AK Parti Genel Baskanvekili Kurtulmus, canli yayinda sorulari yanitladi: Elif Küçük,Irem Demir- "(Cumhurbaskani adayi ve CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu) Oylarini toplasaniz neredeyse hiçbir kamuoyu yoklamasinda veya bir kisinin bile 'Bu partiye oy veriyorum' demedigi partilere, çok sayida milletvekili vererek, meselenin Parlamenter Sistem olmadigini, meselenin cumhurbaskanligini ele alarak, oradan Sayin Erdogan'in, Sayin Cumhurbaskanimizin indirilmesi, degistirilmesi oldugunu fiilen ortaya koymu
ISTANBUL (AA) - AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, cumhurbaskani adayi ve CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'na isaret ederek, "Oylarini toplasaniz neredeyse hiçbir kamuoyu yoklamasinda veya bir kisinin bile 'Bu partiye oy veriyorum' demedigi partilere, çok sayida milletvekili vererek, meselenin Parlamenter Sistem olmadigini, meselenin cumhurbaskanligini ele alarak, oradan Sayin Erdogan'in, Sayin Cumhurbaskanimizin indirilmesi, degistirilmesi oldugunu fiilen ortaya koymus oldu." dedi.
AK Parti Istanbul milletvekili adayi Kurtulmus, NTV canli yayininda gündeme iliskin sorulari yanitladi.
Kurtulmus, cumhurbaskani adayi ve CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun dün sosyal medya hesabindan paylastigi bir videoda, seçimle ilgili "Korkunç seyler yapmaya hazirlar" diyerek, ikinci tura kalmasi halinde sikinti yasanabilecegi mesaji verdiginin aktarilmasi ve böyle bir endise olup olmadigina dair degerlendirmesinin sorulmasi üzerine, bu tür sözlerin sorumsuzca söylendigini ifade etti.
Seçimin ve sistemin dogasi geregi, 50+1 ufak marjlar içerisinde seyreden bir seçim kampanyasinin geçirildigini, iki tarafta iki ittifak oldugunu, bu ittifakin etrafinda olusmus siyasi partiler bulundugunu anlatan Kurtulmus, söyle devam etti:
"Seçim güvenligiyle ilgili milleti endiseye sevk edecek hiçbir sözün, hiçbir isin ortaya konulmamasi lazim. Burada büyük sorumluluk siyasetçilere düsüyor. Hele kendisi de cumhurbaskani adayi olan, ana muhalefet partisinin genel baskaninin bu tür sözleri söylemesinin hiçbir siyasi rasyonalitesi yok.
Kim hangi korkunç isleri yapmak istiyor, herhangi bilgisi, duyumu varsa derhal bunlari kamu makamlarina bildirmesi ve gerekli tedbirlerin alinmasini saglamasi gerekir. Birincisi; siyasetçiler sorumluluk içerisinde davranacaklar, konusacaklar. Ikincisi; emniyet kuvvetleri de çok ciddi sekilde tedbirlerini alacak, kuralina göre."
Simdiye kadar, AK Parti'nin Çukurova ilçe binasina saldirilmasi, dün Gaziantep'te saldirilar olmasi, Erzurum'daki olaylarin gerçeklesmesi, Ata Ittifaki cumhurbaskani adayi Sinan Ogan'in otobüsünün taslanmasi gibi birtakim ufak tefek seyler yasandigini dile getiren Kurtulmus, bunlarin büyümemesini temenni etti.
Numan Kurtulmus, burada öncelikle siyasetçilerin bu sorumlulugu yüklenmesi ve dile dikkat etmesi gerektigini vurgulayarak, "Herhangi bir güvenlik meselesi, herhangi bir seçim güvenligiyle ilgili endise yoktur. Vatandaslarimiz rahat olsun." dedi.
Bugüne kadar, büyük oranda sakin bir seçim kampanyasi sürdürüldügünü aktaran Kurtulmus, son süreçte de demokratik olgunluk içerisinde sandiga gidilecegini, sandikta vatandasin tercihi neyse herkesin bunu kabul ederek, yoluna devam edecegini söyledi.
- "Bizden kararsiz olan seçmenin son 1 ayda tekrar 'Erdogan' dedigini görüyoruz"
Hem kamuoyundaki yoklamalardan hem sahadaki çalismalardan, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in birinci turda rahatlikla seçimi alacagini, AK Parti'nin açik ara birinci parti olarak TBMM'ye girecegini gördügünü belirten Kurtulmus, ancak sonuçta karar verecek olanin millet oldugunu ve "Millet niye bu sekilde karar verdi?" demenin hiç kimsenin hakki ve haddi olmadigini ifade etti.
Kurtulmus, hala kararsiz seçmen olup olmadigina dair soruyu ise, "Son birkaç aydir bütün kamuoyu anketlerinde ciddi bir kararsiz seçmenin, hatta yönelimsiz seçmenin oldugu anlasiliyordu. Bunun giderek daraldigini görüyoruz. Bu seçmen kitlesinin daralmasi, iktidar partisi olarak AK Parti'nin, Cumhurbaskanimizin lehine. Bizden kararsiz olan, bizden kararsiza dogru dönen seçmenin özellikle son bir ay içerisinde tekrar 'Erdogan' ve 'AK Parti' dedigini görüyoruz." diye yanitladi.
- Erzurum'daki olaylar
Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu'nun Erzurum ziyareti sirasinda yasanan olaylara deginilerek, bir televizyon programinda "Aslinda o tas Imamoglu'na ve ekibine dogrudan atilmis bir tas degil, o tas AK Parti'ye dogru atilmis bir tastir sonuçlari itibariyla baktiginizda." sözleri hatirlatilan Kurtulmus, nasil bir sonuç gördügünün sorulmasi üzerine, sunlari kaydetti:
"Biz basindan beri neyi söylüyoruz; bu seçim huzur içerisinde büyük oranda devam ediyor. Ama bunu bozmaya kimse kalkmasin, kimse provokasyon yapmasin. Yapilacak provokasyonlara zemin hazirlamasin. Siyaset her seyden evvel sandiktaki iradenin çok net bir sekilde ortaya çikmasini saglamak mecburiyetinde. Ama ayni zamanda siyaset bir kurallar rejimi. Nerede kimin miting yapacagi, hangi gösteriyi ne sekilde yapacagi, ne sekilde, hangi belirlenmis alanlarda faaliyet gösterecegi belli. Bu anlamda, Erzurum'da bir zorlama yapildigi anlasiliyor. Yani orada miting alani olmayan bir alanda gösteri yapilmasi gibi bir durum ortaya çikiyor."
Kurtulmus, ayni gün Istanbul'da AK Parti'nin "Büyük Istanbul Mitingi"nin yaklasik 2 milyona yakin insanin katilimiyla gerçeklestigini dile getirerek, "Bu mitingin tam konusuldugu ve herkesin, sadece Türkiye'nin degil yurt disindan da bunun çok ciddi bir sekilde izlendigi bir günde maalesef Erzurum'daki böyle bir olay ortaya çikmis oldu. Bu açikçasi Istanbul mitingini gölgeledi. Burada siyasetçi olarak herkesin dikkatli olmasi lazim. Keske, Cumhuriyet Halk Partisi heyeti, Imamoglu'yla birlikte orada bulunan heyet daha dikkatli olsaydi. Keske, oradaki güvenlik kuvvetlerimiz daha dikkatli bir sekilde süreci takip etselerdi." degerlendirmesinde bulundu.
- "Bu, Türkiye siyasetinin, Türk halkina karsi bir sorumlulugudur"
AK Parti Genel Baskanvekili Kurtulmus, Cumhurbaskani Erdogan'in yeni ve sivil bir anayasaya iliskin açiklamasina iliskin soruyu, söyle yanitladi:
"Seçim beyannamemizin dördüncü bölümünün basligi da adalet, demokrasi, insan hak ve hürriyetleridir. Burada yargi sisteminde yapilacak degisiklikler basta olmak üzere mesela adli kolluk sisteminin kurulmasi, yeni bir yargi reformunun gündeme getirilmesi gibi tekliflerimiz oldugu gibi buradaki en temel teklifimiz yeni, çagdas, demokrat, kapsayici, kusatici, reformcu bir anayasanin yapilmasi ihtiyacidir.
Bu, Türkiye siyasetinin, Türk halkina karsi bir sorumlulugudur. Aslinda bir sözüdür, vadidir. Yani Türkiye'de evet 12 Eylül Anayasasi birçok kere revize edildi, degistirildi ama sonuç itibariyla hala ruhu orada olan, hala devletin milletin üstünde oldugu fikrinden hareket eden ve hala özgürlestirici olmaktan öte özgürlükleri kisitlayici birtakim özellikleri bünyesinde barindiran bir anayasa var."
Kurtulmus, bu anayasayi A'dan Z'ye tartismanin, yeni sivil bir anayasayi Türkiye'nin ihtiyaçlarina, zamanin ruhuna uygun bir sekilde yapmanin boyunlarinin borcu oldugunu belirterek, bazi çevrelerin uzlasabilecegi noktalarin az olabilecegini ancak ana gövdenin, halkin büyük çogunlugunun, yüzde 70'inin, 80'inin uzlasabilecegi konular üzerinde anayasa yapilmasi gerektigi degerlendirmesinde bulundu.
Anayasa olusturulurken Meclis'te sayiyi yeterli kilacak olan seyin yeni bir anayasa atmosferini güçlendirmek oldugunu kaydeden Kurtulmus, bu atmosferi güçlendirmenin siyasetin tavrinin, dilinin, tarzinin, kararliliginin ve bu anlamda partiler arasinda ortaya koyulacak diyaloga bagli oldugunu aktardi.
Kurtulmus, AK Parti'nin ve Cumhur Ittifaki'nin parlamentoda 360'i alacak, isi referanduma götürecek bir çogunlukta olmasini ümit ettiklerini, 360'i bulamasalar bile anayasa degisikligi için samimi bir gayret içerisinde olacaklarini kaydetti.
- "Millet Ittifaki epeyce bir süredir Parlamenter Sistem'le ilgili konulari fazla gündeme getirmiyor"
Millet Ittifaki'nin Parlamenter Sistem'e dönülmesi vaadiyle ilgili soruyu cevaplayan Kurtulmus, siyasette günün sartlarinin ciddi degisimler ortaya koyabilecegini ifade ederek, "Dikkat ederseniz karsi taraftaki Millet Ittifaki da epeyce bir süredir Parlamenter Sistem'le ilgili konulari çok fazla gündeme getirmiyor. Öyle oldugu içindir ki zaman zaman Sayin Aksener, 'Ben basbakan olacagim' diyor. Aslinda Sayin Aksener'in 'Ben basbakan olacagim' çikisi, 'Durun bir dakika biz hani Parlamenter Sistem'de ittifak etmistik' diyerek kendi ittifakinin içine bir uyaridir. Ben onu öyle yorumluyorum." dedi.
Kurtulmus, degisiklikle ilgili eski vurgunun devam etmedigini kaydederek, sunlari söyledi:
"Sayin Kiliçdaroglu kendince akilli bir strateji izleyerek sunu ortaya koymus oldu, 'Verin cumhurbaskanligini, alin milletvekilliklerini' diyerek aslinda Parlamenter Sistem'in o kadar da çok önemli olmadigini kendileri açisindan ortaya koyan bir siyaset düzeni. Oylarini toplasaniz neredeyse hiçbir kamuoyu yoklamasinda veya bir kisinin bile 'Bu partiye oy veriyorum' demedigi partilere, çok sayida milletvekili vererek, meselenin Parlamenter Sistem olmadigini, meselenin cumhurbaskanligini ele alarak, oradan Sayin Erdogan'in, Sayin Cumhurbaskanimizin indirilmesi, degistirilmesi oldugunu fiilen ortaya koymus oldu."
Kurtulmus ayrica, seçimin ardindan karsi taraftaki ittifakin Güçlendirilmis Parlamenter Sistem, Parlamenter Sistem gibi konularda birtakim adimlar atmakta zorlanacagi kanaatinde oldugunu da sözlerine ekledi.