Bakan Göktas, Engelli Haklari Izleme ve Degerlendirme Kurulu Toplantisi'nda konustu:Orhan Onur Gemici- "Birey odakli, toplum temelli, kaliteli, insan onuruna yarasir ve sürdürülebilir 'Uzun Süreli Bakim Güvence Sistemi'nin olusturulmasi çok önemli hale gelmistir" - "Bizim amacimiz, ülkemizin degerleriyle uyumlu, devamliligi olan, vatandaslarimizin faydasini gözeten, ülkemize özgü bir sistem kurmaktir"
ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, engelli ve yasli bireylerin ihtiyaçlarinin karsilanmasi konusunda "Uzun Süreli Bakim Güvence Sistemi" olusturulmasinin çok önemli hale geldigini belirterek, hedeflerinin, ülkenin degerleriyle uyumlu, devamliligi olan, vatandaslarin faydasini gözeten, ülkeye özgü bir sistemi kurmak oldugunu bildirdi.
Göktas, çesitli bakanliklar ile sivil toplum kuruluslarinin temsilcilerinin de yer aldigi 75. Yil Huzurevi Yasli Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde düzenlenen Engelli Haklari Izleme ve Degerlendirme Kurulu Toplantisi'na katildi.
Toplantida konusan Göktas, Türkiye'nin engellilik alanindaki ulusal vizyonunu ve yol haritasini ortaya koyan 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi'nin, 3 Aralik 2021'de Dünya Engelliler Günü'nde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan ilan edildigini animsatarak, "Engelli bireylerin haklarinin korunmasi ve gelistirilmesi konusunda yasal, kurumsal ve uygulamaya yönelik yapilmasi gerekenleri, güçlü bir isbirligi, koordinasyon ve en önemlisi katilimci bir anlayisla gerçeklestiriyoruz." dedi.
Bakan Göktas, 2030 Engelsiz Vizyonu'na verdikleri önemin, "Engelli Haklari Ulusal Eylem Plani"nda kendini açikça gösterdigini ifade ederek, eylem planinin ilk 6 aylik döneminde aldiklari geri bildirimlerin isiginda, Kurul'un bugünkü toplanti gündemini "Uzun Süreli Bakim Güvence Sistemi" olarak belirlediklerini söyledi.
- "Ülkede yasli nüfus ve yasa bagli engelli birey sayisi artiyor"
Tüm dünyada yasanan demografik dönüsümden Türkiye'nin de etkilendigine isaret eden Göktas, ülkede yasli nüfus orani ve yasa bagli olarak engelli birey sayisinin arttigini bildirdi.
Göktas, "Bizim önceligimiz Bakanlik olarak, aile odakli ve toplum temelli hizmetlerimizi ve uygulamalarimizi güçlendirmektir. Bu kapsamda, evde bakima destek, evde bakim yardimi, ev tipi sosyal hizmet kuruluslari ve gündüzlü bakim merkezlerimizi ülke genelinde yayginlastiriyoruz." diye konustu.
Evde bakim yardimini 2006'dan bu yana vatandaslara sunduklarini hatirlatan Göktas, engelli vatandaslara bakim hizmeti veren 566 bin kisiye evde bakim yardimi ödemesi yaptiklarini ifade etti.
Göktas, Evde Bakima Destek Programi pilot uygulamasiyla kendi evlerinde yasamlarini sürdüren engelli bireyleri ve bakim veren aileleri destekleyerek bakim yükünü paylastiklarini belirterek, 3 ilde sürdürdükleri pilot uygulamayi ülke geneline yayginlastirmayi hedeflediklerini anlatti.
Ülke genelinde 171 gündüzlü bakim merkezinde engelli ve yasli bireylere yönelik gündüz bakim hizmetinin yani sira sosyal, kültürel faaliyetler ile danismanlik hizmetleri sunduklarini kaydeden Göktas, adanmis hayatlara bir nefes olmak amaciyla bu merkezlerde engelli bireylere gündüzlü bakim hizmeti sunarak ailelerin kendilerine vakit ayirmalarina destek olduklarini söyledi.
Göktas, ayrica engelli ve yaslilarin ihtiyaç ve talepleri dogrultusunda sunduklari yatili bakim hizmetlerini insan onuruna yakisir sekilde sürdürdüklerini vurguladi.
- "168 huzurevinden yaklasik 14 bin 500 yasli vatandasimiz yararlaniyor"
Bakanliga bagli 107 engelsiz bakim merkezi ve 309 özel engelli bakim merkezinde yaklasik 36 bin engelli bireye bakim hizmeti sunduklarini dile getiren Göktas, kanunda belirtilen kriterleri tasiyan engelli bireyler için özel bakim merkezlerine Bakanlik bütçesinden ödeme yaptiklarini bildirdi. Göktas, söyle devam etti:
"Bakanligimiza bagli 168 huzurevinden yaklasik 14 bin 500 yasli vatandasimiz yararlaniyor. Tabii ki bu bizim Bakanligimiza düsen kisim. Isin bir de saglik, ekonomik ve sosyal güvenlik, sosyal hayata katilim gibi boyutlari da elbette bulunuyor. Tüm bu alanlar etkili ve çok tarafli isbirligini gerektirdigi gibi yasam boyu ve bütüncül anlayisla uzun süreli bakim sistemini de isaret ediyor. Uzun süreli bakim sistemi, engelli ve yasli bireylerin bireysel ihtiyaçlarinin degerlendirilmesi sonucu tespit edilen sosyal ve saglik hizmetleri ile kisisel destekleri kapsiyor. Birey odakli, toplum temelli, kaliteli, insan onuruna yarasir ve sürdürülebilir 'Uzun Süreli Bakim Güvence Sistemi'nin olusturulmasi çok önemli hale gelmistir."
Uzun Süreli Bakim Güvence Sistemi'nin kurulmasinin, 11. Kalkinma Plani'na, Engelli Haklari Ulusal Eylem Plani'na ve Cumhurbaskanligi Yillik Programi'na alindigini animsatan Göktas, toplantinin akabinde ilgili taraflarin katilacagi uzman düzeyinde teknik bir çalistay gerçeklestireceklerini söyledi.
Göktas, bu konuda uluslararasi alanda olusturulmus sistemler oldugunu ve akademik çalismalar ile saha örneklerini yakindan takip ettiklerini vurgulayarak, "Bizim amacimiz, ülkemizin degerleriyle uyumlu, devamliligi olan, vatandaslarimizin faydasini gözeten, ülkemize özgü bir sistem kurmaktir." dedi.
Bu toplanti ve çalistayin, isbirligi ve ortak akla verdikleri önemin bir sonucu oldugunu belirten Göktas, Kurul bünyesinde bir alt çalisma grubu kurulacagini, modele iliskin ayrintili bir çalisma yapilacagini ve aralik ayindaki Kurul toplantisinin ayni gündemle gerçeklestirilecegini anlatti.
Program, daha sonra basina kapali devam etti.