ABD Kongresinde Uygur Türklerine yapilan baski konusulduMücahit Oktay

ABD Kongresinde Uygur Türklerine yapilan baski konusulduMücahit Oktay

NEW YORK (AA) - ABD Temsilciler Meclisinin Çin'deki insan haklari ihlallerinin islendigi panelinde, Uygur Türklerine yönelik istismar iddialari masaya yatirildi.

Washington'daki Kongre binasinda gerçeklestirilen panelde, Demokrat ve Cumhuriyetçi Kongre üyelerinden olusan Komite, Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslüman Uygur Türkleri ve diger etnik azinliklara karsi "soykirim" uyguladigina dair iddialara yer verdi.

Komite heyetine tercüman araciligiyla yasadigi siddet ve baskiyi anlatan Uygur Türkü Gülbaha Haitiwaji, Çinli polislerin kadinlara uyguladigi tacizler ve dayattigi Çin kültürü hakkinda bilgi verdi.

Özbek Türkü Kalbinur Siddik isimli kadin da bir dönem ögretmen olarak çalistirildigi kamplarda, ailelerinden ayri tutulan Uygur Türkü çocuklarin içinde bulundugu psikolojik durum hakkinda konustu.

Çin'den kaçak yollarla ayrildiklarini belirten kadinlar, Uygur bölgesinde kalan aileleri üzerinden, konusmamalari yönünde tehdit edildiklerini ifade etti.

- Uzmanlar da dinlendi

Komitenin davet ettigi Uygur Türkü Amerikali avukat Nuri Turkel, ABD'deki Holokost Ani Müzesi görevlisi Naomi Kikoler ve Sincan'daki toplama kamplari hakkinda belge çalismasi yapan Alman arastirmaci Adrian Zenz de Çin'deki ihlaller konusunda taniklik etti.

Soykirim konusunda çalismalar yapan Naomi Kikoler, söz konusu kamplarin, Uygur kökenli kadin ve erkeklerin baski altinda tutuldugu yerler oldugunu söyledi.

"Kongre, Uygur Insan Haklari Politikasi Yasasi'nin tam olarak uygulanmasi için tüm gücünü kullanmalidir." diyen avukat Türkel de ABD'nin, Uygur Türklerine uygulanan baskiya teknolojik yöntemlerle katki saglayan Çinli sirketlere yaptirim uygulamadigina degindi.

Çin kamplariyla ilgili konusan Adrian Zenz ise "Önemli ölçüde genisletilen bu tesislere yüz binlerce kisinin kaydirildigini varsayabiliriz." dedi.

Çin, Sincan'daki iskence iddialarini siddetle reddederken, terörizmi, ayrilikçiligi ve dini radikalizmi dizginlemek için "mesleki egitim merkezleri" kurdugunu iddia ediyor.