Yenimahalle Belediyesinden Demetevler'de kentsel dönüsüm çagrisiKübra Agaçyetistiren- Belediye Baskani Yasar: - "Demetevler bölgesi birinci öncelik arz eden dönüsüm alanlarimizdan en önemlisi. Bu konuda daha detayli çalismalara da haziriz. Ancak bize Demetevler yakininda rezerv alani gerekli"

Yenimahalle Belediyesinden Demetevler'de kentsel dönüsüm çagrisiKübra Agaçyetistiren- Belediye Baskani Yasar:
- "Demetevler bölgesi birinci öncelik arz eden dönüsüm alanlarimizdan en önemlisi. Bu konuda daha detayli çalismalara da haziriz. Ancak bize Demetevler yakininda rezerv alani gerekli"

ANKARA (AA) - Yenimahalle Belediye Baskani Fethi Yasar, Demetevler bölgesinin birinci öncelik arz eden dönüsüm alanlarindan oldugunu belirterek, "7 mahallemizi, 2 bin 350 binamizi, 44 bin 950 konut ve 7 bin 250 ticari merkezi ilgilendiren önemli bir konu." dedi.

Ankara Konagi'nda basin toplantisi düzenleyen Yasar, Yenimahalle'nin Demetevler bölgesinde kentsel dönüsüm için çagrida bulundu.

Fethi Yasar, Demet, Demetlale, Demetgül, Özevler, Yesilevler, SSK Bloklari'nin bulundugu 25 Mart ve Çamlica mahallelerinin acil dönüsüme ihtiyacinin olduguna deginerek, sorunun çözülememesi halinde 180 bin vatandasin dogrudan etkilenecegini söyledi.

Bu bölgenin barindirdigi konut sayisi, nüfus ve ticari birimler nedeniyle parça parça dönüsüme girecek veya sadece yerinde dönüsüm saglanabilecek bir bölge olmadigini ifade eden Yasar, buranin yakin çevresiyle degerlendirilip rezerv alanlar yaratilmasi ve Demetevler'in mevcut yogunlugunun azaltilarak bir dönüsüm projesi gerçeklestirilmesi gerektigini dile getirdi.

Yasar, "7 mahallemizi, 2 bin 350 binamizi, 44 bin 950 konut ve 7 bin 250 ticari merkezi ilgilendiren önemli bir konu ile ilgili 14 yildir yaptigim gibi hükümeti, yetkilileri ve kamuoyunu uyarmak için bir aradayiz." ifadelerini kullandi.

- "Demetevler'in dönüsümü için özel yasa gelistirilmeli"

Vatandaslara da kamu kurumlarinin gösterdigi çabalara destek olmalari çagrisinda bulunan Yasar, bu bölge için yasal düzenleme ihtiyacina isaret ederek sunlari kaydetti:

"Demetevler için tipki 5104 sayili Kuzey Ankara Girisi Kentsel Dönüsüm Projesi Kanunu ve 2960 sayili Bogaziçi Kanunu gibi özel bir yasa gelistirilmesi geregi ortadadir. Demetevler hem yasayanlar açisindan hem de kentsel alan konusunda birçok degeri içinde barindiran özel bir alandir. Özel bir çalisma gerektirir. Yenimahalle Belediyesi olarak biz bu konuda üzerimize düseni yaptik, yapmaya devam ediyoruz.

Ayrica Demetevler'in güneyinde yer alan ve Atatürk Orman Çiftligi arazisi ile karsi karsiya olan Çamlica ve 25 Mart mahallelerimizde kentsel dönüsüm çalismalarina agirlik vermeye basladik. Yaklasik 7 bin kisinin yasadigi Çamlica Mahallesi'nde de Polis Koleji Lojmanlari hariç yaklasik 50 adet yapida yaklasik 1500 konut yer almaktadir. 25 Mart Mahallesi'nde ise SSK Bloklari olarak bilinen ve ilçemize güney sinirimizdan giris kapisi niteliginde olan bu bölgede 106 adet blok ve toplam yaklasik 1700 daire yer almaktadir. Burada bir binamiz riskli yapi tespiti yaptirmis ve yapi riskli olarak onaylandiktan sonra yikilmistir."

Yenimahalle için Kentsel Dönüsüm Strateji Belgesini hazirladiktan sonra Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Ankara Büyüksehir Belediyesine sunduklarini aktaran Yasar, "Demetevler bölgesi birinci öncelik arz eden dönüsüm alanlarimizdan en önemlisi. Bu konuda daha detayli çalismalara da haziriz. Ancak bize Demetevler yakininda rezerv alani gerekli." degerlendirmesinde bulundu.

Yasar, yapilarin dönüstürülmesi ve nüfusun azaltilmasi için Demetevler bölgesinin en az yarisinin tasinmasi gerektigini ancak bu alanlarin da ayni bölgede veya yakinlarinda bulunmasinin önem tasidigini söyledi.

Deprem konusunda atilacak adimlar ve can kayiplarini önlemenin siyaset üstü bir konu oldugunu anlatan Yasar, bu sorunun çözülmesi için devlet yetkilileri ile görüsmeler yaptigini aktardi.