Bahar aylarinda "kirmizi göze dikkat" uyarisiMehmet Kadir Kilinç- Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastaliklari Bölümü'nden Dr. Ögr. Üyesi Sezer Haciagaoglu:- "Alerjik konjonktivitler toz, polen, akar maruziyetine bagli olarak kiside ortaya çikan, siklikla mevsimsel özellik gösteren ve bulasici olmayan bir konjonktivit tablosuna neden olur"
ISTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastaliklari Bölümü'nden Dr. Ögr. Üyesi Sezer Haciagaoglu, baharin gelmesiyle toz ve polenle ortaya çikan alerjik konjonktivitlere karsi dikkatli olunmasi gerektigini bildirdi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Haciagaoglu, halk arasinda "kirmizi göz" olarak da bilinen konjonktivitin, göz yüzeyinde bulunan konjonktiva zarinin enfeksiyon veya alerji nedeniyle hasarlanmasiyla meydana geldigini aktardi.
Haciagaoglu, konjonktivit belirtilerinin gözde kizariklik, sari-beyaz renkli akinti, sabahlari göz kapaklarinda yapisma, kizariklik, asiri sulanma, batma ve kasinti oldugunu ifade etti.
Bakteriyel ve viral konjonktivitlerin bulasici olduguna isaret eden Haciagaoglu, sunlari kaydetti:
"Kis aylarinda daha çok canli kalabilen virüsler, toplu tasima araçlari, alisveris merkezleri, kresler gibi kapali mekanlarda temasin artmasina bagli olarak daha çok bulasmaktadir. Viral konjonktivit nedenlerinden özellikle 'adenoviral konjonktivit' temas edilen yüzeylerden, öksürme veya hapsurma ile havadan çok hizli bulasmakta ve ev içi salginlara neden olur. Alerjik konjonktivitler ise toz, polen, akar maruziyetine bagli olarak kiside ortaya çikan, siklikla mevsimsel özellik gösteren ve bulasici olmayan bir konjonktivit tablosuna neden olur."
- "Görme kaybina yol açabilir"
Sezer Haciagaoglu, adenoviral konjonktivitin sik görülen ve bulasici özellikte olan bir göz rahatsizligi oldugunu belirterek, "Iyilesme sürecinde kornea yüzeyinde kalici izler birakabilir. Bu kalici izlerin görme kaybina yol açabilecegi unutulmamali ve erken dönemde göz hastaliklari uzmanina basvurulmali." degerlendirmesini yapti.
Enfeksiyon nedenli konjonktivitlerden korunmak için ilk alinmasi gereken önlemin ellerin göz ile temasini sifira indirmek olduguna dikkati çeken Haciagaoglu, su bilgileri verdi:
"Elleri, temas sonrasi su ve sabunla en az 20 saniye boyunca yikayin veya yüzde 60 alkol oranina sahip dezenfektanlarla temizleyin. Gözlerde sulanma veya akintinin oldugu durumlarda ev içi bulasi önlemek için kagit mendil kullanin. Ortak havlu veya yastik esya kullanimindan kaçinin. Hastalik döneminde kontakt lens kullanimina ara verin ve enfeksiyon geçtikten sonra yeni kontakt lense geçin. Göz çevresine uygulanan makyaj ürünlerine de bir süre ara verin."