Bakan Kirisci, deprem bölgesinde hayvan dagitimina baslanacagini duyurdu: Zafer Göder,Orhan Kuzu- "Afet bölgesi, hayvanciligimizin yüzde 17'sini olusturmaktadir. Bundan dolayi da 11 il adina önemli bir sorumlulugumuzun oldugunun farkindayiz"- "Hayvansal üretimde üreticilerimizin ugradigi zararlarin tamamini telafi etmek için hayvan dagitimina da yakinda baslayacagiz"
KAHRAMANMARAS (AA) - Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, ülke genelindeki hayvanciligin yüzde 17'sinin Kahramanmarasli merkezli depremlerden etkilenen illerin olusturduguna isaret ederek, "Bundan dolayi da 11 il adina önemli bir sorumlulugumuzun oldugunun farkindayiz. Hayvansal üretimde üreticilerimizin ugradigi zararlarin tamamini telafi etmek için hayvan dagitimina da yakinda baslayacagiz." dedi.
Kirisci, Kahramanmaras Tarimsal Arastirma Merkezi'nde düzenlenen "Aricilara Seker Destegi" programindaki konusmasinda, afet bölgesi ilan edilen illerin Türkiye'nin stratejik öneme sahip tarimsal üretim merkezleri oldugunu aktardi.
Bu yüzden kirsal kesimin yaralarinin sarilmasini gida arz güvenligi noktasinda önemsediklerine dikkati çeken Kirisci, bu nedenle depremin ilk anindan itibaren, kendisi basta olmak üzere, 4 bakan yardimcisi, 15 genel müdür, 46 il müdürü ve 15 bini asan çalisanla ve 5 bine yakin alet-makineyle vatandaslarin yaralarinin sarilmasi için çalismalar yürüttüklerini anlatti.
Kirsaldaki yaralarin sarilmasi için yapilan hasar tespit çalismalari ile ilgili verileri paylasan Kirisci, söyle konustu:
"Bugün itibariyla yikilan ahir ve agil, 11 ilimizde 16 bin 975 iken Kahramanmaras'imizda da 2 bin 985 olarak tespit edilmis durumda. Telef olan 8 bin 101 büyükbas hayvanin 2 bin 228'i Kahramanmaras'ta. Küçükbas olarak da 70 bin 806 hayvandan 21 bin 450'i Kahramanmaras'ta. Kanatli hayvanlarla ilgili çok büyük bir kaybimiz yok il olarak ama hasarli arili kovan noktasinda 13 bin 691 arili kovanimizin 3 bin 223'ü Kahramanmaras'ta tespit edilmistir. Afet bölgesi, hayvanciligimizin yüzde 17'sini olusturmaktadir. Bundan dolayi da 11 il adina önemli bir sorumlulugumuzun oldugunun farkindayiz. Hayvansal üretimde üreticilerimizin ugradigi zararlarin tamamini telafi etmek için hayvan dagitimina da yakinda baslayacagiz."
Depremzede çiftçilerin hayvansal üretime yönelik ihtiyaçlarinin giderildigini ve bundan sonra da giderilmeye devam edileceginin altini çizen Kirisci, bu kapsamda16 bin ton yem ve 16 bin 539 hayvan çadiri dagitilarak 130 bin ton süt toplandigini ifade etti.
Kirisci, çiftçilerin üretimden kopmamasi için "Sen Üret Yeter" sloganini gelistirdiklerini ve çiftçilerin her zaman yanlarinda olduklarini aktararak, söyle devam etti:
"2022'den itibaren biz desteklemelerin bir bölümünün ayni olarak yapilmasini gündeme getirmistik ama 11 ilimizde depremin kendi dogasi geregi, depremden kaynakli olarak siz üreticilerimizin bir telasa girmemesi adina biz bunu tekrar 11 ilimiz için nakdiye çevirdik. Böylelikle de 1 yil boyunca alacaklari tüm destekleri de öne çekerek pesin olarak ödemis olduk. 11 ilde toplam 8,2 milyar liralik destek verdik. Türkiye geneli verdigimiz destek de 57,6 milyar liraya ulasti."
- "Yüzde 100 hibeli olarak seker dagitiminin kararini aldik"
Tarim ve Orman Bakanligi'nin ari yetistiriciligi ve bal üretimi ile ilgili desteklerinin oldugunu animsatan Kirisci, ayni anda 4 iklimin yasandigi bir cografyanin merkezinde yer alan afet bölgesindeki binbir çesit bitkinin ariciligi önemli hale getirdigini vurguladi.
Kirisci, bölge ekonomisi içinde aricilik faaliyetlerinin sürdürülebilirliginin kendileri için vazgeçilmez olduguna deginerek, sunlari kaydetti:
"Deprem afeti nedeniyle lojistik imkanlarin kisitli olmasi, agir geçen kis sartlarinda arilarin ihtiyaç duydugu besini temin edilebilmesi adina seker önemli bir besin kaynagidir. Biz de bundan hareketle yetistiricilerimizin taleplerine kulak kabarttik, sessiz kalmadik. Bütçesini ayarladik ve yüzde 100 hibeli olarak seker dagitiminin kararini aldik. 12 ilimizdeki 10 bin 328 aricimizin 1 milyon 340 bin arili kovani için 5 bin ton besleme sekeri dagitimina 28 Nisan itibariyla basladik. Bu kapsamda Kahramanmaras’ta 1180 aricimizin sahip oldugu yaklasik 105 bin kovan için 7,2 milyon lira degerindeki toplam 424 ton seker dagitimini hizli bir sekilde gerçeklestirecegiz."
Türkiye Cumhuriyeti'nin 29 Ekim tarihinde yeni bir yüzyila "merhaba" diyecegini animsatan Kirisci, "Bu yüzyilda savunma sanayi ne kadar önemliyse tarim da önemli. Çünkü savunma sanayindeki kardeslerimizin de gida ihtiyaçlarini ve buradan hareketle tarimla ilgili üretim faaliyetlerini bizim önemsememiz ve hayati öneme haiz bir alan olarak görmemiz gerekiyor. Türkiye Yüzyili'nin ana ekseni tarim ve gida sektörü olacaktir." diye konustu.
Kirisci, konusmasinin ardindan Dulkardiroglu ve Okikisubat ilçelerinde ari yetistiriciligi yapan 436 çiftçiye yönelik gerçeklestirilen seker dagitimini yapti. Üreticiler de Kirisci'ye petek bal hediye etti.