Adalet Bakanligi, yargida yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifini tamamladiKemal Karadag,Aynur Ekiz- TBMM Baskanligina sunulacak teklife göre, kanser hastaligi gibi agir hastaliga yakalanan çocuklarin hükümlü olarak cezaevinde bulunan annelerinin cezalarinin infazi ertelenebilecek - Aile bireylerine ait kisisel esyalar ile ailenin ortak kullanimina hizmet eden tüm ev esyalari haczedilemeyecek, icra takibine konu alacaga yetecek miktari asacak sekilde haciz yapilmasi da yasaklanacak

TBMM (AA) - Adalet Bakanligi, yargida yeni düzenlemeleri içeren Icra ve Iflas Kanunu ile bazi kanunlarda degisiklik yapilmasini öngören kanun teklifi taslagi hazirladi.
AK Parti milletvekillerinin imzasi ile TBMM Baskanligina sunulacak olan teklif taslagina göre, kanser hastaligi gibi agir hastaliga yakalanan çocuklarin hükümlü olarak cezaevinde bulunan annelerinin cezalarinin infazi ertelenebilecek.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Infazi Hakkinda Kanuna, "Çocugunun hastaligi nedeniyle kadin hükümlünün cezasinin infazinin ertelenmesi" ile ilgili hüküm eklenecek.
Buna göre, infazina baslanmis olsa bile, toplam 10 yil veya daha az süreli hapis cezasina mahkum olan veya adli para cezasi infaz sürecinde hapis cezasina çevrilen kadin hükümlünün, engelliligi nedeniyle bakima muhtaç olan veya agir bir hastaliga maruz kalan 18 yasini doldurmamis çocugunun bulunmasi halinde cezasinin infazi Cumhuriyet bassavciliginca bir yila kadar ertelenebilecek. Erteleme süresi her defasinda 6 ayi geçmemek üzere en çok 4 kez uzatilabilecek ve erteleme süresinde zaman asimi islemeyecek.
Böylece, kanser hastaligi gibi agir bir hastaliga yakalanan çocuklarin hükümlü olarak cezaevinde bulunan annelerinin cezalarinin infazinin ertelenebilmesine imkan saglanacak.
- Uyusturucuyla mücadele
Düzenlemeyle, TCK'nin, uyusturucu madde imal edenlere verilecek cezalarin düzenlendigi bölüme sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri ile amfetamin ve türevlerinin imali de dahil edilecek. Söz konusu maddelerin imal ve ticareti suçunun cezasinin alt siniri 10 yildan 15 yil hapis cezasina çikarilacak.
Uyusturucu madde kullanmak suçundan hükümlü olanlar ile baska bir suçtan hükümlü olup uyusturucu madde bagimlisi oldugu tespit edilen hükümlülerin ceza infaz kurumunda tedavi ve rehabilitasyon programlarina katilmasi zorunlu hale getirilecek.
Ayrica tedavi ve rehabilitasyon programlari uygulanmak üzere müstakil ceza infaz kurumlari açilabilecek veya mevcut ceza infaz kurumlarinin bir bölümü bu amaç için tahsis edilebilecek.
Uyusturucu madde imal ve ticareti suçu için görevlendirilen gizli sorusturmacinin kamuya açik yerlerde ve is yerlerinde ses veya görüntü kaydi yapabilmesine hakim tarafindan izin verilebilecek.
El konulan maddenin uyusturucu madde olduguna dair kesin rapor alindiktan sonra sorusturma asamasinda sulh ceza hakimligince bu maddenin müsaderesine ve imhasina karar verilmesi zorunlu hale getirilecek. Böylece, sorusturma veya kovusturmanin kesinlesmesi beklenmeden uyusturucu maddelerin imhasi saglanacak.
- Göçmen kaçakçiliginda cezalar artiyor
Göçmen kaçakçiligi suçuyla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydiriciligin saglanmasi amaciyla da suçun cezasinin alt siniri 3 yildan 5 yila çikarilacak.
Adli islemler çerçevesinde "yurt disina çikamamak" seklinde adli kontrol karari verilen yabancilar hakkinda, ilgili valilige, Cumhuriyet bassavciligi üzerinden bu kararin kaldirilmasini talep etme yetkisi verilecek ve idarenin, yurt içinde kalmasini tehlikeli gördügü yabancilarin sinir disi edilmesini saglamak bakimindan hakim karari alabilmesine imkan saglanacak.
Konutlarda yapilacak hacizler bakimindan icra müdürünün verdigi haciz kararinin ancak "hakim onayindan geçtikten sonra" yerine getirilebilmesi saglanacak.
Aile bireylerine ait kisisel esyalar ile ailenin ortak kullanimina hizmet eden tüm ev esyalari, haczi caiz olmayan mallar arasina alinacak. Icra takibine konu alacaga yetecek miktari asacak sekilde haciz yapilmasi da yasaklanacak.
Avukatlarin büro kurma giderlerinin karsilanmasi için uygun kredi ve finansmana erismesini saglayacak düzenleme yapilacak. Avukatlik mesleginin ilk 5 yilinda baro aidati alinmamasi saglanarak meslege yeni baslayan avukatlar mali olarak desteklenecek.
- Kira uyusmazliklarinda arabuluculuk dava sarti haline geliyor
Kira iliskisinden kaynaklanan uyusmazliklar, ortakligin giderilmesine iliskin uyusmazliklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyusmazliklar ve komsu hakkiyla ilgili uyusmazliklar, dava sarti olarak arabuluculuk kapsamina alinacak.
Ayrica, ticari davalar ve is sözlesmesinden kaynaklanan uyusmazliklar bakimindan, itirazin iptali, menfi tespit ve istirdat davalarinin zorunlu arabuluculuk kapsaminda oldugu açikça düzenlenecek.
Uyusmazligin asil tarafinin arabuluculuk süreci ile arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen son tutanak hakkinda bilgilendirilmesi konusunda arabulucuya yükümlülük getirilecek.
- Infaz ve koruma memurlarina yönelik düzenleme
Ceza infaz kurumlarinda görev yapan ceza infaz kurumu müdürü, infaz ve koruma basmemuru ve infaz ve koruma memuru unvanli personelden vazife malulü sayilanlarin yakinlarina kamuda istihdam hakki taninacak.
Makul sürede yargilanma hakki ile mahkeme kararlarinin icrasi hakkinin ihlali iddiasiyla Anayasa Mahkemesine yapilmis ve derdest olan bireysel basvurularin, ilgilinin müracaati üzerine, Adalet Bakanligi Insan Haklari Tazminat Komisyonu'na devredilmesi saglanacak.