Yemen hükümeti, Husiler ile esir takasi anlasmasini uygulamaya hazirShukri Hussein,Muhammed Semiz

Yemen hükümeti, Husiler ile esir takasi anlasmasini uygulamaya hazirShukri Hussein,Muhammed Semiz

ADEN (AA) - Yemen hükümeti Iran destekli Husiler ile esir takasi anlasmasini tamamlamaya hazir oldugunu duyurdu.

Yemen hükümetinin Esir Isleri Müzakere Heyeti Baskani Yahya Kezman, sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, "Yemen hükümeti heyeti olarak, Cenevre'de karsi taraf (Husiler) ile esirler, alikonanlar ve kaçirilanlarla ilgili varilan anlasmayi Uluslararasi Kizilhaç Komitesi tarafindan ilan edilen zamanda uygulamaya hazir oldugumuzu duyuruyoruz." ifadelerini kullandi.

Yemen hükümeti ile Husiler arasinda BM gözetiminde 11 Mart'ta Cenevre'de baslayan esir takasi görüsmeleri sonucu taraflar, aralarinda 4 gazeteci ile taninmis siyasi, askeri ve güvenlik yetkililerinin de bulundugu 887 kisinin karsilikli olarak serbest birakilmasi konusunda anlasmaya varmisti.

Husiler 28 Mart'ta, hükümet ile vardiklari esir takasi anlasmasinin 10-11 Nisan'da 3 asamada hayata geçirilecegini duyurmustu.

Yemen hükümeti ise 8 Nisan'da yaptigi açiklamada, Husiler ile vardiklari esir takasi anlasmasinin Uluslararasi Kizilhaç Komitesinin talebi üzerine 11 Nisan'dan 14 Nisan'a ertelendigini belirtmisti.

Husilerin Esir Isleri Ulusal Komitesi Baskani Abdulkadir el-Murteza, 8 Nisan'da yaptigi açiklamada, "Daha önce saliverdigimiz bir Suudi Arabistanli esire karsilik Riyad yönetiminin serbest biraktigi 13 tutuklu ve esir bugün Uluslararasi Sana Havalimanina ulasti." ifadesini kullanmisti.

- Yemen'deki kriz

Yillardir krizin yasandigi Yemen'de Iran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.