Yalova'daki Hersek Lagünü'nde kus türü sayisi 252'ye yükseldiSitki Yildiz

Yalova'daki Hersek Lagünü'nde kus türü sayisi 252'ye yükseldiSitki Yildiz

YALOVA (AA) - Cumhurbaskani karari ile "kesin korunacak hassas alan" olarak tescil edilen Yalova'nin Altinova ilçesindeki Hersek Lagünü'nde kus türü sayisi 252'ye yükseldi.

Altinova Belediyesinden yapilan açiklamada, Marmara Bölgesi'nin önemli sulak alanlarindan biri olan lagünün, barindirdigi kus türünün sayisi bakimindan Türkiye'de ilk siralarda yer aldigi belirtildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Altinova Belediyesi Kus Gözlemcisi Fatih Bülbül, "En son yapilan gözlem çalismalarinda ülkemizde de nadir görülen alaca sinekkapan ve pasifik incirkusu tespit edilerek kayitlara geçirilmistir. Bu iki türün gözlenmesinde emegi geçen kus ve doga fotografçisi Mustafa Kasapoglu ile kus gözlemci ve fotografçisi Ergün Cengiz'e katkilarindan dolayi tesekkür ediyoruz. Ülkemizde gözlenen 496 kus türünün yarisindan fazlasinin alanimizda görülmesi bölgemizin hassasiyetini bir kez daha ortaya koymustur." ifadelerini kullandi.

Önemli Kus Alani (ÖKA) statüsüne de sahip lagünün, dogasever, kus gözlemcileri ve doga fotografçilarinin ilgi odagi olmaya devam ettigine deginen Bülbül, sunlari kaydetti:

"Alandaki engellilere yönelik asansörlü kus gözlem kulesi, kus tahnitlerinin yer aldigi kus müzesi, yüzlerce bitkinin bulundugu aromatik-tibbi bitkiler bahçesi ve sosyal tesisleriyle siz konuklari her daim beklemektedir. Tesislere gelen konuklar arzu ettikleri takdirde görevli rehber arkadaslarimizdan yörenin tarihi, Hersek Lagünü kuslari ve aromatik-tibbi bitkiler hakkinda bilgi alabilirler. Tesislere giris ve oradaki sosyal tesislerden yararlanma ücretsizdir."

Bülbül, tespit edilen alaca sinekkapan ve pasifik incirkusu ile lagündeki kus türü sayisinin 252'ye yükseldigini bildirdi.