BM: Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde kadin ve çocuklar büyük ölçekte cinsel siddete maruz kaliyorAleyna Çil

BM: Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde kadin ve çocuklar büyük ölçekte cinsel siddete maruz kaliyorAleyna Çil

BIRLESMIS MILLETLER (AA) - Birlesmis Milletler (BM), iç karisikliklarla mücadele eden Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) kadin ve çocuklarin büyük ölçekte cinsel siddete maruz kaldigini ve 8 milyon insanin acil yardima ihtiyaç duydugunu açikladi.

BM Insani Isler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Operasyonlar ve Savunma Birimi Direktörü Edem Wosornu, BM ve diger insani yardim kuruluslariyla son 18 ayda insanlik krizinin arttigini belirttigi KDC'yi ziyaret etti.

Ziyaretin ardindan basin toplantisi düzenleyen Wosornu, ülkede 8 milyon insanin acil yardima ihtiyaç duydugunu, 26 milyon insanin açlik çektigini ve Güney Kivu, Kuzey Kivu ve Ituri eyaletlerinin "gördügü en kötü durumda" oldugunu belirtti.

Wosornu, söz konusu üç bölgede sadece 2023'ün ilk 6 ayinda, 35 bin cinsel siddet magdurunun tedavi hizmetleri için basvurdugunu, ihbar edilme oranlari göz önüne alindiginda cinsel siddete maruz kalan kisi sayisinin "muhtemelen daha yüksek" oldugunu kaydetti.

BM'nin KDC'ye 2023'te 2,3 milyar dolar insani yardim çagrisinda bulundugunu söyleyen Wosornu, miktarin yaklasik üçte birine denk gelen 764 milyonun, ülkeye ulastirildigini ve bu miktarla da yalniz 1,4 milyon insana yardim edilebildigini ifade etti.

KDC ziyaretine katilanlar arasindaki uluslararasi sivil toplum kurulusu Save the Children'in Insani Yardim Direktörü Gabriella Waaijman ise iç karisikliklardan dolayi binlerce sivilin yerinden edildigi ülke için toplanan insani yardimin acilen artirilmasi gerektigini belirtti.

Waaijman, buna ek olarak "(KDC'de) hükümetin de harekete geçerek (yerinden edilmis insanlarin) güvenle evlerine dönmelerine yardim etmesi ya da yerlesip hayatlarina yeniden baslayabilecekleri bir toprak saglamasi" gerektigini kaydetti.

- Kongo'nun dogusundaki iç karisikliklar

Wosornu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) kobalt ve elmas gibi zengin yeralti kaynaklarina sahip dogu bölgelerinde, 130'dan fazla silahli grubun bulundugunu vurguladi.

KDC'nin dogusunda faaliyet gösteren 23 Mart Hareketi'nin (M23) Kasim 2021'de tekrar baslayan saldirilari, bölgede yasayan binlerce sivilin yerinden edilmesine ve Ruanda ile KDC arasinda krize neden olmustu.

Birlesmis Milletler (BM) raporlarina göre, KDC sinirlarinda çikarilan bazi degerli madenler, sinir bölgelerindeki isyancilar eliyle komsu ülkelere kaçiriliyor.