Alerji testleri, alerjik rinitin tedavi yöntemini belirliyorErgin Garip- Bayindir Içerenköy Hastanesi Kulak Burun Bogaz, Bas ve Boyun Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Ethem Sahin:- "(Alerjik rinit) Uykudan sik uyanma, horlama ve bogaz kuruluguna yol açabiliyor. Bu da gün içinde uyuklamaya ve verimlilikte düsmeye sebep olabiliyor. Bu nedenle tani ve tedavisi önem tasiyor"
ISTANBUL (AA) - Bayindir Içerenköy Hastanesi Kulak Burun Bogaz, Bas ve Boyun Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Ethem Sahin, alerji testlerinin, hayat kalitesini ciddi sekilde etkileyen alerjik rinitin tanisini destekledigini ve tedavi alternatifleri sunma noktasinda rol aldigini bildirdi.
Bayindir Saglik Grubu'ndan yapilan açiklamaya göre, burunda tikaniklik, kasinma, burun ve geniz akintisi, hapsirma nöbetleri gibi belirtiler ile kendini gösteren alerjik rinit, kisilerin duyarli olduklari alerjenler ile temasi sonrasi ortaya çikiyor ve çok sayida kisiyi etkiliyor.
"Bahar nezlesi" olarak da bilinen alerjik rinit, tüm yil boyunca veya bahar mevsimi gibi yil içinde belli bir dönemde, kisilerin alerjen ile temasta bulunmasi sonucu ortaya çikiyor.
Açiklamada görüslerine yer verilen Bayindir Içerenköy Hastanesi Kulak Burun Bogaz, Bas ve Boyun Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Ethem Sahin, alerjik rinitin genetik bir hastalik oldugunu ve çevresel faktörler ile ortaya çikmasinin kolaylastigini belirtti.
Her bes bireyin birinde bulunan alerjik rinitin baslangiç yasinin genelde 5-6 yas olsa da 30 veya 40'li yaslarda da ortaya çikabildigini aktaran Sahin, "Yapilan çalismalarda çiftlikte yasayan çocuklarda, sehirde yasayanlara göre çok daha düsük seyrettigi görülüyor. Sehir degisikligi, is degisikligi, ortam degisikligi, okul degisikligi hastaligin ortaya çikmasini kolaylastiriyor. Burunda tikaniklik, kasinma, akinti, hapsirma nöbetleri, geniz akintisi, yüzde basinç ve ödem gibi belirtiler ile kendini gösteren alerjik rinitte gözlerde kasinma, kizariklik, sulu akinti, göz altlarinda morluk olusabiliyor. Bogazda yanma, agri, öksürük, kasinti hissi, ses kisikligi ve tat bozuklugu da görülebiliyor. Ayrica, uykudan sik uyanma, horlama ve bogaz kuruluguna yol açabiliyor. Bu da gün içinde uyuklamaya ve verimlilikte düsmeye sebep olabiliyor. Bu nedenle tani ve tedavisi önem tasiyor." ifadelerini kullandi.
- "Alerji testleri güvenilir sonuçlar veriyor"
Doç. Dr. Ethem Sahin, alerjik rinit tanisinin hastanin sikayetleri ve doktorun muayenesi ile konulabildigini belirterek, söyle devam etti:
"Alerji testleri, hayat kalitesini ciddi sekilde etkileyen alerjik rinitin tanisini desteklerken, tedavi alternatifleri sunma noktasinda da rol aliyor. Bu testler 15 dakika içinde sonuç veriyor ve güvenilirligi en yüksek olan prick testi olarak biliniyor. Hastanin sadece testten önce 7 ila 10 gün kadar antihistaminik dedigimiz alerji ilaci almamis olmasi test için yeterli oluyor. Test pozitif çikar ve alerjen tespit edilirse asi tedavisi alternatifi hastaya sunuluyor ve korunulmasi gereken esas madde de bulunmus oluyor. Ama tani için testin pozitif çikmasina gerek bulunmuyor. Tekrarlayan hapsirma nöbetleri, burun kasintisi, burun tikanikligi, gözlerde islaklik ve öksürük nöbetleri olmasi kisinin alerjik rinit olabilecegi yönünde önemli sikayetler arasinda yer aliyor."
Alerjik rinitin tedavisinin standart degil, kisisel oldugunu bildiren Sahin, "Hastanin yasi, genel durumu, eslik eden hastaliklari, hastaliginin siddeti ve tedaviye uyumu gibi etkenlere göre bireysel bir tedavi stratejisi izleniyor. Tedavide 4 alternatif bulunuyor. Bunlari; ilaç tedavisi, korunma tedavisi, immünoterapi (asi) tedavisi, cerrahi tedavi seklinde siralayabiliriz. Tedaviler birlikte veya tek basina kullanilabiliyor. Hangi tedavi yapilirsa yapilsin hastanin düzenli takibi ve tedavisinin bu konuda tecrübeli bir ekip tarafindan yapilmasi gerekiyor." ifadelerini kullandi.