"Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek" projesi Adiyaman'dan basliyorUgur Aslanhan- Türkiye Vodafone Vakfi ve Habitat Dernegi is birligiyle yürütülen "Yarini Kodlayanlar" programi kapsaminda afet bölgesindeki çocuklarin egitimine katki saglamak üzere yeni proje baslatildi- Toplam 100 bin çocuga ulasilmasi hedeflenen proje kapsaminda ilk konteyner teknoloji sinifi nisanda Adiyaman'da açilacak

ISTANBUL (AA) - Türkiye Vodafone Vakfi ve Habitat Dernegi'nin is birligiyle yürütülen "Yarini Kodlayanlar" programi kapsaminda afet bölgesindeki çocuklarin egitimine katki saglamak üzere yeni proje baslatildi.
Türkiye Vodafone Vakfi'ndan yapilan açiklamaya göre, dijital gelecege hazir nesiller yetistirme hedefiyle 7 yil önce baslatilan "Yarini Kodlayanlar" projesinde, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen çocuklar için harekete geçildi.
Afet bölgesinde yaralarin sarilmasina destek olmak amaciyla hayata geçirilen "Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek" projesiyle, bölgedeki çocuklar için konteyner teknoloji siniflari ve gezici egitim aracinda, zenginlestirilmis ve psikoloji alaninda uzman isimlerden onay alinmis özel egitim ve etkinlikler düzenlenecek.
Toplam 100 bin çocuga ulasilmasi hedeflenen proje kapsaminda ilk konteyner teknoloji sinifi nisanda Adiyaman'da açilacak. Konteyner sinifta 7-14 yas arasi çocuklara yönelik müzik ve masal atölyeleri, kodlama egitimleri ve çesitli sosyal etkinlikler düzenlenirken, oyun terapisiyle psikososyal destek saglanacak. Adiyaman'in ardindan Hatay, Kahramanmaras ve Malatya'da da konteyner teknoloji siniflari kurulacak.
- "Amacimiz depremzede çocuklarin gelecege umutla bakmalarina yardimci olmak"
Açiklamada görüslerine yer verilen Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy, herkesi yasa bogan deprem felaketinin yaralarini hep birlikte sarabileceklerine inandiklarini bildirdi.
Bu inançla, depremden etkilenen çocuklar için harekete geçtiklerini kaydeden Aksoy, onlarin psikososyal ihtiyaçlarini karsilamak ve teknolojiyle baglantilarini sicak tutmak üzere Habitat Dernegi ile birlikte "Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek" projesini baslattiklarini anlatti.
Aksoy, projeyle depremden etkilenen çocuklarin gelecege umutla bakmalarina yardimci olmayi amaçladiklarini belirterek, su degerlendirmelerde bulundu:
"Sadece bugünü degil yarini da düsünerek bölgeye uzun vadede katkida bulunabilecek sürdürülebilir çalismalara odaklaniyoruz. Çocuklarimizin psikolojik olarak toparlanmalarina destek olmak ve egitim süreçlerine katkida bulunmak istiyoruz. Proje kapsaminda kuracagimiz konteyner teknoloji siniflarinda ve gezici egitim aracinda 7-14 yas arasi çocuklarimiz için müzik ve masal atölyeleri, kodlama egitimleri ve çesitli sosyal etkinlikler düzenleyecegiz. Ayrica, oyun terapisiyle psikososyal destek saglayacagiz. Türkiye Vodafone Vakfi olarak, tüm imkânlarimizi kullanarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edecegiz."
- "Çocuklari teknoloji ile bulusturacagiz"
Habitat Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Sezai Hazir da deprem felaketinin yol açtigi yikimi hep beraber azaltacaklarini kaydederek, bunun en önemli yolunun da depremden etkilenen bölgelerde egitimin desteklenmesinden geçtigini bildirdi.
Bu düsünce ve inançla uzun zamandir Türkiye Vodafone Vakfi ile birlikte yürüttükleri Yarini Kodlayanlar projesi kapsaminda "köy okullarina teknoloji siniflari kurma" projesini deprem bölgesine uyarlayarak "konteyner teknoloji siniflari" kurma karari aldiklarini anlatan Hazir, su bilgileri verdi:
"Bu siniflarda çocuklari teknolojiyle bulusturmanin yaninda mevcut ihtiyaçlara da cevap vermek amaciyla sosyal hayata dönüs atölyeleri de düzenlenmesi planlaniyor. Maalesef, bölgede ulasilmasi gereken çok alan, egitimden uzak kalan çok çocuk var. Bu eksikleri bir nebze de olsa gidermek adina Yarini Kodlayanlar projesi kapsaminda erisim gücümüzü artirmak hedefiyle 'gezici egitim araciyla' da egitimler düzenleyecegiz. Içinde bulundugumuz zor günlerde birlik olmanin her zamankinden çok daha kiymetli oldugunu biliyoruz. Sürekliligi saglamak ve kapsayici olmak temel hedeflerimiz dogrultusunda da daha iyi yarinlar için çalismaya her zamanki gibi devam edecegiz."
- 17 milyon TL'lik ek bagis
Açiklamada yer alan bilgilere göre, "Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek" projesinde konteyner teknoloji siniflarinin yani sira gezici egitim araciyla da çocuklar için egitim ve etkinlikler düzenlenecek.
Afetten etkilenen 11 ildeki köy, çadir kent ve konteyner kentleri ziyaret edecek olan gezici egitim aracinda 7-14 yas arasi çocuklara yönelik kodlama egitimleri, müzik atölyeleri ve çesitli sosyal etkinlikler gerçeklestirilecek.
Proje kapsamindaki etkinlik ve egitimler afetten etkilenen çocuklarin yerlestirildigi diger illeri de kapsayacak. Ayrica liseli gençlere yönelik olarak düzenlenecek "Afete Teknolojik Çözümler Hackathonu" ile yapay zeka ve diger teknolojiler kullanilarak afet konusunda çözüm üretilmesi saglanacak. Diger yandan, Vodafone Türkiye de Vodafone Yanimda uygulamasini ziyaret eden her müsteri için 1 TL olmak üzere toplam 17 milyon TL'lik ek bagisla projeye katkida bulunacak.
- 300 bini askin çocuga ulasildi
"Yarini Kodlayanlar" projesiyle, Türkiye'nin dört bir yaninda yaslari 7-14 arasinda degisen çocuklara gönüllü egitmenlerin yönetiminde programlamaya giris, algoritma mantigi, uygulama yapma, hikaye olusturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamali egitimler veriliyor.
Bugüne kadar 81 ilde 300 bini askin çocuga ulasan proje kapsaminda son 1 yilda elde edilen toplam sosyal deger 14 milyon TL olurken, projeye yapilan her 1 TL'lik yatirim 7,7 TL degerinde sosyal fayda yaratti. "Yarini Kodlayanlar" egitimlerine online egitim platformu "Yarinikodlayanlar.com" üzerinden de ücretsiz ulasilabiliyor.