anlamasina vesile oluyoruz." diye konustu.
Milletle devlet arasindaki iletisim akisini yönetme, etkin ve nitelikli medya alanina katki verme dogrultusunda da büyük gayret gösterdiklerini anlatan Altun, "Elbette yurt içinde ve yurt disinda ülkemize ve kurumlarimiza yönelik sistematik dezenformasyonla da büyük bir mücadele yürüttük. Bu da faaliyet alanimizin önemli bir unsuru oldu. Ve tabii ki Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan'in güçlü ve hakli söylemlerinin ulusal ve uluslararasi kamuoyuna mal edilmesi için çok ciddi bir gayret yürüttük ve yürütmeye de devam ediyoruz." ifadelerini kullandi.
Yayinlardan sempozyumlara, stratejik iletisimin tüm enstrümanlarini etkili sekilde kullanarak yüzlerce faaliyet ve çalisma gerçeklestirdiklerini de vurgulayan Altun, bagli kurumlar TRT, Anadolu Ajansi ve Basin Ilan Kurumunun imkan ve kapasitesinin ulusal iletisim politikasi dogrultusunda yönlendirilmesi, koordine edilmesi için çalistiklarini anlatti.
Medyadan akademiye, iletisimin tüm paydaslariyla kapsayici bir ekosistem kurmaya çalistiklarini söyleyen Altun, söyle devam etti:
"Iletisim alanini sistematik bir sekilde yönetmeye gayret sarf ettik. Bu dogrultudaki bütün çabalarimizi Türkiye Iletisim Modeli olarak kurumsallastirdik. Bugün nasil Türkiye'nin özgün ekonomi modelinden, özgün savunma sanayi modelinden, özgün saglik sistemi modelinden, özgün insani yardim modelinden bahsediyorsak, ayni sekilde ülkemize mahsus bir iletisim modelinden de bahsetmek durumundayiz ve bununla iftihar ediyoruz. Biz Türkiye Iletisim Modeli'nin kurumsallasmasi için Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi kuruldugu günden beri yogun gayret sarf ettik ve bu gayretle bugün itibariyla biz, uluslararasi alana Türkiye Iletisim Modeli diye bir modeli anlatabiliyoruz."
- "Yasasin hakikat dedik ve hakikat etrafinda kenetlendik"
Fahrettin Altun, yürüttükleri bütün bu faaliyetlerde bagli kaldiklari temel ilkenin her zaman "hakikat" olduguna isaret ederek, sunlari söyledi:
"O yüzden biz 'Yasasin Hakikat' diye bir temel düstur belirledik ve bu düstur etrafinda bu kadar dezenformasyon olmasina ragmen bütün uluslararasi alandaki dezenformasyon yagmuruna ragmen biz 'hakikatin yanindayiz' dedik, 'hakikati savunmaya devam edecegiz, yasasin hakikat' dedik ve hakikat etrafinda kenetlendik. Hakikatin bu denli tahrif edildigi, yalanin, çarpitmanin öne çikarilmaya çalisildigi bir dönemde biz hem kendi halkimiza hem de dünya kamuoyuna dogruyu, gerçegi, hakikati anlatmanin pesinde olduk. Elbette, içeride ve disarida birilerinin sistematik yalan çarklarina çomak soktugumuzda da yine birilerinin dezenformasyon tezgahlarini bozdugumuzda da birçok saldirinin dogrudan muhatabi olduk ama hiçbirine aldirmadik ve aldirmayacagiz."
Her zaman bütün güçleriyle "hakikati" savunup, anlattiklarini dile getiren Altun, bu mücadelede en büyük destegi Cumhurbaskani Erdogan'dan aldiklarini belirterek, sükranlarini iletti. Altun, Erdogan'in liderliginde her alanda ortaya koyulan atilim ve kalkinmanin iletisim alaninda da yansima bulmasi için var güçleriyle çalistigini söyleyerek, "Bu çabamiz her seyden önce Sayin Cumhurbaskanimizin Türkiye'de ve dünyada verdigi hakikat ve adalet mücadelesinden ilham almaktadir." dedi.
- "Türkiye Iletisim Modeli, Türkiye Yüzyili'nin alametifarikalarindan biri olacak"
Altun, Cumhurbaskani Erdogan'in çagrisini yaptigi "iletisim seferberligi" ile Türkiye'nin sesini daha fazla duyurma gayretinde olduklarini söyleyerek, sunlari kaydetti:
"Bu seferberlik hiç kuskusuz, sistematik dezenformasyonla mücadele etmekten Türkiye markasini güçlendirmeye, afet ve kriz iletisimini yönetmekten kamu diplomasisi faaliyetlerini gerçeklestirmeye uzanan genis bir yelpazeyi kapsiyor. Bundan sonra da nerede yalan varsa, nerede dezenformasyon varsa, nerede karalama kampanyasi varsa, nerede terör propagandasi yapiliyorsa, nerede dijital fasizm varsa, nerede medya emperyalizmi varsa, nerede siber zorbalik varsa, orada biz mücadele için olacagiz. Bütün bu kötücül süreçlerin karsisinda duracagiz. Bütün kurumsal kapasitemizle temiz, güvenli, seffaf ve demokratik bir iletisim ortaminin tesisi için mücadele yürütecegiz ve bu mücadeleyi sürdürecegiz. Sayin Cumhurbaskanimizin ifade ettigi üzere, Türkiye Yüzyili'ni ayni zamanda iletisimin yüzyili yapmak için var gücümüzle çalismayi sürdürecegiz. Inaniyoruz ki Türkiye Iletisim Modeli, Türkiye Yüzyili'nin alametifarikalarindan biri olacak. Inaniyoruz ki Türkiye Iletisim Modeli, bu alanda tüm dünyada iz birakacak güçlü bir model olacak. Inaniyoruz ki Türkiye Iletisim Modeli, hakikat krizine karsi güçlü bir çipa vazifesi görecek. Inaniyoruz ki Türkiye Iletisim Modeli, insan merkezli, temiz ve hakkaniyetli bir iletisimi mümkün kilacak."
Her zaman ve her kosulda Türkiye'nin itibarini korumak ve yükseltmenin en önemli gayretleri olmaya devam edecegini vurgulayan Altun, "Çünkü görüyoruz ki iletisim alaninda güçlü bir sekilde varlik göstermek artik bir tercih degil, stratejik bir adimdir ve bir zorunluluktur. Ülkemizin, bölgemizin ve dünyamizin karsi karsiya kaldigi sinamalar, iletisimin de asli bir unsur olarak görülmek zorunda oldugu çok boyutlu mekanizmalar tasarlamak gerektigini bizlere göstermistir. Bunun için degisen kosullara göre kurumsal kapasitemizi artirma, insan kaynagimizi güçlendirme, teknik, teknolojik altyapimizi gelistirme adimlarina devam edilmesi gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin bugün Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi gibi bir kurumun icra ettigi fonksiyonunun önemini gördügüne dikkati çeken Altun, "Içeride ve disarida ülkemiz aleyhine kara propagandalarin bertaraf edilmesinden CIMER araciligiyla devlet-millet iletisiminin güçlendirilmesine kadar genis alanda hizmetler sunulmasina, sistematik dezenformasyonla mücadele edilmesinden afet ve kriz iletisiminin koordinasyonuna birçok boyutta gelistirdigimiz kurumsal kapasitenin sagladigi imkanlara, faydalara hep birlikte sahitlik ettik." diye konustu.
Altun, hep birlikte saglam temeller üzerine insa ettikleri kurumu, daha da ileri tasiyacaklarini dile getirdi.
- Türkiye Iletisim Modeli kitabi
Türkiye Iletisim Modeli kitabini da kamuoyuyla paylasan Altun, "Kitabimizin alt basligi 'Hakikatin pesinde 5 yil.' Bu kitap, esas itibariyla bizim çalismalarimizin küçük ama sembolik bir özeti. Çalismalarimizi iki kapak arasina tasimaya çalistigimizda ciltlerle karsiniza çikmamiz gerekir." dedi.
Kitabin, Iletisim Baskanliginin bütün kamu kurum ve kuruluslariyla insa etmeye çalistigi Türkiye Iletisim Modeli'nin genel hatlarini ortaya koydugunu söyleyen Altun, kitabi kamuoyuyla paylasmaktan büyük mutluluk, memnuniyet ve gurur duydugunu bildirdi.
Tüm bu çalismalardaki emekleri için Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligindaki çalisanlara tesekkürlerini ileten Altun, merkez, tasra ve yurt disi birimlerindeki bütün çalisma arkadaslarini da basarili hizmetleri için tebrik etti.
Programda Iletisim Baskanligi Uzman Yardimcisi Kadriye Koçak, baskanlikta çalismanin kendisi için önemini anlatti.
Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen depremlerin ardindan bölgede görev yapan gazeteci Yasar Yavuz da Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanliginin bölgedeki çalismalarini, gazetecilere sagladigi imkanlari ve yasadigi tecrübeleri aktardi.
Programda ayrica Türkiye Iletisim Modeli'ne iliskin video gösterildi.
Program sonunda Altun, deprem bölgesinden gelen medya mensuplariyla fotograf çektirdi.