Beyaz Saray, Israil'de "yargi reformu” plani nedeniyle yasananlardan endiseliMurat Karadag
WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Israil'de siyasi krize yol açan “yargi reformu” plani nedeniyle yasanan gelismelerden "derin endise" duyduklarini açikladi.
Watson, konuya iliskin yazili açiklamasinda Israil'e uzlasi çagrisinda bulunarak, "Israil'de bugün yasanan olaylardan ötürü derin endise duyuyor, acil uzlasiya olan gerekliligin tekrardan altini çiziyoruz." ifadesini kullandi.
Watson, ABD Baskani Joe Biden'in Israil Basbakani Binyamin Netanyahu ile görüsmesinde "demokratik degerlere baglilik" vurgusu yaptigini aktararak, "Demokratik toplumlar, kontroller ve dengelerle daha güçlenirler." görüsünü paylasti.
Demokratik sistemlerde yapilacak köklü degisimlerde genis kamuoyu desteginin aranmasi gerektigini vurgulayan Watson, "Bunun (uzlasinin), Israil ve vatandaslari için ileriye dönük en iyi yol olduguna inaniyoruz. ABD'nin, Israil'in güvenligine ve demokrasisine verdigi destek güçlü ve sarsilmaz olmaya devam ediyor." açiklamasinda bulundu.
- Savunma Bakani, yargi düzenlemesinin durdurulmasi çagrisi yapmisti
Israil Savunma Bakani Yoav Gallant, ülkede siyasi krize ve kitlesel protestolara yol açan tartismali yargi düzenlemesinin durdurulmasi için hükümete çagri yapmisti.
Savunma Bakani, "Ülke içindeki ayrilik, Israil ordusuna ve savunma teskilatina derinlemesine nüfuz etti. Bu, Israil'in güvenligine yönelik açik ve büyük bir tehdittir. Buna izin vermeyecegim." ifadelerini kullanmisti.
Savunma Bakani Gallant'in çagrisina Likud içinden de destek gelmisti.
Likud milletvekilleri Yuli Edelstein ve David Bitan, Gallant'a katilarak yasa tasarisinin durdurulmasi ve diyalog çagrisinda bulunmustu.
Basbakan Binyamin Netanyahu ise Gallant'i görevden alarak yargi düzenlemesi konusunda geri adim atmayacaginin mesajini vermisti.
Bunun üzerine yüz binlerce Israilli, dün aksam saatlerinden itibaren ülke genelinde sokaklara dökülmüstü.
- Netanyahu hükümetinin tartismali "yargi reformu"
Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan "yargi reformu" planladiklarini duyurmustu.
Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.
Ülkedeki en yüksek yargi makami olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.
Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alinacagini belirtmisti.
Hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören yargi düzenlemesi, Israil içinde ve uluslararasi alanda yogun sekilde elestirilmisti.
Cumhurbaskani Isaac Herzog'un, taraflara "iç savas" uyarisi yaparak sundugu alternatif tasari da iktidar tarafindan reddedilmisti.