Yetersiz beslenen çocuk ögrenmede güçlük yasiyorAbdulselam Durdak- Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi'nden Diyetisyen Gizem Gençyürek Yilmaz: - "Yapilan arastirmalarda dengesiz beslenen çocuklarda dikkat sürelerinin kisaldigi ve ögrenmede güçlük yasandigi gözlemleniyor"

Yetersiz beslenen çocuk ögrenmede güçlük yasiyorAbdulselam Durdak- Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi'nden Diyetisyen Gizem Gençyürek Yilmaz:
- "Yapilan arastirmalarda dengesiz beslenen çocuklarda dikkat sürelerinin kisaldigi ve ögrenmede güçlük yasandigi gözlemleniyor"

ISTANBUL (AA) - Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi'nden Diyetisyen Gizem Gençyürek Yilmaz, yapilan arastirmalarda dengesiz beslenen çocuklarda dikkat sürelerinin kisaldiginin ve ögrenmede güçlük yasandiginin gözlemlendigini belirtti.

Hastaneden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Yilmaz, okul çagi çocuklarina saglikli beslenme aliskanligi kazandirmanin hem obezite riskini önlemede hem de gelisimlerine katki saglamanin yaninda ileride olusabilecek kalp damar hastaliklari, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalik risklerini de en aza indirecegini anlatti.

Beslenme aliskanliklarinin büyük bir kisminin okul çagi yaslarinda edinildigi ve ailelere büyük görev düstügünü ifade eden Yilmaz, "Çocuklarinin yaninda saglikli beslenerek onlara örnek olmak, uykuya öncelik verip kahvaltilarini atlamalarina izin vermemek, okul seçerken kantin ve yemekhaneleri incelemek, çocuklara sebze yeme aliskanligi kazandirmak gelisimleri için çok önemli. Çocuklar beslenme konusunda bilinçli olmadiklarindan ihtiyaci olanlari degil, caninin istediklerini yemek isterler. Bu durumda ailelere çok is düsüyor. Okul çagindan itibaren kazanilan saglikli ve dogru beslenme aliskanliginin kisinin akademik basarisina olumlu etkisi var. Yapilan arastirmalarda dengesiz beslenen çocuklarda dikkat sürelerinin kisaldigi ve ögrenmede güçlük yasandigi gözlemleniyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "Kademeli düzenlemeler yapmak isleri kolaylastirir"

Yilmaz, okullarin açilmasinin çocuklar için düzene girme firsati oldugunu belirterek, çocuklarin yaz tatilinin ardindan bu duruma tekrar adapte olmakta zorlandigini, bu süre içerisinde ebeveynlerin öncelikle sabirli davranmasi gerektigini aktardi.

Kademeli düzenlemeler yapmanin hem çocuk hem de ebeveyn tarafindan isleri kolaylastiracagina vurgu yapan Yilmaz, "Örnegin, tatil döneminde çok fazla dondurma tüketen bir çocugun elinden dondurmayi tamamen almak saglikli beslenme adimlarini zorlastirir. Bunun yerine okuldan eve gelen çocugun zaman zaman ara ögünlerine ev yapimi dondurmalar, sütlü tatlilar veya yemekten hoslandigi besinleri eklemek tekrar saglikli ve düzenli yeme aliskanligi kazanmasina yardimci olacaktir." ifadelerini kullandi.

- "Çantasina farkli alternatifler koyun"

Çocuklari saglikli ve dengeli beslenmeye tesvik etmek için beslenme çantalarina her gün ayni besinleri koymak yerine farkli alternatiflere yönelmenin daha saglikli olacagini kaydeden Yilmaz, beslenme çantasina koyulmasi gerekenleri söyle siraladi:

"Mutlaka her besin grubundan yiyecek/içecek bulundurmaya özen gösterin. Mevsimine göre sebze ve meyvelere yer verin. Enerji ihtiyaçlari için saglikli yag kaynaklari olan kuruyemisleri ekleyin. 7-14 yas arasi en hizli boy uzamasinin yasandigi dönemdir. Bu dönemdeki çocuklar diger yas gruplarina göre çok daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle beslenmelerinde mutlaka süt ürünleri yer verin. Hazir meyve sulari, limonata yerine evde kendi siktigimiz meyve sularina veya sütleri tercih edin. Kek, pogaça gibi ürünleri hazir almayin, evde tam bugday unu ile hazirlayin. Kahvaltiyi evde yapmiyorsa peynirli tam bugday sandviç, tost ile ev yapimi meyve suyu koyabilirsiniz. Ögle yemegini evde hazirliyorsaniz çantasina tavuklu ve sebzeli tam bugday sandviçi ve ayran koyun. Ara ögünleri için, taze mevsim meyvesi ile çig badem, findik, ceviz gibi kuruyemisler tercih edilebilir veya ev yapimi kek ile süt güzel bir ara ögün tercihi olabilir."

Yilmaz, su tüketiminin de önemine deginerek, çocuklarin yanlarina mutlaka su verilmesi gerektigini sözlerine ekledi.