Bakan Ersoy, Antalya'da GSTC 2023 Küresel Sürdürülebilir Turizm Konferansi'nda konustu:Ayse Yildiz- "Ilk asamada konaklama tesisleri, belirlenen standartlarin yüzde 30'una, ikinci asamada yüzde 70'ine üçüncü asamada ise yüzde 100'üne uyum saglayacak. 2030 sonuna kadar tüm tesisler Sürdürülebilir Turizm Sertifikali olacaklar"- "Ülkemiz Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile hükümet nezdinde anlasma yapan ilk ülkedir. Ulusal Sürdürülebilir Turizm Programi'ni da bu vesileyle hazirlamistir"
ANTALYA (AA) - Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, "Ilk asamada konaklama tesisleri, belirlenen standartlarin yüzde 30'una, ikinci asamada yüzde 70'ine üçüncü asamada ise yüzde 100'üne uyum saglayacak. 2030 sonuna kadar tüm tesisler Sürdürülebilir Turizm Sertifikali olacaklar." dedi.
Ersoy, Antalya Kundu Turizm Merkezindeki "GSTC 2023 Küresel Sürdürülebilir Turizm Konferansi"nin açilisinda, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyinin (GSTC) her yil farkli ülkelerde düzenledigi etkinliginin Türkiye'de ilk kez yapildigini belirterek, Antalya'da gerçeklesiyor olmasindan duydugu mutlulugu dile getirdi.
Kovid-19 salgini sonrasi baslayan iyilesme sürecinde krizlere dayanikliligin hiç olmadigi kadar önem arz ettigini sahit olduklarini kaydeden Ersoy, Türkiye'nin pandemi sürecinde Güvenli Turizm Sertifika Programi'ni hizla uygulamaya koyarak, bu süreçten en az etkilenen ülkelerden biri olmayi basardigini söyledi.
Salgin sonrasi hayata geçirdikleri sorumlu ve sürdürülebilir politikalarla turizm sektörünü daha dayanikli ve kapsayici bir yapiya dönüstürmeye kararli olduklarinin altini çizen Ersoy, "Ülkemiz Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile hükümet nezdinde anlasma yapan ilk ülkedir. Ulusal Sürdürülebilir Turizm Programi'ni da bu vesileyle hazirlamistir. Bu yönüyle çalismamiz sürdürülebilirlige yönelik global çapta örnek adim olmustur. Baska ülkeler de bizi takip etmistir." diye konustu.
- "Toplam belge ve sertifika sayisi 1584'e ulasmistir"
Türk turizmine iliskin ortak bir anlayis gelistirmek üzere olusturulan program kapsaminda öncelikli olarak konaklama tesislerinin yer aldigina deginen Ersoy, programin üç asamali gerçeklestirilecegini anlatti.
Programin 2030'a kadar tamamlanacagini bildiren Ersoy, sunlari kaydetti:
"Ilk asamasi 2023'te, ikinci asamasi ise 2025'de, son asama ise 2030 yilinda gerçeklesecek. Bu süreçte tüm uluslararasi standartlarin saglanmasi hedeflenecek. Ilk asamada konaklama tesisleri belirlenen standartlarin yüzde 30'una, ikinci asamada yüzde 70'ine üçüncü asamada ise yüzde 100'üne uyum saglayacak. 2030 sonuna kadar tüm tesisler Sürdürülebilir Turizm Sertifikali olacaklar. 25 Nisan 2023 itibariyla gerekli kriterleri karsilayarak birinci asama belgesi alan isletme sayisi 1382, üçüncü asama belgesi alan isletme sayisi 202 olup, toplam belge ve sertifika sayisi 1584'e ulasmistir."
Ersoy, yaptiklari çalismalarin sadece konaklama sektörüyle sinirli olmadigini, Türkiye'nin 2022'de dünya üçüncülügünü koruyarak mavi bayrakli plaj sayisini 531'e çikardigini ifade etti.
Antalya'nin dünyada en fazla mavi bayrakli plaja sahip sehirler siralamasinda birinci sirada yer aldigini kaydeden Ersoy, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne en çok unsur kaydettiren ilk üç ülke arasinda bulunan Türkiye'nin bugüne kadar 25 degerinin listeye alindigini bildirdi.
Adana Arkeoloji Müzesi'nin de öneminden bahseden Ersoy, Türkiye'nin halen UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne kayitli 19 miras alani oldugunu bildirdi.
- "Dünyanin dört bir yanindan turisti Türkiye'ye çekiyoruz"
Ersoy, Türkiye'nin sürdürülebilir ve sorumlu seyahati tercih eden bisikletçiler için de bisiklet dostu konaklama tesisi sertifikasiyla konforlu bir deneyim sundugunu söyledi.
Türkiye'de bisiklet dostu konaklama tesisi sertifikasi kriterlerini karsilayan 42 tesisin oldugunu aktaran Ersoy, söyle devam etti:
"Bunun arttirilmasini istiyoruz. 42 tesisimiz de Türkiye'de büyük bir potansiyel oldugunu gösteriyor ama daha fazla olabilir. Çünkü Türkiye bisiklet rotasinin da en önemli noktalarindan bir tanesi. O nedenle bu kisimda da çalisma yapmaliyiz. Sürdürülebilirlik konusunda attigimiz adimlara Türk mutfagini da eklemek gayretindeyiz. Günümüzde pek çok sef, mutfaklarinda bitkisel gidaya daha fazla yer veriyor ve çevreye duyarli sürdürülebilir bir modeli benimseyen mutfak kültürleri ve restoranlar takdir ediliyor. Biz de bu noktadan hareketle mutfagimizi ve gastronomi zenginligimizi, geleneginde zaten var olan sürdürülebilir, saglikli ve atiksiz yönleriyle dünyaya tanitiyoruz."
Ersoy, etkili reklam ve PR çalismalariyla dünyanin dört bir yanindan turisti Türkiye'ye çektiklerini, 2022'de gelen turist sayisi ve gelir hedefini üç kez revize ettiklerini kaydetti.
GSTC ile yaptiklari isbirliginin önemine isaret eden Ersoy, "Bu isbirligi inaniyorum ki turizm tesislerimizin standartlarini daha da yükseltecek." dedi.