Almanya'nin ihracati subatta beklentilerin üzerinde yüzde 4 arttiBahattin Gönültas- Almanya'nin, en önemli ticaret ortagi Çin'e ihracati subatta bir önceki aya kiyasla yüzde 10,2 artarak 8,5 milyar avroya yükseldi
BERLIN (AA) - Almanya'da ihracat, Çin ve ABD gibi önemli ticaret ortaklarina artan ihracatin etkisiyle subatta yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde artis gösterdi.
Almanya Federal Istatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arindirilmis ihracat, subatta yüzde 4 artisla 136,7 milyar avroya çikti. Subat ayi ihracat verisine iliskin beklenti, bir önceki aya kiyasla yüzde 1,6 artacagi yönündeydi.
Çin, Ingiltere ve ABD gibi önemli ticaret ortaklarina artan ihracatin etkisiyle enerji krizi ve jeopolitik risklere ragmen Almanya'da ihracatin 2 ayda tekrar yükselise geçmesi dikkati çekti. Ülkenin ihracati ocakta yüzde 2,5 artis kaydetmisti.
- Ticaret fazlasi artti
Almanya'da ithalat subatta yüzde 4,6 artarak 120,7 milyar avroya yükseldi.
Böylece Almanya'nin mevsim ve takvim etkilerinden arindirilmis dis ticaret fazlasi yaklasik 16 milyar avro oldu. Dis ticaret fazlasina yönelik beklenti 17 milyar avro olmasi yönündeydi.
Dis ticaret fazlasi, Subat 2022'de 10,7 milyar avro olarak kayitlara geçmisti.
Subat 2022'ye göre de ülkenin ihracati yüzde 7,6 ve ithalati yüzde 3,8 artti.
Almanya'da subat ayi ihracatinin 73,9 milyar avrosu Avrupa Birligi (AB) ülkelerine yapildi. Ülke, ithalatinin 62,8 milyar avroluk bölümünü de AB'den gerçeklestirdi.
Subat 2022'ye göre, AB ülkelerine yapilan ihracat yüzde 2 ve bu ülkelerden yapilan ithalat yüzde 5,1 artti.
Öte yandan, Almanya'nin en önemli ticaret ortagi Çin'e ihracati subatta bir önceki aya kiyasla yüzde 10,2 artarak 8,5 milyar avroya yükseldi. Çin'den ithalat ise ocak ayina göre yüzde 6,7 artisla 13,6 milyar avroya çikti.
Söz konusu dönemde ABD'ye ihracat yüzde 9,4 yükselerek 14 milyar avroya ulasirken, ABD'den yapilan ithalat da yüzde 8,7 azalarak 7,6 milyar avroya geriledi.
Almanya'nin diger önemli ticaret ortagi Ingiltere'ye ihracatinin subatta aylik bazda yaklasik yüzde 2,5 artisla 6,3 milyar avroya ulasmasi dikkati çekti.
Bu arada, Rusya ile ticaret, Ukrayna-Rusya savasi nedeniyle düsmeye devam ediyor. Rusya'ya ihracat, aylik bazda yüzde 14,3 ve yillik bazda yüzde 59,9 düstü. Rusya'dan yapilan ithalat da aylik bazda yüzde 67,2 geriledi.
- "Ihracat talebi hala ivmeden yoksun"
Alman Sanayi ve Ticaret Odalari Birligi (DIHK), ihracat yapan Alman sirketlerinin yaklasik yarisinin 2023'te ekonomide gerileme bekledigini ve ihracattaki büyümenin bu yil yüzde 2,5'e düsmesinin muhtemel oldugunu açiklamisti.
Bu arada, Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Arastirma Enstitüsü'nün (Ifo) Ihracat Beklenti Endeksi, yüksek düzeydeki belirsizliklere karsin martta 0,5 puan artarak 4,0 puana yükseldi.
Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya iliskin degerlendirmesinde, "Ihracat talebi hala ivmeden yoksun. Subat 2022'de Ihracat Beklenti Endeksi, 15,6 puanla neredeyse 4 kat daha yüksekti. Küresel ekonomi oldukça temkinli ilerliyor." ifadelerini kullandi.