Çin'in dev radyo teleskobu, 76 "soluk pulsar" kesfettiEmre Aytekin
PEKIN (AA) - Çin'in Besyüz Metre Aralikli Küre Teleskobu'nun (FAST), "soluk pulsar" adi verilen, kendi etrafinda dönerken nadiren manyetizma yayan 76 nötron yildizi kesfettigi bildirildi.
Xinhua'nin haberine göre, Çin Bilimler Akademisine bagli Ulusal Astronomi Gözlemevlerinden arastirmacilar, gözlem sonuçlarini, "Astronomy and Astrophysics Research" dergisinde paylasti.
Arastirmacilar, FAST'in Ocak 2020'den bu yana yaptigi gözlemlerde tekil titresimler için bir sorgulama kanali olusturarak 76 soluk pulsari ayirt etti.
Bulgularini diger uluslararasi radyo teleskoplarinin gözlemleriyle kiyaslayan arastirmacilar, standart bir soluk pulsarin titresimlerinin nötron yildizin manyetosferinin ayni bölgesinden kaynakladigini belirledi.
Çin Bilimler Akademisinden bu alandaki önde gelen arastirmacilarindan Han Cinlin, bulgularin ölen yildizlarin kalintilari olan pulsarlarin ve onlarin titresim karakterlerinin anlasilmasi açisindan önemli sonuçlara ulasilmasini saglayacagini vurguladi.
Ölen dev yildizlarin patlayan çekirdeginde olusan pulsarlar, yüksek yogunluk ve hizli dönüs özelligi ile bilim insanlarina fizik yasalarinin ekstrem kosullardaki durumunu gözleme olanagi sagliyor.
Çin'in güneybatisindaki Guicou eyaletinde derin bir karstik çöküntü alanina kurulan FAST, 500 metre çapindaki çanagiyla, ABD'nin deniz asiri topragi Porto Riko'da kurulan 300 metre çapindaki Arecibo Teleskobu'nu geride birakarak "dünyanin en büyük radyo teleskobu" olmustu.
Yildizlar, galaksiler ve kara deliklerden yayilan radyo dalgalarini tespit için kullanilan dev teleskop, Ocak 2020'den bu yana düzenli gözlemlerini kaydediyor.