Yemen hükümeti ve Husiler 887 esiri takas edecekZeynep Tüfekçi Gülay- Husilerin sözde mahkemesince idama mahkum edilen 4 gazeteci ile bazi eski siyasi, askeri ve güvenlik yetkilileri de anlasma kapsaminda serbest kalacak

Yemen hükümeti ve Husiler 887 esiri takas edecekZeynep Tüfekçi Gülay- Husilerin sözde mahkemesince idama mahkum edilen 4 gazeteci ile bazi eski siyasi, askeri ve güvenlik yetkilileri de anlasma kapsaminda serbest kalacak

ADEN (AA) - Yemen hükümeti ve Husiler, aralarinda 4 gazeteci ile taninmis siyasi, askeri ve güvenlik yetkililerinin de oldugu 887 kisinin karsilikli serbest birakilmasi için anlasmaya vardi.

Yemen resmi ajansi SABA'da yer alan habere göre, Yemen hükümeti ile Husiler arasinda Birlesmis Milletler (BM) gözetiminde 11 Mart'ta Isviçre'de baslayan esir takasi görüsmeleri sona erdi.

Yemen ve Husileri temsil eden heyetler, "alikonanlar, esirler ve kaçirilanlar" dosyasiyla ilgili müzakerelerin ardindan ilk anlasmaya vardi.

Yemen hükümetinin açiklamasinda, Husiler ile yapilan anlasmadan memnuniyet duyuldugu ifade edildi.

Açiklamaya göre, 181'i hükümet tarafindan, 19'u koalisyon güçlerinden olmak üzere 887 kisinin serbest birakilmasina karar verildi.

- Husilerin sözde mahkemesince idama mahkum edilen 4 gazeteci de saliverilecek

Yemen hükümetinin esir takasi müzakere heyetinden Insan Haklari Bakan Yardimcisi Macid Fadail, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Husiler tarafindan idama mahkum edilen 4 gazeteci ve önde gelen bazi askeri ve güvenlik yetkililerinin de anlasmanin ilk asamasi uyarinca saliverilecegini söyledi.

Fadail, eski Cumhurbaskani Abdurabbu Mansur Hadi'nin kardesi Nasir Mansur, eski Savunma Bakani Mahmud es-Sabihi, eski Cumhurbaskani Yardimcisi Ali Muhsin el-Ahmar'in çocuklarinin da anlasma kapsaminda yer aldigini ifade etti.

Fadail ayrica anlasmanin ilk asamasi tamamlandiktan sonra diger asamalara geçilecegini kaydetti.

BM tarafindan ve Husilerden henüz anlasmaya iliskin açiklama yapilmadi.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 11 Mart'ta Yemen hükümeti ile Husiler arasindaki Yemen Esir Takasi Denetleme Komitesinin 7'nci Toplantisi'nin Isviçre'de basladigini duyurmustu.

- Stockholm Anlasmasi ve esir takasi

Yemen'deki Iran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen hükümeti ve Iran destekli Husiler arasinda 2018'de "esir degisimi, Hudeyde'de ateskes, limanlar ve Taiz'in durumuyla" ilgili Stockholm Anlasmasi imzalanmisti.

Stockholm Anlasmasi'ndan sonra birçok kez esir degisimi için masaya oturan taraflar, Ekim 2020'de savasin baslangicindan beri en büyük esir takasini gerçeklestirmisti. Bu kapsamda 15'i Suudi Arabistan, 4'ü Sudan vatandasi toplam 1056 kisi serbest birakilmisti.

Nisan 2020'de Husilerin sözde mahkemesi, Yemen hükümeti ve Suudi Arabistan öncülügündeki Arap koalisyonuyla isbirligi yapmakla suçlanan Tevfik el-Mansuri, Abdulhalik Imran, Ekrem el-Velidi ve Haris Hamid adli 4 gazeteci hakkinda idam cezasi vermisti.

Husiler, 28 Mart 2022'de de her iki taraftan toplam 2 bin 223 esirin takasi konusunda anlastiklarini duyurmus ancak taraflarin karsilikli suçlamalari nedeniyle bu süreçte ilerleme kaydedilmemisti.

Yemen hükümeti de ülkenin güneybatisindaki Taiz iline düzenlenen saldirinin ardindan 29 Agustos'ta Husilerle Ürdün'de yürütülen görüsmeleri askiya aldiklarini açiklamisti.