Çin'den Almanya'ya, ekonomik baglari koparmanin "Çin'i kaybetmeye" yol açacagi uyarisiEmre Aytekin- Disisleri Bakani Çin Gang, Alman mevkidasi Annalena Baerbock ile Berlin'de dün yaptigi görüsmede, ideolojik cephelesmeden ve ekonomik baglari koparmaktan kaçinarak "yeni bir soguk savasa" karsi çikma çagrisinda bulundu- Çinli Bakan, ABD'yi, adini anmadan, ideolojik cephelesme ve ekonomik istikrarsizlik yaratmakla suçladi
PEKIN (AA) - Çin Disisleri Bakani Çin Gang, Almanya'ya yaptigi ziyarette, AB liderlerinin son dönemde dile getirdigi, ekonomik güvenlik gerekçesiyle Çin baglantili "riskleri azaltma" stratejisinin "Avrupa'nin Çin'i kaybetmesine" yol açabilecegi uyarisinda bulundu.
Çin Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Çin Gang, üç ülkeyi kapsayan Avrupa turunun ilk duraginda dün Berlin'de Alman mevkidasi Annalena Baerbock ile görüsmede, ideolojik cephelesmeden ve ekonomik baglari koparmaktan kaçinarak "yeni bir soguk savasa" karsi çikilmasi gerektigini belirtti.
Çin Gang, ideolojik cephelesmenin ve ekonomik baglari koparmanin hem Avrupa'nin hem Çin'in çikarlarina zarar verecegini, AB'nin Çin'le baglantili "riskleri azaltma" stratejisinin "Avrupa'nin Çin'i kaybetmesine", Çin ile isbirliginin getirecegi istikrar, kalkinma ve firsatlardan mahrum kalmasina yol açacagini vurguladi.
Çinli bakan, Avrupa'nin Çin'i kaybetmesi ihtimalinden bahsederken "Çinsizlesme" (desinicization) ifadesini kullandi.
Almanya ve Çin'in küresel etkiye sahip iki büyük ülke olarak cephelesme yerine isbirligini tercih etmesi gerektigini ifade eden Çin Gang, "Tedarik zincirlerini kesmekten, ekonomik baglari koparmaktan kaçinmali, yeni bir soguk savasa birlikte karsi çikmaliyiz." dedi.
ABD'yi, adini anmadan, ideolojik cephelesme ve ekonomik istikrarsizlik yaratmakla suçlayan Çin Gang, Avrupa için asil riskin, "belirli bir ülkenin" tek tarafli yaptirimlarla dünya ekonomisine zarar vermesi ve kendi mali problemlerini baskalarina ihraç etmesi oldugunu savundu.
Söz konusu ülkenin ideolojik cephelesme tohumlari ekerek kamplasma yaratmaya çalistigi, kendi para biriminin "uluslararasi rezerv" statüsünü kötüye kullanarak ülkesindeki enflasyon ve borç krizini, saçilma etkisiyle baska ülkelere ihraç ettigi savunan Çin Gang, "Eger 'yeni bir soguk savas' ortaya çikarsa bu yalniza Çin'in çikarlarini degil Avrupa'nin çikarlarini da etkileyecektir. Asil endise edilmesi gereken risk budur." ifadesini kullandi.
Çinli ve Alman bakanlar, görüsmede Ukrayna krizini de ele alirken Çin Gang, AB'nin Rusya'ya askeri destek sagladigi gerekçesiyle Çin sirketlerini yaptirim listesine almaya yönelik planina itirazini dile getirdi.
Çin sirketlerinin Rus sirketleri ile iliskilerinin normal ekonomik isbirligi ve alisveris oldugunu savunan Çin Gang, "Eger yaptirim gibi cezalandirici tedbirler uygulanirsa Çin sirketlerinin mesru çikarlarini korumak üzere gereken tepkiyi veririz." degerlendirmesinde bulundu.
Çin Gang, Çin'in kisa zaman önce Ukrayna krizinin siyasi çözümü için arabuluculuk girisimi baslatacagini duyurdugunu hatirlatarak, Almanya'ya Avrupa'da etkin, dengeli ve sürdürülebilir bir güvenlik çerçevesinin kurulmasina öncülük etmesi çagrisi yapti.
Çinli Bakan, Almanya'daki temaslarinin ardindan Fransa ve Norveç'i ziyaret edecek.