Bakan Uraloglu, Kazakistan'da Yeni Ipek Yolu Ulastirma ve Lojistik Is Forumu'nda konustu:Meiramgul Kussainova- "Bu forumun, ülkelerimizin içinde bulundugu Orta Koridor güzergahinin daha rekabetçi hale getirilmesi ve ortaya çikabilecek talebe cevap vermek için alternatif çözümler üretilmesine vesile olmasini diliyorum" - "Kalkinma Yolu olarak adlandirilan projeyle, Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya baglayacagiz"
ASTANA (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, katildigi "6. Yeni Ipek Yolu Ulastirma ve Lojistik Is Forumu"na iliskin, "Bu forumun, ülkelerimizin içinde bulundugu Orta Koridor güzergahinin daha rekabetçi hale getirilmesi ve ortaya çikabilecek talebe cevap vermek için alternatif çözümler üretilmesine vesile olmasini diliyorum." dedi.
Bakan Uraloglu, Kazakistan Ulastirma Bakanliginin ev sahipliginde Astana'da gerçeklestirilen forum kapsamindaki Stratejik Oturum'da konustu.
Etkinlige katilmaktan duydugu memnuniyeti dile getiren Uraloglu, Türkiye'nin tasimacilik alaninda uluslararasi isbirliklerini derinlestirdigini söyledi.
Türkiye'nin cografi ve stratejik konumuna dikkati çeken Uraloglu, "Söz konusu jeostratejik konumumuzdan hareketle ulasim stratejilerimizi küresel ve bölgesel sartlar isiginda yeniden tanimlamak ve bu stratejileri her daim güncel tutmak Türkiye için vazgeçilmezidir." diye konustu.
Bakan Uraloglu, son 21 yildaki çalismalarin bu anlayisla yapildigini belirterek, "Ülkemizin ulasim ve iletisim altyapisina 2002 yilindan bu yana 194 milyar dolarlik yatirim yaptik. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü, Avrasya Tüneli, Marmaray, Istanbul Havalimani, Izmir-Istanbul, Ankara-Nigde ve Kuzey Marmara otoyollari gibi uluslararasi entegrasyona hizmet eden küresel ölçekteki ulastirma projelerini tamamladik." dedi.
Bunun yani sira 6 bin 100 kilometrelik bölünmüs yolu 29 bin kilometrenin üzerine çikardiklarini anlatan Uraloglu, Avrasya Tüneli ve Marmaray ile Istanbul Bogazi'nin altindan hem kara yolu hem de demir yolu geçisini tesis ettiklerini kaydetti.
Bakan Uraloglu, bölge ülkeleriyle hizmete açtiklari Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demir Yolu Hatti'nin Türk dünyasi ülkeleri arasinda stratejik öneme sahip, ekonomik kalkinma ve refah için de büyük bir proje oldugunu belirtti. Bu demir yolu güzergahinin bölge ülkeleri arasinda yeni bir dönem baslattigini vurgulayan Uraloglu, söyle devam etti:
"Bu hatla ülkemizden, batida basta Bulgaristan, Macaristan, Almanya, Avusturya, Polonya, Romanya, Çekya, Slovakya, Sirbistan ve Fransa olmak üzere Avrupa'da birçok noktaya, doguda Iran, Afganistan ve Pakistan'a, kuzeyde Rusya'ya, Orta Asya'da Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan, Tacikistan, Kirgizistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Çin'e karsilikli yük trenleri isletiyoruz."
Bakan Uraloglu, 29 Ekim 2018'de dev kapasitesiyle açilan Istanbul Havalimani ile Türkiye'yi uluslararasi havacilikta aktarma merkezi yaptiklarini ve bu alanda zirveye tasidiklarini dile getirerek, "Istanbul Havalimani'miz yolcu sayisi ve yük tasimaciliginda her daim Avrupa'da en önde gelen havalimani olmaktadir. EUROCONTROL'ün 26 Eylül 2023 tarihli Avrupa Havacilik Genel Bakis Raporu'na göre, Istanbul Havalimani'miz günlük ortalama 1461 uçusla Avrupa'daki en yogun havalimani olmustur." ifadelerini kullandi.
Haberlesme sektörünün 2003'ten itibaren ivme kazandigini anlatan Uraloglu, "Genisbant abone sayimiz 2003 yilinda 20 binken bugün 93,1 milyona ulasti." bilgisini verdi.
Uraloglu, son olarak TÜRKSAT 5A'yi 2021'de, TÜRKSAT 5B'yi de 2022'de hizmete aldiklarini belirterek, "Simdi sirada ilk yerli ve milli haberlesme uydumuz TÜRKSAT 6A var. Gelecek yil ortasinda da uydumuzu uzaya yollayacagiz." dedi.
- "Orta Koridor'un kara yolu kismi da vurgulanmasi gereken bir diger kritik alandir"
Türkiye'nin kilit rol üstlendigi Orta Koridor'un gelistirilmesinde ülkeler arasindaki isbirliginin önemine dikkati çeken Uraloglu, "Ülkemiz, Orta Koridor güzergahinin kisa, orta ve uzun vadede gelistirilmesi ve iyilestirilmesi için kararlidir." diye konustu.
Uraloglu, son dönemde yasanan gelismelerin Orta Koridor'da yük tasimaciligi hacmini artirmak için tarihi bir firsat ortaya koydugunu vurgulayarak, "Bu forumun, ülkelerimizin içinde bulundugu Orta Koridor güzergahinin daha rekabetçi hale getirilmesi ve ortaya çikabilecek talebe cevap vermek için alternatif çözümler üretilmesine vesile olmasini diliyorum." ifadesini kullandi.
Orta Koridor'u gelistirmek için projeler gelistirmeye odaklandiklarini kaydeden Uraloglu, "Bir taraftan 2053 Ulusal Master Plani'miz dogrultusunda yatirimlarimiza devam ederken, bir taraftan da Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Asya'ya baglayacak olan 'Kalkinma Yolu' projesiyle ülkemizin ve keza Orta Koridor'un yük potansiyelini artirmayi hedefliyoruz." dedi.
Uraloglu, kasimda "Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan üzerinde Orta Koridor'un Gelistirilmesi ve Darbogazlarin Eszamanli Olarak Giderilmesi Üzerine 2022-2027 Yol Haritasi" imzaladiklarini hatirlatarak, "Orta Asya için önemli bir firsat olan Orta Koridor'un kara yolu kismi da vurgulanmasi gereken bir diger kritik alandir." seklinde konustu.
Türkiye'den Orta Asya bölgesine yük tasimaciliginin yaklasik yüzde 90'inin kara yoluyla gerçeklestirildigini anlatan Uraloglu, "Bu da aslinda kara yolu tasimaciliginin bölge tasimalari açisindan ne kadar önemli oldugunu gösteren bir istatistiktir. Bu çerçevede, aslinda öncelikle kara yolu tasimaciligini aksatan, yük akisini yavaslatan ve zaman kaybina sebep olan uygulamalari ortadan kaldirmak için çaba harcamaliyiz." degerlendirmesinde bulundu.
Bakan Uraloglu, Orta Asya ülkelerinin ulastirma alaninda daha siki isbirliklerinde bulunmasinin önem arz ettigini belirterek, sunlari kaydetti:
"Özellikle transit tasimalarin serbestlestirilmesi ve tasima maliyetlerinin azaltilmasi konusunda adimlar atilmasi ilk yapilmasi gereken hususlardir. Daha önce birçok vesileyle dile getirdigimiz gibi, geçis belgelerini ve ücretlerini kaldirarak, gümrük islemlerini kolaylastirarak bu konuda adimlar atabiliriz. Bu tür kolayliklar hem güzergahimizin tercih edilebilirligini artiracak hem de rekabeti artirarak tasimacilik ekosistemini daha ileri götürecektir."
Kara ve demir yolu tasimaciliginda dijitallesmenin rolüne isaret eden Uraloglu, "Gelistirmis oldugumuz Elektronik Geçis Belgesi, yani e-Permit bu amaca hizmet eden uygulamalardan biridir. Kisaca e-Permit, fiziksel belge olmadan tasimayi mümkün kilan bir sistemdir. Özbekistan ile e-Permit sisteminin pilot sürecini tamamladik ve kotalarimizi belirledik. Bu sistemi hayata geçirmek üzerine Azerbaycan ile de görüsüyoruz. Bölgemizdeki diger ülkeleri de bu sisteme dahil olmaya davet ediyorum." dedi.
- "Bu projeyle Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya baglayacagiz"
Bakan Uraloglu, Basra’dan Türkiye sinirina uzanan kara ve demir yolu ulastirma koridoru insasina yönelik projeye de deginerek, "Kalkinma Yolu olarak adlandirilan bu projeyle Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya baglayacagiz. Irak ve diger bölge ülkeleriyle bu konuda yakin isbirligi içerisindeyiz." diye konustu.
Ilk kazmayi vurarak projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirten Uraloglu, su ifadeleri kullandi:
"Hayata geçirilecek bu koridorla, dostlarimizdan Orta Asya yönünde de yük göndermeyi planladiklari bilgisini edindik. Bu sayede, Orta Koridor'da çokça vurgulanan ve pek ilerleme saglanmayan bati-dogu yönünde yük hareketini de önemli ölçüde saglamis olacagiz. Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan'in da dedigi gibi, Türkiye, Londra'dan Pekin'e, Sibirya'dan Güney Afrika'ya uzanan genis bir cografyanin lojistik süper gücü haline gelme yolunda ilerlemektedir."
- Forumda, Orta Koridor güzergahinin gelistirilmesi görüsüldü
Ulastirma sistemlerinin isbirligi ve entegrasyonu, Orta Koridor güzergahinin gelistirilmesi, multimodal tasimacilik alanindaki yeni teknolojiler ve yenilikler, kargo tasimaciliginin verimliliginin artirilmasi ve tedarik kosullarinin iyilestirilmesi konularinin ele alindigi "6. Yeni Ipek Yolu Ulastirma ve Lojistik Is Forumu"na, 25 ülkeden 500'den fazla heyet katiliyor.
Kazakistan Ulastirma Bakani Marat Karabayev'in ev sahipliginde düzenlenen forumun açilisinda, Bakan Uraloglu'nun yani sira Özbekistan Ulastirma Bakani Ilhom Mahkamov, Tacikistan Ulastirma Bakani Ibrahim Azim, Kirgizistan Ulastirma ve Telekomünikasyon Bakani Tilek Tekebayev, Çin Demiryollari Sirketi Genel Müdür Yardimcisi Song Xiude ve Kazakistan Ulusal Demiryollari Sirketi Yönetim Kurulu Baskani Nurlan Sauranbayev de konustu.
Bakan Uraloglu, Orta Asya'daki en büyük nakliye, lojistik hizmetleri ve teknolojileri fuari "TransLogistica-2023" kapsaminda açilan stantlari da gezdi.
Forum kapsaminda Uraloglu, Kazak ve Özbek mevkidaslariyla ayri ayri ikili görüsme yapti.