Zonguldak'ta saglik çalisanlarina "depremzedelerle dogru iletisim egitimi" veriliyorGökhan Yilmaz

Zonguldak'ta saglik çalisanlarina "depremzedelerle dogru iletisim egitimi" veriliyorGökhan Yilmaz

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesindeki saglik çalisanlarina, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenenlerle dogru ve etkili iletisim kurmak amaciyla egitim veriliyor.

Hastanenin Ruh Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Özge Saraçli, gazetecilere, afetler sonrasi insanlarin birçok farkli tepki vermesinin dogal oldugunu belirtti.

Uykusuzluk, kaygi, korku, çaresizlik, az konusma, içe kapanma, dehset, öfke gibi tepkilerin görülebilecegini anlatan Saraçli, "Daha duyarli alingan olurlar. Tanidigimiz insanlar depremden etkilendiyse öncelikle onlar konusmak istemedigi sürece bu konuyla ilgili sorular sormamamiz önemli. Ama onlar konusmak istiyorsa mutlaka sakince dinlemeliyiz." dedi.

Saraçli, herkesin elinden geldigince çevresindeki insanlara yardimci olmaya çalistigina deginerek, "Bu insanlar normal hayatlarina henüz dönememis olabilirler. Dikkatleri daha bozuk olabilir, günlük hayata odaklanmakla ilgili zorlanabilirler. Böyle durumlarda daha anlayisli olmamiz gerekir. Her seyden önce iliskiyi sürdürmemiz, yasadiklari seyin etkilerini sindirebilmeleri için onlara zaman tanimamiz gerekir." diye konustu.

Saglik çalisanlari açisindan deprem gibi afetlerin ekstra zorluklar meydana getirdigini vurgulayan Saraçli, sunlari söyledi:

"Burada bazi hastalarimizin yakini yok, tek baslarinalar. Biz onlarin sadece doktoru, hemsiresi, personeli degil ayni zamanda hasta yakini rollerini de telafi etmemiz gerekebiliyor. O yüzden de bazi bilgilendirmeleri özellikle hassas sekilde yapmamiz, tibbi bilgileri direkt vermemiz gerekebiliyor. Her zaman yaptiklarimizi yapmamiz, kapilarini çalip 'Hos geldiniz, bir ihtiyaciniz var mi?' dememiz, günlük ihtiyaçlarini sormamiz yeterli. Nereden geldiklerini bilsek bile konuyu açmamak gerekiyor. Onlar anlatmak isteyebilir, yardim talep edebilir."