Almanya Içisleri Bakani, muhalefetin "mülteciler için üst sinir getirilmesi" teklifini reddettiCüneyt Karadag
BERLIN (AA) - Almanya Içisleri Bakani Nancy Faeser, muhalefetin gündeme tasidigi "ülkeye kabul edilecek mülteciler için üst sinir getirilmesi" önerisini reddetti.
Alman Birinci Televizyon kanali ARD'de yayimlanan "Anne Will" programina katilan Faeser, muhalefetin siginmacilar için 200 bin sinirinin getirilmesi teklifinin kabul edilemez oldugunu belirtti.
Faeser, "Baska ülkelerden, savastan ve terörden kaçan insanlarin acilariyla ilgili olan bu konuda üst sinirlardan bahsetmeyi dogru bulmuyorum." dedi.
Mülteci sorununun çözümüne yardimci olacak hususun "Avrupai çözüm"den geçtigini kaydeden Faeser, "Çünkü Avrupa hukukumuz var, uluslararasi hukukumuz var, bireysel siginma hakkina tek basina sinirlama getiremeyiz, böyle bir karar alamayiz. Cenevre Mülteci Sözlesmesi'ne, Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi'ne bagliyiz." diye konustu.
Almanya'da belediyelerin kapasitelerinin sinirinda bulunduguna ve uzun vadede Avrupa'daki mültecileri nasil farkli sekilde dagitabilecekleri konusunda bazi seyler yapilmasi gerektigini bildiklerine isaret eden Faeser, sorunun farkinda olduklarini ve gerekli adimlari atmayi sürdüreceklerini dile getirdi.
Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock ise "X" sosyal medya platformundan yaptigi paylasimda, Avrupa Birligi Ortak Siginma Sistemi'nin (CEAS) önemine dikkati çekerek, "Her zamankinden daha acil olarak ise yarayan bir Avrupa göç düzenine ihtiyacimiz var." ifadesini kullandi.
- "Almanya'ya kontrolsüz göçe karsiyiz"
Almanya'da muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), ülkeye gelen mülteciler için üst sinir getirilmesini istiyor. Muhalefet, kabul edilecek mülteci sayisinin yillik 200 binle sinirlandirilmasini önermisti.
CSU Genel Baskani Markus Söder, ARD televizyonuna yaptigi açiklamada, "Mültecilere yardim edilmesinden yanayiz ancak Almanya'ya kontrolsüz göçe karsiyiz. Su anda sinirlarimiza dayanmis durumdayiz, bu kosullar altinda gerçek bir entegrasyon mümkün degil. Ülke genelinde yerel yönetimler bu insanlar için konut, okul ve kres organize etmekte zorlaniyor." ifadelerini kullanmisti.
- Mülteci girisleri yüzde 77 artti
Resmi açiklamalara göre ocak ile agustos aylari arasinda yaklasik 205 bin siginmaci, Almanya'ya iltica basvurusunda bulundu. Bu rakam, geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 77 artti.
Muhalefet milletvekilleri, hükümetin acil önlemler almamasi halinde sayinin yil sonuna kadar 400 bine ulasabilecegi uyarisinda bulunuyor.
Mülteci krizinin zirve yaptigi 2016 yilinda çogunlugu Suriyeli ve Irakli yaklasik 720.000 kisi, Almanya'ya siginma basvurusunda bulunmustu.
- Düzensiz göçmenler için en önemli varis noktasi
Avrupa'nin en büyük ekonomisi Almanya, AB'ye gelen düzensiz göçmenler ve siginmacilar için en önemli varis noktasi olmaya devam ediyor.
Halihazirda ülkede yaklasik 1 milyon Ukraynali mülteci yasiyor.
Resmi rakamlara göre ülkede ocaktan bu yana 62 binden fazla Suriyeli ve 37 bin Afgan, siginma basvurusunda bulundu.