AB ve ABD'den Çin'e ortak mesajSelen Temizer- AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell:- "Çin'in (Ukrayna'da) adil barisa katkida bulunmak için ahlaki sorumlulugu var. Saldirganin (Rusya) yaninda olamazlar. Çin'e hem (Blinken ile) bugünkü toplantidan hem AB'den Çin'e yapilacak ziyaretlerden vermek istedigimiz mesaj budur"
BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile görüsmesinde Çin'e Rusya'nin yaninda olamayacagi, Ukrayna'da barisa katkida bulunmasi gerektigi mesajini vermek istediklerini belirtti.
AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Borrell, ABD Disisleri Bakani Blinken ile AB-ABD Enerji Konseyi toplantisi kapsaminda ikili görüsme yapti.
Ardindan Blinken ile basina ortak açiklamalarda bulunan Borrell, görüsmenin olumlu geçtigini, Konsey toplantisina Blinken ile baskanlik edeceklerini, ardindan NATO Disisleri Bakanlari toplantisinda yeniden bir araya geleceklerini söyledi.
Borrell, Blinken ile Ukrayna'daki son durum, Orta Dogu baris süreci, Etiyopya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki durumu ele aldiklarini ifade etti.
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in hiçbir sey elde edememesine ragmen saldirganligina devam etmekte israrci oldugunu vurgulayan Borrell, "Belarus'a tasinan nükleer silahlarla yeni nükleer kumari, yeni bir tirmanmaya yol açiyor ve Avrupa'nin güvenligine dogrudan tehlike arz ediyor. Ironik olarak bu, Çin Devlet Baskani Si Cinping'in Moskova ziyaret edip, barisa ihtiyaç oldugundan söz etmesinin ve ülke disina nükleer silah konuslandirilmamasi gerektigi konusunda anlasmalarinin ardindan geldi. Günler sonra Rusya Belarus'a taktiksel nükleer silahlar konuslandirdi." diye konustu.
Borrell, Blinken ile Çin'in Rusya'ya destegini görüstüklerini, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi üyesi bir ülke olarak Çin'den uluslararasi hukuka uygun davranmasini, bir "saldirgani" desteklememesini beklediklerini ifade ederek "Çin'in adil barisa katkida bulunmak için ahlaki sorumlulugu var. Saldirganin yaninda olamazlar. Çin'e hem (Blinken ile) bugünkü toplantidan hem AB'den Çin'e yapilacak ziyaretlerden vermek istedigimiz mesaj budur." degerlendirmesini yapti.
AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen'in bugün Çin'i ziyaret ettigini, kendisinin de gelecek hafta gidecegini animsatan Borrell, "Çin'e, Rusya'nin saldirganligi ve savas suçlarina yönelik tutumunun ikili iliskilerin kalitesinde belirleyecegini açikça belirttik." dedi.
Borrell, AB'nin kendi içinde ve ABD ile Rusya'ya baskisini ve Ukrayna'ya destegini sürdüreceginin altini çizdi.
- Orta Dogu baris süreci
AB ve ABD'nin Israil ve isgal altindaki Filistin topraklarindaki siddet ortamindan endise duyduklarini ifade eden Borrell, iki tarafin da baris sürecini canlandirmak için çaba sarf ettigini vurguladi.
Borrell, Etiyopya'daki çatismalarin çözümüyle ilgili olumlu gelismelerin AB ve ABD'nin birlikte çalismasiyla sürdürülebilecegini, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Wagner grubunun istikrar üzerindeki negatif etkisinin sürdügünü, bu konuyu da Blinken ile ele aldiklarini kaydetti.
- "Dünyadaki en kapsamli ve dinamik iliski"
Blinken da AB-ABD iliskilerinin daha önce olmadigi kadar güçlü ve ortak çikarlar için önemli oldugunu vurgulayarak Ukrayna'nin kendisini savunmasi için iki aktörün ortak çabalarinin sürecegini bildirdi.
AB ile ABD'nin, Rusya'ya uyguladigi yaptirimlarin savasi sürdürme kapasitesini zayiflattigina, ekonomisine zarar verdigine isaret eden Blinken, Borrell ile savas nedeniyle yasanan küresel gida ve enerji sorununun çözümünü ele aldiklarini aktardi.
Blinken, "AB ve ABD arasindaki iliski dünyadaki en kapsamli ve dinamik iliskidir." ifadesini kullandi.