AB'den "yapay zeka metin ve görsellerini etiketleyin" çagrisiAta Ufuk Seker- AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Vera Jourova:- "Yapay zeka tarafindan üretilen dezenformasyonu yayma potansiyeline sahip hizmetleri sunan sirketlerin bu tür içerigi belirlemek ve bunu kullanicilara açikça etiketlemek için gerekli teknolojiyi devreye sokmasi gerek"
BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB), teknoloji sirketlerinden yapay zeka tarafindan üretilen metin ve görsellere tanimlayici etiket koymalari talebinde bulundu.
AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Vera Jourova, birligin dezenformasyonu önlemek için uygulamaya basladigi dijital platformlara yönelik gönüllü kurallar hakkinda Brüksel'de yapilan toplanti sonrasi açiklama yapti.
Yeni yapay zeka teknolojilerinin verimliligi artiran yollar ve ifadeler sunabilecegini ancak bunlarin karanlik bir yönü de oldugunu anlatan Jourova, yapay zekanin dezenformasyonun yayilmasi konusunda yeni riskler ve olumsuz sonuçlar ortaya koydugunu vurguladi.
Jourova, "Chat GPT gibi gelismis sohbet robotlari, birkaç saniye içinde karmasik, iyi kanitlanmis içerik ve görseller olusturma yetenegine sahip durumda. Görüntü olusturucular, hiç gerçeklesmemis olaylarin gerçek görünümlü resimlerini olusturabiliyor. Ses yazilimlari, birkaç saniyelik bir örnege dayali olarak bir kisinin sesini taklit edebiliyor." dedi.
Yeni teknolojilerin, dezenformasyona karsi mücadelede yeni zorluklar ortaya çikardigina isaret eden Jourova, dijital platformlardan yapay zekaya iliskin yeni kurallar talep ettigini anlatti.
Jourova, mevcut kurallarin yapay zekanin son araçlarini kapsamadigini animsatarak, Microsoft ve Google gibi yapay zeka alanindaki hizmet saglayicilarinin, bunlarin dezenformasyon için kullanilmamasini önlemeye yönelik tedbirler almasi gerektigini vurguladi.
Yapay zeka tarafindan üretilen dezenformasyonu yayma potansiyeline sahip hizmetleri sunan sirketlerin bu tür içerigi belirlemek ve bunu kullanicilara açikça etiketlemek için gerekli teknolojiyi devreye sokmasi gerektigine dikkati çeken Jourova, "Yapay zeka içeriklerinin hemen simdi etiketlenmesi gerekiyor." dedi.
Jourova, Twitter'in geçen hafta AB'nin dezenformasyona karsi gönüllü uygulama kurallarindan ayrilmasina iliskin de "Bunun bir hata olduguna inaniyoruz. Twitter, bu kurallardan çikarak çok dikkat çekti. Twitter'in eylemleri ve AB yasalarina uyumu acilen ve dikkatlice incelenecektir." diye konustu.
AB'nin, Kovid-19 salgini ve Rusya-Ukrayna savasi ile birlikte artan dezenformasyona karsi hazirladigi gönüllü uygulama kodu, geçen yil uygulamaya girmisti.
Meta, Google, Twitter, ve Microsoft gibi 40 civarinda büyük platform tarafindan imzalanan yeni kod, çevrim içi dezenformasyona karsi daha genis taahhüt ve önlem içeriyordu.
Geçen hafta Twitter, AB'nin dezenformasyona karsi gönüllü uygulama kurallarindan ayrildigini açiklamisti.
AB'nin henüz ChatGPT veya benzeri yapay zeka sistemleriyle ilgili bir düzenlemesi bulunmuyor ancak AB Komisyonu, 2 yil önce yapay zeka konusunda yeni kurallar çerçevesini içeren ilk yasal düzenleme teklifini hazirlayip üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu'na sunmustu.
Bu teklif, yapay zeka sistemlerinin kullaniminda birtakim sinirlama ve seffaflik kurallari getiriyordu.
Komisyon'un yasa teklifinde, yapay zeka sistemleri kabul edilemez "risk", "yüksek risk", "sinirli risk" ve "minimum risk" olmak üzere 4 ana gruba ayriliyordu.
AB yapisi içinde bu düzenleme üzerinde çalismalar devam ediyor.