Bilgi Üniversitesi MaratHOME projesi kapsaminda iklim krizine dikkati çekiyorMehmet Kadir Kilinç- Istanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalismalari Uygulamali Ruh Sagligi Yüksek Lisans Programi Koordinatörü Prof. Dr. Tamer Aker: - "MaratHOME, iklim krizinin bu etkilerine karsi farkindalik yaratmak amaciyla hayata geçirmek istedigimiz bir proje oldu"
ISTANBUL (AA) - Istanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalismalari Uygulamali Ruh Sagligi Yüksek Lisans Programi Koordinatörü Prof. Dr. Tamer Aker, iklim krizinin olumsuz etkilerine dikkati çekmek amaciyla MaratHOME projesi kapsaminda maraton kosularina basladi.
Üniversiteden yapilan açiklamaya göre, Istanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalismalari Uygulamali Ruh Sagligi Yüksek Lisans Programi Koordinatörü Prof. Dr. Tamer Aker, iklim krizinin olumsuz etkilerine dikkati çekmek amaciyla Istanbul Bilgi Üniversitesi is birligi ve Daikin sponsorlugunda maraton kosularina basladi.
MaratHOME projesi kapsaminda ilk olarak Türkiye’de Sapanca ormanlarinda ve Tuz Gölü’nde kosan Aker, iklim degisikliginden olumsuz etkilenen Grönland, Yeni Zelanda ve Peru Machu Picchu’da kosacak.
Açiklamada görüslerine yer verilen Aker, iklim krizinin insanin yasadigi gezegendeki tarihinin en önemli sorunlarindan biri olarak gittikçe derinlestigini bildirdi.
Neredeyse hayatin her alaninda bu sorunu çok belirgin olarak hissetmeye basladiklarini aktaran Aker, "Sicaklik artislari, yanginlar, seller, tarim alanlarindaki degisiklikler, hayvan ve bitki habitatlarinin degismesi, türlerin kaybolmasi, sulama ve temiz suya ulasmadaki kisitliliklar, göçler, düzensiz kentlesme, yoksullasma ve yoksunlasma iklim degisikliginin sonuçlari olarak ortaya çikiyor. MaratHOME, iklim krizinin bu etkilerine karsi farkindalik yaratmak amaciyla hayata geçirmek istedigimiz bir proje oldu." ifadelerini kullandi.
- Tuz Gölü’nden Machu Picchu’ya
Aker, MaratHOME projesinde dünyanin farkli cografyalarinda maraton mesafesi kadar kosular yapmayi planladiklarini belirterek, sunlari kaydetti:
"Bu cografyalari seçerken memleketi, Türkiye’yi önceledik. Yerlerin seçiminde ise iklim degisikliginin özellikle etkiledigi dogal alanlara dikkat çekmeye çalistik. Sapanca ormanlari ve Tuz Gölü ile kosulara basladik. Önümüzdeki etaplardan ilki ise iklim degisikliginden önemli ölçüde etkilenen buzullar, yani Grönland olacak. Ikincisi Günes’in Dünya topraklarinda dogdugu, görüldügü ilk kara parçasi olan Yeni Zelanda. Kosuyu bu kara parçasinda tam da o noktada yapmayi planladik. Son olarak ise Güney Amerika’da yine iklim degisikliginden önemli ölçüde etkilenen daglari, Machu Picchu’yu seçtik. Dag ayni zamanda insanin dogaya karsi olan tahakküm, iktidar mücadelesinin de önemli sembollerinden."
MaratHOME projesinin iklim krizine yönelik bir farkindalik projesi olarak basladigini aktaran Aker, proje kapsaminda 6 Subat depremini yasayan çocuklara yönelik yardim kosulari da düzenlediklerini kaydetti.
Aker, MaratHome projelerinin, yasanan son depremle birlikte bir yardim çagrisina da dönüstügünü bildirerek, "AÇEV’in Mutlu Çantam Projesi’ne dâhil olduk. MaratHOME kostukça AÇEV kanali ile toplanan bagislar, depremden etkilenen çocuklara kitap, kirtasiye, oyuncak barindiran paketlere dönüstü." açiklamasinda bulundu.