AFAD Baskani Sezer, TÜBITAK Deprem Arastirmalari Sanal Konferansi'nda konustu:Utku Simsek- "7,7 büyüklügündeki ilk depremin etkili oldugu süre 65 saniye, 7,6 büyüklügündeki ikinci depremin ise 45 saniye olarak ölçülmüstür. Su ana kadar 22 bin 500'e yakin sarsinti meydana gelmistir"
ANKARA (AA) - Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Baskani Yunus Sezer, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerden bu yana 22 bin 500'e yakin sarsinti meydana geldigini söyledi.
Sezer, Türkiye Bilimsel ve Teknik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) tarafindan çevrim içi düzenlenen Deprem Arastirmalari Sanal Konferansi'nda konustu.
Kahramanmaras merkezli 6 Subat tarihli depremlerin, 1668 Kuzey Anadolu ve 1939 Erzincan depremlerinden sonra en büyük üçüncü deprem oldugunu belirten Sezer, etki alani, yarattigi yikim ve can kayiplari açisindan ise yasanan en büyük felaket oldugunu söyledi.
Sezer, depremlerin bölgede yasayan 15 milyona yakin vatandasi dogrudan etkiledigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:
"7,7 büyüklügündeki ilk depremin etkili oldugu süre 65 saniye, 7,6 büyüklügündeki ikinci depremin ise 45 saniye olarak ölçülmüstür. Su ana kadar 22 bin 500'e yakin sarsinti meydana gelmistir. Bu rakam bizim bir yilda kaydettigimiz ortalama deprem sayisina esittir. Sadece 5 ve 6 arasi büyüklükteki artçi depremlerin sayisi 47'dir. Her iki deprem sonucunda da 400 kilometre civarinda yüzey kirigi olusmus, yer kabugunda 7,5 metreye varan yer degismeleri meydana gelmistir."
Sezer, Kahramanmaras merkezli depremler sonucunca 56 bin 426 binanin yikik veya acil yikilacak, 206 bin 452 binanin agir, 48 bin 984 binanin orta ve 516 bin 352 binanin az hasarli hale geldigini söyledi.
Depremlerin hemen sonrasinda arama kurtarma faaliyetlerinin basladigini belirten Sezer, 35 bin 250 arama kurtarma personelinin yani sira, sivil toplum kuruluslari, kamu kurumlari, asker, jandarma, sahil güvenlik ve diger birimlerin katilimiyla yogun bir arama gerçeklestirildigini aktardi.
Sezer, arama kurtarma faaliyetlerinin akabinde geçici barinma hizmetlerine yönelik faaliyetler konusunda ilk etapta bölgeye 160 bin çadir gönderildigini, su anda 610 bine yakin çadirin kuruldugunu, 45 bin konteynerin 289 konteyner alanina yerlestirildigini ifade etti.
Sezer, ilk etapta 2 milyon 800 bin, su anda ise 2,5 milyona yakin depremzedenin bölgede barindigi, 800 bin depremzedenin de bölge disindaki illere tasindigi bilgisini verdi.
Afet yönetiminde en temel kuralin "riskin yönetilebilir duruma getirilmesi" oldugunu vurgulayan Sezer, söyle devam etti:
"Risk ne kadar azaltilirsa o kadar yönetilebilir hale gelmektedir ve bütünlesik afet sisteminin altin kurali olarak bilinmektedir. Bizlerin burada yapacagi önemli bilimsel çalismalarla birlikte, ülkemizin bir afet ülkesi oldugunu ve her bölgede bunun etkili olabilecegini göz önüne alarak, karsilasabilecegimiz risklerin azaltilmasi, bunun bilimsel çalismalarla desteklenmesi burada yapabilecegimiz en önemli adimlardan bir tanesidir."
Sezer, 44 üniversitenin AFAD Afet Arastirmalari Merkezi'nde bilimsel çalismalara katki sundugunu, bilim insanlarinin ise bireysel olarak önemli çalismalar ortaya koydugunu ifade etti. Bireysel çalismalarin sistemli olarak birbirine entegre edilmesinin gerekliligi oldugunu söyleyen Sezer, bu çalismalarin tek platformda birlestirilmesinin önemine vurgu yapti.