Yeni Altay tanki Türk Silahli Kuvvetleri sinavina hazir (1)Göksel Yildirim- BMC Icra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Murat Yalçintas: - "Altay tankinin üretimi tamamlandi, 23 Nisan'da, bir bayram gününde Türk Silahli Kuvvetlerine test için teslim etmek istiyoruz" - "Elimizdeki tank ilk tasarimlari 2000 yilinda yapilmis eski bir tank degil, bu tamamen yeni Altay" - "Yurt disindan temin edilen güç grubu testlerden geçti, Türk Silahli Kuvvetleri tarafindan da kabul edildi. Su anda Altay tankinin ser

Yeni Altay tanki Türk Silahli Kuvvetleri sinavina hazir (1)Göksel Yildirim- BMC Icra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Murat Yalçintas:
- "Altay tankinin üretimi tamamlandi, 23 Nisan'da, bir bayram gününde Türk Silahli Kuvvetlerine test için teslim etmek istiyoruz"
- "Elimizdeki tank ilk tasarimlari 2000 yilinda yapilmis eski bir tank degil, bu tamamen yeni Altay"
- "Yurt disindan temin edilen güç grubu testlerden geçti, Türk Silahli Kuvvetleri tarafindan da kabul edildi. Su anda Altay tankinin ser

SAKARYA (AA) - BMC Savunma, yenilenen ve seri üretim asamasina gelen Altay tankini 23 Nisan'da testler için Türk Silahli Kuvvetlerine teslim etmeye hazirlaniyor.

BMC Icra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Murat Yalçintas, BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan ve BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval, basin toplantisinda, Altay Tanki Projesi basta olmak üzere yürüttükleri projelere iliskin bilgi verdi.

Altay tankinin üretimini gerçeklestirecek BMC Savunma'nin yüzde 100 Türk sirketi oldugunu belirten Yalçintas, fabrikada üretilen Altay tanki ve motorlarin fikri mülkiyet haklarinin Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligina ait oldugunu söyledi.

Yalçintas, BMC'nin önceki yönetiminin aksine Sakarya-Karasu yerine Ankara'nin Altay tankinin seri üretimi için daha uygun yer bir olduguna karar verdiklerini ifade ederek, "Karasu 49 yilligina BMC'ye tahsis edilmis bir alandi. Karasu'daki arazinin devlete devri için islemleri baslattik. Ankara'da bir organize sanayi bölgesinde arazi satin aldik, Altay tankinin seri üretimini orada gerçeklestirecegiz." dedi.

Yalçintas, BMC'ye isletme hakki devredilen ve kamuoyunda "tank paleti fabrikasi" olarak bilinen Arifiye Tesislerinin ise mevcut çalismalarina devam edecegini, üretim adetleri ve çesitliliginin artacagini bildirdi.

- "Yepyeni bir tank oldu"

Altay Tanki Projesi'nin geldigi duruma iliskin de bilgi veren Yalçintas, söyle konustu:

"Altay tankinin üretimi tamamlandi, 23 Nisan'da, bir bayram gününde Türk Silahli Kuvvetlerine test için teslim etmek istiyoruz. Yurt disindan temin edilemeyen güç grubu gibi sistemlerin yerlilestirilmesi sürerken baska bir kaynakta çözüm bulunmasi ve tankin buna uygun olarak yeniden tasarlanmasi zaman aldi. Bu tamamen yeni Altay. Elimizdeki tank ilk tasarimlari 2000 yilinda yapilmis olan eski tank degil. Çünkü bu kadar zaman zarfinda birçok parçayi yerlilestirme firsati bulduk. Yaklasik 20 yilda Türk Silahli Kuvvetlerinin gözlemledigi ve içinde bulundugu birçok muharebe oldu. Bu muharebelerden birçok dersler çikarildi. Bu dersler çerçevesinde tankta birçok iyilestirme yapildi. Yeni Altay ile ilk Altay arasinda çok ama çok farklar var, yepyeni bir tank oldu. Kötü komsu bizleri mal sahibi yapti. Su anda üzerinde baska bir ülkenin güç grubu var. Bu güç grubunun temin edilmesi için bütün çalismalar yapildi, izinler alindi, bürokratik islemler tamamlandi. Bu güç grubuyla testler yapildi, testler basariyla geçti, güç grubu Türk Silahli Kuvvetleri tarafindan da kabul edildi. Su anda Altay tankinin seri üretimi için önümüzde hiçbir engel kalmadi. Yerli güç grubuyla ilgili tasarim çalismalari bitti, prototipler üretildi, test ediliyor. Testlerin 1,5-2 yil sürecegi tahmin ediliyor. 2026 gibi yerli güç grubumuzla Yeni Altay tankimizi Türk Silahli Kuvvetleri envanterine teslim edebilecek durumdayiz. Su anda birçok dost ve müttefik ülkeden talepler var. Milli Savunma Bakanligi uygun görürse Altay tankini dost ve müttefik ülkelere ihraç edebiliriz."

- Seri üretim Yeni Altay 2025'te görevde

BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan'in verdigi bilgiye göre, 2014'te üretilen Altay tanki prototipleri üzerinde Alman ihracat lisansi engeli sebebiyle yapilan yerlilestirme ve kazandirilan ilave yetenekler sonrasinda çok daha üstün yeteneklere sahip Yeni Altay tanki ortaya çikti.

Yeni Altay tankina kazandirilan yeni yetenekler arasinda aktif koruma sistemi, gelistirilmis zirh sistemi, yenilenen atis kontrol sistemi, yenilenen araç kontrol sistemi, deristirilen güç grubu (Kore), yerlilestirilen sistemler (hiz azaltan, nisanci 2. derece görüs sistemi, palet, kule çember dislisi, yakit ve hidrolik pompalar, mobil gizleme agi, periskop, rotor gibi) yer aliyor.

Yeni Altay tankina iliskin Nisan-Aralik 2022 döneminde Kore güç grubu Altay tankina entegre edilerek sürüs testleri basariyla tamamlandi.

Nisan ayinda 2 Yeni Altay tanki, Kore güç grubuyla banttan indirilecek.

Altay tankinin Türk Silahli Kuvvetleri tarafindan yapilacak testlerinin 2024'te tamamlanmasi öngörülüyor. 2025 yilinda Kore güç grubuyla Yeni Altay tankinin seri üretimine baslanacak ve tank Türk Silahli Kuvvetlerine teslim edilecek.

2026 yilinin ikinci yarisindan itibaren yerli motorla Altay tankinin seri üretiminin devam etmesi planlaniyor.

(Sürecek)