Afrika ve Rusya arasindaki mola noktasi Igdir'da kus halkalamasi basladiHüseyin Yildiz- Dünyanin önemli göç rotalarindan biri olan Türkiye'nin kuzey dogusunda, Afrika ile Rusya arasinda göç eden kuslarin kullandigi Aras Vadisi'nde bugüne kadar 170 binden fazla kus halkalandi- Aras Kus Arastirma ve Egitim Merkezi sorumlusu Kayahan Agirkaya:- "Kus halkalama çalismalarinda bu sene 18. yilimiza girdik. Yaklasik 45 gündür baslayan sezonumuzda, su ana kadar 61 türden 1200 kus halkaladik"
IGDIR (AA) - Afrika ve Rusya arasindaki mola noktasi Igdir'daki Aras Kus Cenneti'nde, dönemin kus halkalama çalismalarina baslandi.
Tuzluca ilçesine bagli Yukari Çiyrikli köyünde bulunan Aras Kus Arastirma ve Egitim Merkezi'nde, 2006'dan beri bölgedeki yerel ve göçmen kuslar üzerinde halkalama ve uydu vericiyle takip çalismalari yürütülüyor.
Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlügünün izniyle, KuzeyDoga Dernegince yürütülen çalismalar, dünyanin önemli göç rotalarindan biri olan Türkiye'nin kuzey dogusunda, Afrika ile Rusya arasinda göç eden kuslarin kullandigi Aras Vadisi'ndeki genis alanda yürütülüyor.
Farkli ülkelerden gelen gönüllü ve arastirmacilar tarafindan her yil yapilan çalismalarin 18. dönemi basladi.
Yapilan çalismalarda bugüne kadar 170 binin üzerinde kus halkalandi.
Merkezin sorumlusu Kayahan Agirkaya, AA muhabirine, her yil baharin gelisiyle arastirma çalismalarina basladiklarini, sonbaharin sonuna kadar bu çalismalarin sürdügünü söyledi.
Bu yilki çalismalara hava sartlari nedeniyle yavas basladiklarini aktaran Agirkaya, "Kus halkalama çalismalarinda bu sene 18. yilimiza girdik. Yaklasik 45 gündür baslayan sezonumuzda su ana kadar 61 türden 1200 kus halkaladik. Bu sezon hava sartlari nedeniyle durgun baslayan çalismalarimizin temposu, mevsimin yavas yavas degismesi ve buna bagli olarak göçün de canlanmasiyla birlikte artarak devam ediyor." dedi.
Alanda 18 yildir sürdürülen çalismalarda çok önemli verileri bir araya getirdiklerini vurgulayan Agirkaya, "Bugüne kadar 170 binden fazla kus halkaladik. Halkaladigimiz bu 205 tür, Aras Vadisi'nin aslinda ne kadar önemli bir konumda oldugunu da gösteriyor bize." diye konustu.
- "Bilimsel olarak da pek çok katkisi olan bir nokta"
Aras Vadisi'nde yürütülen çalismalarin, dünya kus bilimine önemli katkilarda bulundugunu belirten Agirkaya, sunlari kaydetti:
"Önemli göç yollarindan biri olan bu alan, özellikle Afrika'dan gelip kuzeye, Rusya ve Dogu Avrupa ülkelerine devam eden bir göç hattinin içinde bulundugundan, aslinda bütün dünya için büyük bir öneme sahip göç yolu. Aras Vadisi de bu genis alanda en verimli göç rotalarindan biri, dolayisiyla bilimsel olarak da pek çok katkisi olan bir nokta."