Arastirma: Uyku problemi yasayanlarin felç geçirme riski daha yüksek olabilirMehmet Alaca- Günlük 5 saatten az uyuyanlarin, ortalama 7 saat uyuyanlara nazaran felç geçirme ihtimali 3 kat daha fazla
ANKARA (AA) - Bilim insanlari, uyku sorunlari yasayanlarin felç geçirme olasiliginin daha yüksek olabilecegini tespit etti.
Tip dergisi "Neurology"de yayimlanan arastirmada, çesitli degerlendirmeler üzerinden uyku sorunlarinin felç riskiyle iliskisine odaklanildi.
Internet sitesi Mint'te yer alan habere göre, Irlanda'daki Galway Üniversitesinden bir grup bilim insaninin yaptigi uluslararasi çalismada, felç geçirmis 2 bin 243 kisi ile felç geçirmemis 2 bin 253 kisi arastirmaya dahil edildi.
Yas ortalamasi 62 olan katilimcilara uyku davranislari, kaç saat uyuduklari, uyku kalitesi, uyuklama, horlama, burundan soluma ve uyku sirasinda nefes alma üzerine sorular soruldu.
Çok fazla veya çok az uyumak, uzun sekerlemeler yapmak, kalitesiz uyku, horlama, burnundan soluma ve uyku apnesinin uyku sorunlari olarak belirlendigi arastirmada, bu semptomlardan bes veya daha fazlasina sahip olanlarin felç riskinin daha yüksek oldugu görüldü.
- Çok fazla veya çok az uyumak riski artiriyor
Arastirmada, çok fazla veya çok az uyuyan kisilerin felç geçirme olasiligi, ortalama süre uyuyan kisilere göre daha yüksek çikti.
Günlük 5 saatten az uyuyan kisilerin, ortalama 7 saat uyuyanlara nazaran felç geçirme ihtimalinin 3 kat daha fazla oldugu tespit edildi. 9 saatten fazla uyuyanlarin felç geçirme olasiligi ise 7 saat uyuyanlara göre 2 kattan fazla oldu.
Bir saatten fazla sekerleme yapanlarin felç geçirme olasiliginin, yapmayanlara göre yüzde 88 daha fazla oldugu görüldü.
Uyku sirasinda horlama, burundan soluma ve uyku apnesi gibi problemler de incelendi.
Horlayan kisilerin felç geçirme olasiliginin, horlamayanlara kiyasla yüzde 91 daha fazla oldugu görülürken, burundan soluyanlarin felç geçirme olasiligi, solumayanlara göre yaklasik üç kat daha fazla çikti.
Uyku apnesi olan kisilerin ise felç geçirme olasiliginin, olmayanlara nazaran yaklasik üç kat daha fazla oldugu ortaya çikti.
Arastirmada, uyku sorunlarinin felce neden oldugu degil sadece iliskisi oldugu belirtiliyor.