Yetiskinlerin yüzde 50'si uykusuzluk çekiyorDuygu Dogan- Altinbas Üniversitesi Tip Fakültesi Nöroloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Emir Rusen: - "Yetiskinlerin yaklasik yüzde 50'si uykusuzlukla karsi karsiya kalabilir. Klinik vakalara göre her 10 kisiden 1'i kronik uykusuzluktan sikayet eder"
ISTANBUL (AA) - Altinbas Üniversitesi Tip Fakültesi Nöroloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Emir Rusen, yetiskinlerin yaklasik yüzde 50'sinin uykusuzlukla karsi karsiya kalabildigini, klinik vakalara göre her 10 kisiden 1'inin kronik uykusuzluktan sikayet ettigini bildirdi.
Altinbas Üniversitesi'nden yapilan açiklamaya göre, insan vücudundaki sirkadiyen ritim adi verilen düzenleyici sistem, dahili saat gibi gün boyu uyanik, geceleriyse uykulu hissedilmesini sagliyor.
Her gün ayni saatlerde uyumak ve uyanmanin önemine isaret eden uzmanlar, insan ömrünün en az üçte birini uykunun olusturdugunu, yetiskinler için her gece 7 ila 9 saat uyumanin sart oldugunu vurguluyor.
Açiklamada görüslerine yer verilen Altinbas Üniversitesi Tip Fakültesi Nöroloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Emir Rusen, çok sayida insanin günlerce ya da haftalarca devam eden akut uykusuzlukla mücadele ettigine dikkati çekerek, bu dönemlerin genellikle stresin veya travmatik bir durumun tetiklemesiyle ortaya çiktigini kaydetti.
Rusen, bu durumun kisa süreli ve geçici olduguna isaret ederek, "Fakat bazi bireyler, bir aydan daha fazla süre uykusuzluk dönemi yasayabilirler. Yetiskinlerin yaklasik yüzde 50'si uykusuzlukla karsi karsiya kalabilir. Klinik vakalara göre her 10 kisiden 1'i kronik uykusuzluktan sikayet eder. Kadinlar ise erkeklerden yaklasik iki kati daha fazla uykusuzluk çekerler. Gençlerden ziyade de yaslilarda daha yaygindir." ifadelerini kullandi.
- "Insanlarin 80'in üzerinde uyku hastaligi türü var"
Yeterli uyku alinamamasinin önemli tibbi sonuçlar dogurdugunu, bireylerin metabolizmalarina ciddi zarar verdigini anlatan Rusen, sorunun yüksek tansiyon, bagisiklik sisteminde zayiflama, dikkat eksikligi, yorgun hissetme, buna bagli olarak is performansinda düsüs gibi günlük hayati olumsuz etkileyen sonuçlarina dikkati çekti.
Insanlarin yüzde 80'inin üzerinde uyku hastaligi türü olduguna da deginen Dr. Emir Rusen, bunlari uyku bozukluklari, uykusuzluk, uykuya dalamama, erken uyanma, asiri uykululuk uyurgezerlik, huzursuz bacak sendromu seklinde siraladi.
Rusen, düzenli uyku için alinabilecek önlemleri de deginerek, "Yatmadan önce dinlenmek için kendinize 30-45 dakika verin. Böylece vücudunuz ve zihniniz rahatlayip uykuya hazir hale gelir." tavsiyesinde bulundu.
Uyku düzeni üzerinde beslenmenin önemine vurgu yaparak, Akdeniz diyetinin
uyku kalitesi ve süresini artiran saglikli beslenme modeli oldugunu belirten Rusen, su bilgileri verdi:
"Akdeniz diyeti, saglikli yag örüntüsüne sahip, antioksidan ve lif içerigi yüksek bir diyet olarak tanimlaniyor. Bu diyetin genel örüntüsüne baktigimizda zeytin ve zeytinyagindan zengin, sebze, meyve, kuru baklagil ve tam tahillar ile sert kabuklu kuru yemisleri içeren, ayrica orta düzeyde süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk tüketiminin de yer aldigi bir beslenme modelidir. Beslenmenizde bunlara agirlik verin."
Rusen, yatmadan önce yapilmamasi gerekenlere de deginerek, su tavsiyelerde bulundu:
"Yatmadan önce yüksek karbonhidratli yemekler yemegin. Bunlar uykuya daha hizli dalmayi saglamasina ragmen dinlendirici uykuya mani olur. Yag orani yüksek yemekler ise daha derin ve dinlendirici bir uykuyu tesvik edebilir. Yani toplam kalori ayni olsa da yüksek karbonhidratli-düsük yagli bir yemek uyku kalitesini düsük karbonhidratli-yüksek yagli bir yemege kiyasla önemli ölçüde azaltir. Yine de aksam yemeginde yüksek karbonhidratli bir ögün istiyorsaniz, sindirime yeterli zaman ayirmak için yatmadan en az 4 saat önce yemelisiniz."
- "Alkol, sigara ve kafein tüketmeyin"
Çay, kahve ve gazli içecek türlerinin uykuya yakin zamanda tüketilmesinin zararlarini aktaran Rusen, kisinin uykuya dalma konusunda sorun yasamasina neden olacagini belirtti.
Rusen, öte yandan diger hususun ise mavi isiga maruz kalmamak olduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:
"TV izlemek, video oyunlari oynamak, cep telefonu kullanmak ve tabii sosyal aglar, uykuya dalmanizin ve uykuda kalmanizin önündeki güçlü engeller. Bunun en önemli nedeni elektronik cihazlarin melatonini baskiladigi tespit edilen mavi isik yaymasidir. Ayrica bu cihazlari kullanmak, zihninizi aktif ve mesgul tutar. Uyurken tüm elektronik cihazlarla baglantiyi kesmeniz, bilgisayarlari ve cep telefonlarini yaninizdan uzaklastirmanizda fayda var."