AB ülkeleri göç krizlerini yönetmek için yeni kurallar üzerinde anlastiSelen Temizer
BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi'ne (AB) üye ülkeler, uzun yillardir tartisilan ortak göç ve iltica kurallarinin kriz durumlarina iliskin düzenlemesi üzerinde anlasmaya vardi.
AB Konseyinden yapilan açiklamaya göre, üye ülkelerin temsilcileri bugün Brüksel'de büyükelçiler düzeyinde yaptiklari toplantida, Göç ve Iltica Anlasmasi'nin son unsuru üzerinde uzlasti.
Yeni düzenleme, göçmen akinina ugrayan üye ülkenin siginma prosedürlerini hizlandirabilmesi, diger üye ülkelerden siginmacilarin bir kismini almasi ve mali yardim gibi dayanisma talebinde bulunabilmesini öngörüyor.
Bundan sonra üzerinde uzlasilan metin, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi arasinda müzakere edilecek.
Geçen hafta yapilan içisleri bakanlari toplantisinda söz konusu unsur üzerinde Italya ve Almanya arasindaki ihtilaf nedeniyle uzlasilamamisti.
Almanya'nin Akdeniz'de insani yardim ve arama-kurtarma hizmetleri saglayan sivil toplum kuruluslari (STK) gemilerinin desteklenmesi önerisine, "göçmenler için çekici bir faktör" oldugu gerekçesiyle halihazirda göç krizi yasayan Italya'dan itiraz gelmisti.
- "Zaman daraliyor" mesaji
Öte yandan AP Genel Kurulu'nda Göç ve Iltica Anlasmasi'nin kabulünün hizlandirilmasi konusunda oturum düzenlendi.
AB Komisyonunun Baskan Yardimcisi Margaritis Schinas burada yaptigi konusmada, AP'nin gelecek sene seçime gidecegini hatirlatarak, "zamanin daraldigini" vurguladi.
Schinas, "Tüm Avrupa bizi izliyor. Tarih bizi izliyor. Basarisiz olursak demokrasi düsmanlarinin; Rus dezenformasyonunun Avrupa'nin göçü yönetemedigi yönündeki yalan iddialarini körüklemis olacagiz." diye konustu.
Düzensiz göçle mücadele, AB ülkeleri arasinda yillardir en çekismeli konularin arasinda yer aliyor.
AB Komisyonu, Eylül 2020'de üye ülkeler arasi dayanisma, AB'nin dis sinirlari güçlendirme, iltica basvurularinin süratle sonuçlandirilmasi, basvurusu reddedilenlerin mense ülkelerine geri gönderilmelerinin hizlandirilmasi, kaynak ülkelerle isbirliginin artirilmasi gibi unsurlari içeren Göç ve Iltica Anlasmasi'ni önerdi. Ancak bugüne kadar yapilan sayisiz toplantida AB ülkeleri, göçle ilgili birbirlerinden oldukça farkli tutumlari nedeniyle uzlasma saglayamadi.