Visa ve Mastercard, ABD'deki silah satislari için yeni ticari kod uygulamasini dondurduNuri Aydin

Visa ve Mastercard, ABD'deki silah satislari için yeni ticari kod uygulamasini dondurduNuri Aydin

NEW YORK (AA) - Finansal hizmet sirketlerinden Visa Inc ve Mastercard, ABD'deki silah satislarini belirlemek için baslatmayi planladiklari yeni ticari kod uygulamasini dondurdu.

Visa Inc ve Mastercard'in bu adimi, muhafazakarlar ve yasal silah satisina karsi "ayrimcilik" yapildigini iddia eden bazi gruplarin zaferi, silah satisinin kontrol altina alinmasini isteyenlerin ise zemin kaybetmesi olarak görülüyor.

Visa Inc'in silah satisinin ayri bir kodla belirtilmesi planinin dondurulmasina dair yaptigi açiklamada, "Su anda ödemelerin yasalligiyla ilgili bir belirsizlik, büyük bir kafa karisikligi var." ifadesi kullanildi.

24 eyaletin bassavcilari, söz konusu sirketlere yazdigi müsterek mektupta silah satislarinin özel kodla belirtilmesi uygulamasindan vazgeçilmemesi halinde yasal islem baslatacaklari uyarisinda bulunmustu.

Söz konusu eyalet bassavcilarini temsilen Montana Bassavcisi Austin Knudsen, yaptigi açiklamada, "Visa Inc ve Mastercard dogru sonuca ulasti ancak sadece dondurmamali, tamamen buna son vermeliler." ifadesini kullandi.

Söz konusu uygulama, silah ticaretini savunan lobiler ve bazi muhafazakar politikacilar tarafindan elestiriliyordu.

Ayrica bazi eyaletler,silah satisinin takibinin yapilmasini yasaklayan yasal düzenlemeye gitmeyi planliyordu.

ABD'de silah magazalarinda yapilan satislar, daha önce "genel satis" kategorisinde ele aliniyordu.

- ABD'de her 100 bin kisiden 4'ü silahli siddet sonucu ölüyor

Söz konusu sirketler, tüccarlar ile bankalar arasinda araci konumunda bulunuyor. Çikardiklari kartlarla silah magazalarinda satislara izin verip vermeme karari ise bankalara bagli.

New York Belediye Baskani Eric Adams, silah satisinin hizla yayilmasini önlemek için ekibiyle yaptigi çalismalari basinla paylastigi 30 Agustos tarihli açiklamasinda kredi karti sirketleri American Express, Mastercard ve Visa yöneticilerinden silah magazalarindaki satislarda takibi kolaylastiracak MCC kodu uygulamasina destek vermelerini istemisti. Adams, "Birisi gübre satin alsa bu kod uygulamasini yapiyoruz, diger birçok ürünü satin aldiginizda da bu özel kod uygulamasina sahibiz. Peki silah satin aldiginizda neden bu kodu alamiyoruz? Bu, gerçek bir sorun." seklinde konusmustu.

New York Belediye Meclisi üyeleri, daha önce kredi karti kuruluslarina silah satan magazalar için de MCC kodu uygulamalari amaciyla mektup göndermis ancak bu teklifleri olumlu karsilanmamisti.

Mektupta silah magazalarinin, özellikle büyük miktarda atesli silah veya mühimmat alimlari için Uluslararasi Standardizasyon Örgütü tarafindan belirlenen 4 basamakli MCC kodu uygulamasina geçmeleri durumunda büyük saldiri ve katliam planlayan süphelilerin takibinin kolaylasacagi ve güvenlik kuruluslarinin rapor takibi yapabilecegi belirtilmisti.

Dünyada her yil toplu silahli saldiri görülen tek ülke olan ABD'de her 100 bin kisiden 4'ü silahli siddet sonucu hayatini kaybediyor.

Ülkede her yil sadece okullara düzenlenen onlarca silahli saldirida yüzlerce kisi yasamini yitiriyor.