BM'de Türkiye'nin çocuk haklari alaninda yürüttügü çalismalar anlatildiMuhammet Ikbal Arslan
CENEVRE (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardimcisi Ismail Ergünes, "Türkiye'nin çocuk koruma, adalet, egitim, saglik ve diger tüm hizmet alanlarina iliskin uygulamalarinin, BM'nin çagdas, profesyonel, insan haklarina dayali yaklasimlarina uygun bir sekilde ilerledigini vurgulamak isterim." dedi.
Birlesmis Milletler (BM) Çocuk Haklari Komitesi 93. Oturumu Cenevre'de düzenleniyor.
Ülkelerin BM Çocuk Haklari Sözlesmesi'ne uyumunu dönemsel incelemelerle degerlendiren komite, dün ve bugün Türkiye'nin Dördüncü ve Besinci Dönemsel Raporu'nu inceledi.
Ergünes, inceleme sonunda Türkiye'nin Birlestirilmis Dördüncü ve Besinci Dönemsel Raporu'nun sunumunu yapti.
Dünyada, çocuklara yönelik risk ve tehditlerin oldukça çesitli ve karmasik oldugu bu zamanda bu risklerle ve tehditlerle basa çikmanin en etkili yönteminin uluslararasi isbirligi oldugunu altini çizen Ergünes, "Uluslararasi toplumun tüm üyelerini çatisi altinda toplayan BM, çocuklarimizin refah, huzur ve güvenligini saglamak için ortak çabalari ve kararliligi ortaya koyabilecegimiz yegâne evrensel platformdur." dedi.
Ergünes, Türkiye'nin, BM Çocuk Haklari Sözlesmesi ve Ihtiyari Protokollere yönelik taahhüdünün ve bu konudaki sorumluluklarini yerine getirmedeki kararliliginin altini çizdi.
Oturum kapsaminda Türkiye'nin çocuk haklari ve çocuk hizmetleri alaninda uyguladigi politikalar ve yürütülen çalismalara iliskin tecrübelerini paylastiklarini kaydeden Ergünes, kendileriyle paylasilan yorum ve önerileri dikkatle dinlediklerini ifade etti.
Ergünes, "Türkiye Delegasyonu'nun tüm üyeleri adina, ülkemizde yürütülen çocuk politikalarinin daha da gelistirilmesi amaciyla yaptiginiz katkilar ve dile getirdiginiz görüsler için içtenlikle tesekkür ederim. Sizlerle yaptigimiz degerlendirmelerin çocuk koruma politikalarimiza yeni bir ivme kazandiracagina inaniyorum." ifadelerini kullandi.
Türkiye'nin diger ülkelerle dayanismanin ve dünyayi çocuklar için daha yasanabilir bir yer yapma çabasinin ortak gayesine hizmet ettiginin altini çizen Ergünes, çocuklarin refah içinde yetismeleri için emegin ve kaynaklarin dogru bir sekilde kullanilmasinin önemine dikkati çekti.
Ergünes, söyle devam etti:
"Yürüttügümüz çalismalarimizin profesyonelligini artiracak tüm mekanizmalarimizi gelistirmeye kararlilik ve israrla devam edecegiz. Bugüne kadar çocuklarimiz adina isbirligi içerisinde olunan ilgili tüm ulusal ve uluslararasi kurum, kurulus ve paydaslarla yürütülen çalismalar bundan sonraki süreçte de kuvvetlendirilerek yayginlastirilacaktir. Çocuk haklarina saygi çerçevesinde, ilgili tüm kurumlarin, hizmetlerin, yargi sisteminin, yerel aktörler ve girisimler ile multidisipliner isbirliginin gelistirilmesi, ülkemizin her zaman öncelikleri ve hassasiyetleri arasinda olmustur."
- "Ülkemiz, çocuklarla ilgili her konuda tüm kosullarini seferber etmeye devam edecektir"
Türkiye'de çocuk politikalarinin daha etkin, seffaf ve adil bir yapiya kavusturulmasina yönelik reform çabalarinin kuvvetle desteklendigine vurgu yapan Ergünes, "Türkiye'nin çocuk koruma, adalet, egitim, saglik ve diger tüm hizmet alanlarina iliskin uygulamalarinin, BM'nin çagdas, profesyonel, insan haklarina dayali yaklasimlarina uygun bir sekilde ilerledigini vurgulamak isterim. Ülkemiz, çocuklarla ilgili her konuda bütüncül ve sürdürülebilir çözümlere ulasmak için tüm kosullarini seferber etmeye devam edecektir. " dedi.
Ergünes, Türkiye'nin çocuk haklarinin korunmasinda evrensel standartlari önemsedigini ve özel bir duyarliliga sahip oldugunu vurgularken haklarinin ve sorumluluklarinin bilincinde nesiller yetistirmek amacindan hiçbir zaman vazgeçilmeyecegini ifade etti.
Toplantida komite üyelerinin sorulari da Türk yetkililer tarafindan yanitlandi.
Toplantiya Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi yetkilileri de katildi.
15 Mayis'ta baslayan BM Çocuk Haklari Komitesi 93. Oturumu yarin sonra erecek.