Bilim insanlari kanserle mücadeledeki son gelismeleri sempozyumda tartistiSelma Kasap
ANKARA (AA) - Lösemili Çocuklar Saglik ve Egitim Vakfinca (LÖSEV) ikincisi düzenlenen Uluslararasi Kanser ve Hayat Sempozyumu'nda, dünya çapinda çalismalar yürüten onkoloji ve hematoloji uzmanlari, kanserle mücadeledeki son gelismeleri ele aldi.
LÖSEV'den yapilan açiklamaya göre, Ankara LÖSANTE Hastanesi'nde gerçeklestirilen sempozyumda, hematoloji ve onkoloji hemsireligi, kanserde genetik ve bagisiklik iliskisi, tani ve tedaviye yön veren yöntemlerde güncel gelismeler ile onkolojideki yeni görüslere yer verildi.
Sempozyumda konusan LÖSEV Yönetim Kurulu Baskani Dr. Üstün Ezer, Türkiye'de her yil 250 bin yeni lösemi ve kanser vakasinin görüldügüne isaret etti.
LÖSEV'in lösemi ve kanser tedavisi gören çocuklari yasama baglamak için verdigi mücadelenin en temelinde bilimsel çalismalarin yer aldigini belirten Ezer, bilimin isigi olmadan verilecek tüm saglik hizmetlerinin köklü çözüme ulasma sansinin olmadigini vurguladi.
Ezer, "Kanserojen olabilecek ve özellikle çocuklarimiza tükettirilen bütün gidalari yasaklayamiyorsak, bu gidalardan yüzde 25-30 oranlarinda KDV adi altinda konulan vergilerin büyük bir kisminin kanser arastirmalarina ve kanserle mücadele eden merkezlere aktarilmasi gerekir." degerlendirmesini yapti.
Sempozyum Baskani Pediatrik Hematolog Onkolog Prof. Dr. Ahmet Emin Kürekçi de ölüm nedenleri arasinda hala önemli bir yere sahip kanserle ilgili gerekli tetkiklerin yapilmasi için Sosyal Güvenlik Kurumunun yaptigi ödemelerin yetersiz oldugunu anlatti.
- "Azalan bagisiklik aktivitesi kanser riskini artirir"
Kingston Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Tevfik Dorak ise yas, iltihaplanma, sigara içme, fiziksel aktivite eksikligi gibi Alzheimer ve kansere iliskin risk faktörlerinin çogunun ortak oldugunu vurguladi.
Dorak, "Erkeklerin kansere yakalanma, kadinlarin ise Alzheimer hastaligi riski daha yüksektir. Alzheimer hastaliginda artan hücre ölümü, kanserde ise asiri hücre büyümesi görülür. Azalan bagisiklik aktivitesi kanser riskini artirir. Kadinlarda daha büyük bir bagisiklik tepkisi olmasi dolayisiyla, erkeklere nazaran daha düsük kanser riski ve daha yüksek Alzheimer hastaligi riski bulunur." degerlendirmesinde bulundu.
Fred Hutchinson Kanser Merkezi'nden Doç. Dr. Erden Atilla da su bilgileri verdi:
"2011'den bu yana immünoterapinin en kuvvetli silahi kesfedildi. Fakat bu tüm kanser türleri için geçerli degil. Daha çok asiri çogalma gösteren lösemilerde etkili olan bir tedavi olarak dogdu. Kemoterapinin yan etkilerini yasamadan hastaliktan kurtulan hastalarimiz var, bu en çarpici örnek ve hala gelisiyor. Yasli hastalarda da kaybedecegimizi düsündügümüz hastalari evde tedavi edebiliyoruz. Bu demek degildir ki her sey sorunsuz, bu dinamik bir süreç. Bu tedaviye canli ilaç diyoruz. Gözetlemeye devam ediyoruz. 2011'de Türkiye'de ugrastik. Su anda hematolog esimle birlikte ABD'ye giderek bu tedavi arastirmalari üzerine yogunlastik. Ülkemizde hala bir düzenleme yok bu konuda. Umarim en kisa sürede asilir."