Yeni Altay tanki Türk Silahli Kuvvetleri sinavina hazir (2)Göksel Yildirim- BMC Icra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Murat Yalçintas: - "Kore güç grubu için onay verildi ve Yeni Altay'a takiliyor. Bu sefer Yeni Altay tankinin sadece güç grubu degil, atis, beka, dayanim ve baska testleri 1,5-2 yil içinde yapilacak" - "Ticari ya da kanuni olarak Kore güç gurubuyla Yeni Altay üretilmesi konusunda herhangi bir engel bulunmuyor" - "Ankara'da kurulacak tesis için birkaç yüz milyon dolarlik yatirim yapa

Yeni Altay tanki Türk Silahli Kuvvetleri sinavina hazir (2)Göksel Yildirim- BMC Icra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Murat Yalçintas:
- "Kore güç grubu için onay verildi ve Yeni Altay'a takiliyor. Bu sefer Yeni Altay tankinin sadece güç grubu degil, atis, beka, dayanim ve baska testleri 1,5-2 yil içinde yapilacak"
- "Ticari ya da kanuni olarak Kore güç gurubuyla Yeni Altay üretilmesi konusunda herhangi bir engel bulunmuyor"
- "Ankara'da kurulacak tesis için birkaç yüz milyon dolarlik yatirim yapa

SAKARYA (AA) - BMC Icra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Murat Yalçintas, Yeni Altay tankinin test sürecine iliskin, "Kore güç grubu için onay verildi ve Yeni Altay'a takiliyor. Bu sefer Yeni Altay tankinin sadece güç grubu degil, atis, beka, dayanim ve baska testleri 1,5-2 yil içinde yapilacak." dedi.

Yalçintas, BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan ve BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval, düzenledikleri basin toplantisinda, Altay Tanki Projesi basta olmak üzere yürüttükleri projelere iliskin degerlendirmede bulundu

Karaaslan'in verdigi bilgiye göre, Altay tankina yönelik çalismalarin yani sira 81 Leopard 2A4 tankinin modernizasyonuna baslandi. Altay platformu üzerine insa edilecek tank kurtarici ve mayin temizleme tanki projelerinin sözlesme öncesi çalismalari sürüyor. 140 yeni nesil Firtina Obüsü'nün ve buna bagli olarak dolum araci Poyraz'in üretimi devam ediliyor.

Altug 8x8 zirhli personel tasiyici göreve hazir hale getirilirken Yeni Nesil Paletli Araçlar Projesi için de hazirliklar sürüyor.

Altay tanki üzerinde yerlilestirilmesi gereken sistemlere yönelik çalismalar büyük ölçüde tamamlandi.

Muharebe sahasinda son dönemde yasanan gelismelere bagli olarak ortaya çikan ihtiyaçlara cevap verebilecek sekilde yenilenen Altay tankinin, BMC Savunma tarafindaki testleri sonuçlandirildi.

Yurt disindan temin edilen güç grubu, laboratuvarda, fabrikada ve Sereflikoçhisar'da her türlü arazi ve iklim kosulunda test edildi. Güç grubu hariç entegre edilmis tankin atis dahil tüm testleri gerçeklestirildi.

Nisan ayinda banttan çikacak 2 tankin törenle teslim edilmesi hedefleniyor. Tankin üretiminin arkasinda 10 bin saatin üzerinde bir çalisma yatiyor.

Türk Silahli Kuvvetleri için 5 yilda 250 tank üretimi hedefleniyor. Üretim kapasitesi dikkate alindiginda her yil 25-30 tank ihracati için kapasite olusabilecegi degerlendiriliyor.

Mehmet Karaaslan, "2014'teki prototiple çok ciddi farklari var yeni tankin, hem modern muharebe sahasina uygunlugu hem de haklar, üretim ve satis serbestisi anlaminda. O dönem üstünde olmayan aktif koruma sistemi, gelistirilmis zirh sistemi yer aliyor. Elektronikler 10 yilda çok ciddi degisti. Atis kontrol, araç kontrol sistemi çok daha etkin çalisabilir hale getirilmesi için faaliyetler yürütüldü." dedi.

Karaaslan, BMC'nin basta Altug 8x8 olmak üzere çesitli araçlarda görev yapmak üzere kendi kule çalismalarini sürdürdügünü ifade etti.

- Firtina obüsü 2025'te yerli motorlu olacak

BMC Savunma'nin ürettigi Yeni Nesil Firtina, önceki platforma göre beka kabiliyeti ve ates gücü anlaminda ilave yetenekler kazandi. Yerli ve milli alt sistemlerde disa bagimlilik azaltildi.

Yeni Nesil Firtina Obüsü'nden su ana kadar 6 adet üretildi. Ayni güç grubuyla 4 obüs daha üretilecek. 10 adetten sonra yurt disindan temin edilen baska bir güç gurubuna geçilecek. Bir ara çözüm olarak farkli bir alternatifle (Altay'daki Kore çözümünden farkli kaynak) yerli Utku güç grubu hazir olana kadar üretim sürecek. 2025 yilindan sonra Firtina obüsünün Utku motoruyla üretilmesi hedefleniyor.

Altug 8x8 aracinin zorlu testleri de tamamlandi.

- Ankara'ya "savunma sanayisi üretim kompleksi"

BMC'ye isletme hakki devredilen ve kamuoyunda "tank paleti fabrikasi" olarak bilinen Arifiye Tesislerinin modernizasyonu için 3 yil içinde yaklasik 10 milyon dolarlik yatirim yapildi. Bu çalismalarla üretim ve verimlilik artirildi. BMC Power'in yürüttügü motor projeleri için de 30 milyon dolarlik yatirim Arifiye Tesislerinde hayata geçirildi.

BMC, TUSAS'in yaninda alinan araziyi "savunma sanayisi üretim kompleksi" olarak degerlendirmeyi planliyor. Yaklasik 840 bin metrekarelik alanda BMC Power da yer alacak. Türkiye'de su anda mevcut olmayan yaklasik 300 bin metrekarelik ticari ve askeri araçlara hizmet verebilecek bir test parkuru olusturulacak.

Ankara'da kurulacak tesis bölgedeki diger isletmelere saglanan tesvik mekanizmalarindan farkli bir destek almayacak.

- Yerli motorlar yeni görevlere hazirlaniyor

BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval ise hibrit güç grubu konusunda öz kaynakli çalismalari bulundugunu söyledi.

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanliginin da bu konuda bir Bilgi Istek Dokümani yayinladigini dile getiren Kaval, BMC Power ve BMC Savunma olarak buna bir yanit hazirladiklarini bildirdi.

Kaval, ayrica Isbir Elektrik ile yerli motorlarin jeneratörlerde kullanimi ve farkli sirketlerle insansiz su üstü araçlarin motor ihtiyacinin karsilanmasina yönelik çalismalar yürüttüklerini kaydetti.

- "Yerli motorlarla ihracat artacak"

BMC Icra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Murat Yalçintas, otonomi konusunda ciddi çalismalari bulundugunu ve bir start-up ile stratejik ortakliga gittiklerini söyledi.

BMC'nin Türkiye'nin toplam askeri kara araci ihracatinin yüzde 45'ini yaptigi bilgisini veren Yalçintas, ihracat performansinin artarak devam edecegini, yerli motorlar Utku ve Batu'nun devreye girmesiyle 2025 ve 2026'da ihracat rakamlarinin daha da üst seviyeye çikacagini dile getirdi.

Yalçintas, Yeni Altay tankinin da üretiminin yapilacagi tesise iliskin, "Ankara'da kurulacak tesis için birkaç yüz milyon dolarlik yatirim yapacagiz." dedi.

Kore'den tedarik edilen güç grubuna iliskin sorular üzerine Yalçintas, söyle konustu:

"BMC'deki test süreci Türk Silahli Kuvvetleri ve Savunma Sanayii Baskanligi yetkililerinin gözetiminde yapildi ve tamamlandi. Kore güç grubu için onay verildi ve Yeni Altay'a takiliyor. Bu sefer Yeni Altay tankinin sadece güç grubu degil, atis, beka, dayanim ve baska testleri 1,5-2 yil içinde yapilacak. Sorumlu oldugumuz, takmadan önce güç grubu testiydi. Simdi Yeni Altay'in testleri yapilacak. Üretici firmalarla tüm anlasmalar imzalandi, Kore ile ihracat anlasmalari tamamlandi, izinler alindi. Ticari ya da kanuni olarak Kore güç grubuyla Yeni Altay üretilmesi konusunda herhangi bir engel bulunmuyor. Motorlar parti parti gelecek."

Yalçintas, kisa süre içinde Tulga aracini ve Firtina kadar ilgi çekecek 8x8 araca entegre 155 milimetre obüsünü kamuoyuyla paylasmayi amaçladiklarini sözlerine ekledi.

(Bitti)