Cumhurbaskani Erdogan, Rusya Devlet Baskani Putin ile ortak basin toplantisi düzenledi:Ferdi Türkten,Ali Kemal Akan- "(Karadeniz tahil girisimi) Eksiklerin giderilerek girisimin devam ettirilmesi gerektigine inaniyoruz" - "Gündeme getirilen alternatif öneriler Karadeniz girisimi gibi sürdürülebilir, güvenli ve taraflar arasi isbirligine dayanan kalici bir model sunamamistir" - "Birlesmis Milletlerle bir istisare, önemli ilerlemeler içeren yeni öneriler paketi hazirladik. Bu yeni süreç vasitasiyl
SOÇI (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, eksikliklerin giderilerek Karadeniz tahil girisiminin devam ettirilmesi gerektigini belirterek, "Birlesmis Milletlerle bir istisare, önemli ilerlemeler içeren yeni öneriler paketi hazirladik. Bu yeni süreç vasitasiyla netice almanin mümkün oldugu kanaatindeyim." dedi.
Cumhurbaskani Erdogan, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Soçi'de bir araya geldi. Erdogan, görüsmenin gerçeklestirildigi Rus Sanatoryum'a gelisinde Rusya Devlet Baskani Putin tarafindan karsilandi. Iki lider, heyetler arasi görüsme ve bas basa çalisma yemeginin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.
Cumhurbaskani Erdogan, nazik daveti ve misafirperverligi için Putin'e tesekkür etti, 6 Subat depremleriyle son aylarda yasanan orman yanginlari sirasinda verdikleri destek ve sergiledikleri dayanisma için de sükranlarini sundu.
Putin ile son olarak geçen yil Astana'da düzenlenen Asya'da Isbirligi ve Güven Artirici Önlemler Konferansi vesilesiyle bir araya geldiklerini animsatan Erdogan, o günden bugüne kadar Putin ile daima yakin telefon diplomasisiyle diyalog içinde olduklarini söyledi.
Bugün gerek ikili gerekse heyetlerin katilimiyla yaptiklari görüsmelerde gündemdeki konulari ele aldiklarini aktaran Erdogan, ticaret, tarim, turizm, ekonomi ve finans basta olmak üzere çok boyutlu isbirligini daha da güçlendirmek için atilabilecek adimlari degerlendirdiklerini anlatti.
Erdogan, "Ikili ticaret hacmimiz geçen sene yaklasik 69 milyar dolara ulasti. 100 milyar dolar olarak belirledigimiz hedefe emin adimlarla ilerliyoruz. Turizmde bu yil da oldukça basarili bir sezon geçiriyoruz. 2022 yilinda 5 milyon 230 bin Rus vatandasini ülkemizde agirlamistik. Bu yilin ilk 7 ayinda ise 3,5 milyon Rus turist ülkemize geldi. Bu sayinin kalan dönemde daha da artacagina inaniyorum." diye konustu.
Üzerinde özellikle durduklari konulardan birinin Karadeniz girisiminin yeniden canlandirilmasi oldugunu, Rusya'nin KKTC'de ofis açma kararindan memnuniyet duyduklarini dile getiren Erdogan, söyle devam etti:
"Karadeniz girisimi küresel gida kriziyle mücadelede anahtar rol oynadi. Özellikle Afrika gibi tahila en çok ihtiyaç duyanlar için bir nefes borusu oldu. Gündeme getirilen alternatif öneriler Karadeniz girisimi gibi sürdürülebilir, güvenli ve taraflar arasi isbirligine dayanan kalici bir model sunamamistir. Rusya'nin girisimin yeniden baslamasi noktasindaki beklentileri tüm taraflarin malumudur. Rus dostlarimizin dile getirdigi hususlari biz de farkli vesilelerle ifade ettik, ediyoruz. Eksiklerin giderilerek girisimin devam ettirilmesi gerektigine inaniyoruz. Bu konudaki görüslerimizi degerli dostumla da samimiyetle ikili görüsmemizde paylastim.
Bu kapsamda Birlesmis Milletlerle bir istisare, önemli ilerlemeler içeren yeni öneriler paketi hazirladik. Bu yeni süreç vasitasiyla netice almanin mümkün oldugu kanaatindeyim. Türkiye olarak beklentileri karsilayacak bir çözüme insallah kisa sürede ulasacagimiza inaniyorum.
Bölgemizde kalici baris, istikrar ve refahin tesisine yönelik çalismalarimizi sürdürme kararliligindayiz. Devam eden çatismalarin bir an önce uluslararasi hukuk temelinde kalici ve adil bir barisla sona erdirilmesini arzu ediyoruz. Her konusmamda vurguluyorum, savasin kazanani, barisin kaybedeni olmaz. Bu ilkesel yaklasimimizi aynen muhafaza ediyoruz. Taraflar arasinda dogrudan müzakerelere evvelce ev sahipligi yaptik. Bu konuda üzerimize düseni her zaman oldugu gibi yine yapmaya haziriz."
Putin ile diger bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldiklarini belirten Erdogan, sunlari kaydetti:
"Bu kapsamda Suriye, Güney Kafkasya, Libya ile Afrika'daki son gelismeleri degerlendirdik. Ikili iliskilerimizi bugüne kadar iyi komsuluk, dostluk, samimiyet ilkeleri temelinde ülkelerimizin ve bölgemizin çikarina hizmet edecek sekilde ilerlettik. Bu temel üzerine insa edilen Türk-Rus münasebetlerinin faydalarini çok genis bir alanda gördük, görüyoruz. Rusya ile yakin temasimiz bölgesel ve küresel meselelerin çözümüne katki sunmayi sürdürecektir. Özellikle Akkuyu Nükleer Enerji Santrali malum son siddetiyle yürüyor. Ikinci bir adim olarak da yine Sinop Nükleer Enerji Santrali konusunu bugün degerli dostumla ele aldik ve bu alanda da atilacak bir adimla Türkiye sinif atlayacaktir."
Cumhurbaskani Erdogan, konusmasinin sonunda Putin'e, sahsina ve heyetine gösterdigi hüsnükabul nedeniyle bir kez daha tesekkür etti, ziyaretin her iki ülke ve bölge için hayirli olmasini diledi.
- "Temennim odur ki Sayin Putin Afrika ülkelerinden gelen talepleri süratle yerine getirir"
Cumhurbaskani Erdogan ve Rusya Devlet Baskani Putin, açiklamalarinin ardindan gazetecilerin sorularini yanitladi.
Karadeniz Tahil Koridoru'na iliskin bir soru üzerine Erdogan, "Ukrayna'nin burada Rusya ile müsterek adimlarin atilabilmesi noktasinda yaklasimlarini tabii ki yumusatmasi gerekiyor. Özellikle su an itibariyla Karadeniz Tahil Koridoru'ndan, en az gelismis, fakir Afrika ülkelerine gönderilecek tahil önemli. Ama buradan çikacak tahilin yüzde 44'ü Avrupa ülkelerine giderse buna tabii hakli olarak Rusya olumlu bakmiyor." diye konustu.
- "Bu konularda mutabik kaldik"
Erdogan, Rusya'nin, tahili fakir ülkelere göndermek istedigini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:
"Bugünkü yaptigimiz görüsmede de Sayin Putin, 'Biz fakir ülkelere bu 1 milyon ton tahili göndermeye variz, bunun bütün lojistik çalismalarini da yaptik, bu lojistik çalismalariyla bu adimi atmaya haziriz' dediler. Biz de kendilerine 'burada üzerimize ne görev düsüyorsa Türkiye olarak biz de buna variz ve sizden gelecek olan bu tahillari biz fabrikasyon olarak degirmenlerimizde ögüterek un seklinde fakir Afrika ülkelerine gönderebiliriz' dedik ve bu konularda da mutabik kaldik. Temennim odur ki Sayin Putin de Afrika ülkelerinden gelen bu talepleri süratle yerine getirir ki alti tane ülkeden özellikle bahsediyor. Temennim odur ki bu adimlari da müsterek atma durumunda oluruz."
Katar'in destegiyle tahilin sevkiyati konusunda neler konusulduguna iliskin soru üzerine Erdogan, "Katar, özellikle bu fakir, en az gelismis Afrika ülkelerine tahilin, özellikle un haline getirilerek gönderilmesi noktasinda mali destek verme bakimindan yani Rusya-Türkiye-Katar üçlüsü olarak katilabiliriz diyorlar. Böyle bir adimi atmak suretiyle temenni ediyorum ki en az gelismis Afrika ülkelerinin bizler de yaninda oluruz." dedi.