4. Askeri Radar ve Sinir Güvenligi Zirvesi basladiErhan Cihan Ünal
ANKARA (AA) - Kara, uzay ve deniz siniri konulari ile HAARP teknolojilerinin islenecegi 4. Askeri Radar ve Sinir Güvenligi Zirvesi (MRBS) basladi.
Içisleri Bakanligi, Milli Savunma Bakanligi, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ve Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanliginin destekleriyle MÜSIAD Ankara Subesi tarafindan hayata geçirilen 4. Askeri Radar ve Sinir Güvenligi Zirvesi (MRBS), Hacettepe Üniversitesi Tunçalp Özgen Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçeklestiriliyor. Iki gün boyunca devam edecek programda, kara, uzay ve deniz siniri konulari ile HAARP teknolojileri islenecek.
Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, programin açilisinda yaptigi konusmada, 6 Subat'ta meydana gelen depremlerin ilk gününden itibaren savunma sanayisi sektörünün hizlica harekete geçtigini vurguladi.
Demir, bu zorlu süreçte sahadaki birimler ve vatandaslarin yaninda olmaya çalistiklarini ifade ederek, yardim faaliyetlerine devam edeceklerini kaydetti. Depremlerden etkilenen yerlerin yeniden ayaga kaldirilmasi ve kalkinmasi için savunma sanayisinin bazi alanlardaki yatirimlarinin söz konusu bölgelere yapilacagini belirten Demir, bu kapsamda gerekli çalismalara basladiklarini söyledi.
Türkiye’nin sinir güvenligi alaninda önemli birçok ürün ve sistemi ürettigine isaret eden Demir, radar sistemlerinin harp alani ve sinir güvenliginin temel, vazgeçilmez unsuru haline geldigini aktardi. Demir, "Bu nedenle askeri ve sivil radar sistemlerine yönelik orta ve uzun dönemdeki ihtiyaçlarimizin yurt içinden karsilanmasi ve bu alanda yerli sanayinin kabiliyetlerinin gelistirilmesi, üniversite ve arastirma merkezlerimizin de bilgi birikimlerinin savunma sanayisi bünyesinde kullanilmasi büyük önem arz etmektedir." degerlendirmesinde bulundu.
Demir, Erken Ihbar Radar Sistemi ailesinin yeni ürünü olan Alçak Irtifa Radar Sistemi Projesi'nin ilk ürününü yakin zamanda envantere ekleyeceklerini bildirdi. Milli radar sistemi sayisini artirmayi planladiklarini dile getiren Demir, bu kapsamda yeni sözlesmeler imzaladiklarinin altini çizdi.
Sektörün ve ülkenin, tarihi günlerden geçtigine dikkati çeken Demir, sunlari kaydetti:
"Yakin zamanda Kizil Elma insansiz savas uçagimiz ilk uçusunu yapti. 18 Mart bizim için bir milat tarihti ve 18 Mart’ta uçagimiz hangardan çikti, taksi yaparak isbasina gitti. Bunun yaninda 'Hürjet'imiz, Atak-2 ve Anka-2’miz de artik görücüye çikti. Bayraktar TB3'ümüzün de Anadolu Gemisi’nde operasyon yapmak üzere hazirlandiginda belirtmek istiyorum. Bütün bu çalismalar gösteriyor ki insallah istiklalin 100. yilina havacilik ve savunma sanayisi olarak en büyük katkiyi destegi verecegiz."
- "Ankara savunma sanayisinde önemli baskentlerden biri haline geldi"
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede de Ankara’nin savunma sanayisinde "önemli baskentlerden biri haline geldigini" belirtti.
MÜSIAD Ankara Baskani Hasan Fehmi Yilmaz da savunma sanayisi alaninda faaliyet gösteren üreticileri bir araya getirmeyi amaçladiklarina isaret ederek, "Amacimiz yerli ve milli askeri radar, sinir güvenligi teknolojilerini ön plana çikartarak yurt disina tanitmak ve nihayetinde ihracati artirmaktir." ifadesini kullandi.