Bilim insanlari, Kuzey Kutbu'nda plastikleri parçalayan mikroorganizmalar kesfettiNuran Erkul Kaya,Bahattin Gönültas- Arastirmacilar, 34 mikrobiyal susu izole etti ve bozulma yeteneklerini 15 santigrat derecede test etti
LONDRA/ BERLIN (AA) - Isviçre'den arastirmacilar, Alpler ve Kuzey Kutbu'nda plastigi düsük sicakliklarda bile parçalayabilen mikroorganizmalar kesfetti.
Isviçre Federal Enstitüsü WSL'den bilim insanlari, Frontiers in Microbiology'de Alpler ve Kuzey Kutbu'nda plastigin parçalanmasina iliskin arastirmalarini yayinladi.
Arastirmacilar, laboratuvar inkübasyonlari sirasinda Alpler ve Kuzey Kutbu topraklarina gömülü plastiklerin yani sira Kuzey Kutbu karasal ortamlarindan toplanan plastikleri kullanarak 34 mikrobiyal susu izole etti ve bozulma yeteneklerini 15 santigrat derecede test etti.
Ambalaj ve tüketici ürünlerinde yogun sekilde kullanilan ve biyolojik olarak parçalanamayan polietilen (PE), test edilen mikroorganizmalar tarafindan parçalanamadi. Ancak, test edilen mikroorganizmalarin yarisindan fazlasi 15 derece sicaklikta biyolojik olarak parçalanabilen polyester-poliüretan üretirken, iki tür PE disinda her plastigi parçalayabildi.
Çalisma, birkaç taksonun plastikleri parçalayabildigini ilk kez göstermesinin yani sira, önceki çalismalara göre daha düsük sicakliklarda parçalayabildigini göstermesi açisindan da cesaret verici sonuç ortaya koydu.
Daha önceki mikrobiyal plastik bozunmalari çogunlukla 20 derece üzerindeki sicakliklarda incelenmisti.
Mikroorganizmalar, sürdürülebilir bir plastik ekonomisi saglamak için önemli potansiyel vadediyor.
Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü’ne (OECD), göre her yil dünya çapinda yaklasik 460 milyon ton plastik üretiliyor. Bu baglamda en önemli ham madde ham petrol ve plastige talep artmaya devam ediyor. Plastik üretim miktarinin artan taleple birlikte 2050'ye kadar iki katina çikabilecegi tahmin ediliyor.
Birlesmis Milletler Çevre Programi (UNEP), yeniden kullanim, geri dönüsüm ve ürünlerin yeniden yönlendirilmesi ve çesitlendirilmesi olarak siralanan bu üç degisikligin uygulanmasiyla, plastik kirliliginin 2040'a kadar yüzde 80 azaltilabilecegini öngörüyor.
WWF'ye göre ise dünyada kullanilan plastiklerin sadece yüzde 10'u geri dönüsüme gidiyor.