Alman sirketleri geçen yil Çin'e 11,5 milyar avroluk rekor yatirim yaptiBahattin Gönültas- Alman Ekonomi Enstitüsü arastirmasina göre, 2016'dan sonra istikrarli bir düsüs görülen Alman sirketlerinin Çin’deki yatirimlarinda son iki yilda ise önemli ölçüde artis yasaniyor
BERLIN (AA) - Alman sirketleri, Alman hükümetinin Çin'e olan ekonomik bagimlilik yönündeki artan endiselere ragmen geçen yil bu ülkeye 11,5 milyar avroluk rekor düzeyde yatirim yapti.
Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) tarafindan yapilan hesaplamalara göre, Çin’e Alman sirketlerinin yatirimlari 2016'dan sonra istikrarli bir düsüsün ardindan son iki yilda önemli ölçüde artti.
IW’in verilerine göre, Alman sirketleri, Alman hükümetinin Çin'e olan ekonomik bagimlilik yönündeki artan endiselere ragmen geçen yil bu ülkeye 11,5 milyar avroluk rekor düzeyde yatirim yapti. Alman sirketlerinin Çin’de yatirimlarinin büyük çogunlugu bu ülkede elde ettigi karlardan geldi.
Rhodium Group tarafindan geçen yil yapilan bir arastirmaya göre ise 2019 ile 2021 yillari arasinda Çin'deki Alman yatirimlarinin üçte birinin ülkenin üç büyük otomobil üreticisi Volkswagen (VW), BMW ve Mercedes-Benz'in yani sira kimya grubu BASF'den geldi.
IW dis ticaret uzmani Jürgen Matthes, Alman ekonomisi gazetesi Handelsblatt’a yaptigi degerlendirmede, “yakin gelecekte bir savas çikarsa, Alman ekonomisi muazzam boyutlarda bir krizle karsi karsiya kalacagini” belirterek" “Bu nedenle, kritik bagimliliklari azaltmanin tam zamani. Ancak bu yakinda istatistiklerde görünmezse, politikacilar harekete geçmek zorunda kalacak.” ifadesini kullandi.
- Çin'e karsi dis ticaret açigi 84,1 milyar avro
Almanya’nin toplam ithalatinin yüzde 12,8'i Çin’den geliyor. Ülkenin Çin'den bir sonraki en büyük ticaret ortagi ise yaklasik yüzde 8 ile Hollanda. Hollanda’yi da ABD izliyor.
Ihracatta ise Çin, Almanya’nin ihracatinda dördüncü sirada yer aliyor. Alman ürünlerinin en önemli ihracat pazarlari siralamasinda basi ABD çekerken, onu Fransa ve Hollanda izliyor.
Almanya’nin Çin’e karsi 2010'da 23,5 milyar avro olan dis ticaret açiginin geçen yil 84,1 milyar avroya yükselmesi de dikkati çekiyor.
Alman sirketleri, özellikle nadir toprak elementleri veya magnezyum gibi kritik ham maddeler söz konusu oldugunda, Çin'den yapilan ithalata bagimli kaliyor.
Alman Sanayi Federasyonu’nun (BDI) analizine göre, Almanya’ya ithal edilen tüm nadir elementlerin yaklasik yüzde 94'ün Çin’den geliyor. Diger kritik ham maddeler için de benzer sekilde Almanya Çin’e büyük bagimlilik yasiyor.
Bazi Alman sirketlerinin, kazançlarinin büyük bir bölümünün Çin’den gelmesi de dikkati çekiyor. Alman otomobil üreticileri VW , Mercedes ve BMW gelirlerinin yüzde 30’dan fazlasi Çin’den geliyor.
- Çin'e ekonomik bagimlilik tartisma konusu
Çin, son 7 yildir Almanya'nin en büyük ticaret ortagi olarak kayitlara geçerken, Alman kamuoyu, son dönemde Rusya'ya enerji bagimliliginin "enerji kriziyle" sonuçlanmasinin ardindan Çin'e olan ekonomik bagimliligi tartisiyor.
Alman hükümeti de aylardir Alman sirketlerinin Çin'e bagimliligi konusunda uyariyor.
Basbakan Olaf Scholz, Alman sirketler "tüm yumurtalarini tek sepete koymamali" uyarisinda bulunuyor.
- Almanya-Çin iliskileri
Basta ABD, Kanada ve Avustralya olmak üzere Batili ülkeler, ekonomisini ve etkisini genisleten Çin karsisinda daha sert tutum sergilemeye baslarken, Almanya'nin, ticari iliskilerini politikadan önde tutarak buna yanasmadigi gözleniyor.
Çin'in Avrupa Birligi (AB) ülkeleri dahil olmak üzere, altyapi ve teknoloji gibi kritik sektörlerde de yatirim ve satin alma yoluyla Avrupa'da etkinligini artirmasi, kamuoyunda uzun süredir tartisma konusu oluyor.
Avrupa'nin en büyük ekonomisine sahip Almanya'nin Çin ile ekonomik iliskilerinin siyasi iliskiler üzerinde belirleyici bir rol oynamasi da kitada elestirilere yol açiyor.
Eski Almanya Basbakani Angela Merkel, 16 yillik iktidari döneminde Çin'i 12 kez ziyaret etti. Hükümet, insan haklarindan ziyade ekonomik iliskilere öncelik veriyordu. Merkel dönemi Çin politikasi muhalifler tarafindan sikça elestirilirken, Basbakan Olaf Scholz'un da Merkel'e benzer bir yaklasimla ticari dengeleri göz önünde bulundurarak Çin ile ekonomik is birligine devam etmesi dikkati çekiyor.
- Almanya, Çin'in küresel ekonomiye açilmasindan en çok yararlanan ülkelerden
AB, Çin'i birlik için müzakere ortagi olmakla birlikte ekonomik ve sistemik bir rakip olarak görürken, ihracat agirlikli bir ekonomiye sahip olan Almanya, yillardir Çin'in küresel ekonomiye açilmasindan en çok yararlanan ülkelerden biri konumunda bulunuyordu.
Alman arabalari ve makineleri Çin'de yogun talep görüyor. Çin'e yapilan ihracat, son 10 yilda Almanya'nin 2. Dünya Savasi sonrasi en uzun ekonomik büyümesini desteklerken, Çin, 2016 yilinda Almanya'nin en büyük ticaret ortagi oldu.
Almanya'nin Çin'e bagimliligi dis ticaret, tedarik zincirleri veya büyük pazar konusunda dikkati çekiyor. Almanya'nin elektrikli otomobiller için önemi giderek artan lityum bataryalar ve nadir toprak elementleri gibi ham maddelerde bile Çin'e "güçlü bir ithalat bagimliligi" oldugu görülüyor.
- Almanya ile Çin arasindaki ticaret hacmi 2021’de 245 milyar avroyu asti
Geçen yillarda dünya çapinda tedarik zincirlerini ciddi sekilde bozan Sanghay'daki Kovid-19 karantinasi, Alman ekonomisinin Çin'den gelen birincil ve ara ürünlere ne kadar bagimli oldugunu da ortaya koydu.
Alman Dis Ticaret Odasi (AHK) verilerine göre, Çin'de yaklasik 5 bin Alman sirketi faaliyet gösteriyor. Almanya'da 1,1 milyon kisilik istihdam, Çin ile ticarete bagli durumda.
Çin pazari, basta Alman otomobil üreticileri olmak üzere Alman sirketleri için hem satis hem de büyüme açisindan büyük önem tasiyor. Alman sirketleri, küresel pazar için Çin'deki en son teknolojileri gelistiriyor ve test ediyor.
Çin, son 7 yildir Almanya'nin en büyük ticaret ortagi olurken, iki ülke arasindaki ticaret hacmi 2021’de 245 milyar avroyu (246 milyar dolar) asti.