Visa Akdeniz Turizm Analizi'ne göre 2022 Türkiye için turizmde rekorlar senesi olduGökhan Yildiz- Visa Güney Avrupa Danismanlik ve Analitik Baskani Sertan Sener:- "Analiz, turizm sektörü açisindan ülkemizi tekrar ziyaret eden turistlerin biraktigi daha yüksek turizm gelirinden, Türkiye'nin perakende alisveris ve saglik turizminde öne çikmasina kadar pek çok stratejik içgörüyü ortaya koyuyor"
ISTANBUL (AA) - Visa, Avrupa'nin Akdeniz'e kiyi ülkelerinde seyahat eden yabanci turistlerin kartli harcama trendlerine dair içgörüler saglayan Visa Akdeniz Turizm Analizi'nin 2022 sonuçlarini açikladi.
Visa'dan yapilan açiklamaya göre, analiz sonuçlarina göre 2022, Türkiye'nin turizm alaninda Akdeniz bölgesinde gerek ziyaretçi sayisi gerek harcamalar bakimindan rekorlara imza attigi bir yil oldu.
Türkiye'nin yani sira Akdeniz'e kiyisi olan Ispanya, Fransa, Italya, Portekiz, Yunanistan, Malta ve Hirvatistan'daki turistlerin harcamalarini da mercek altina alan Visa Akdeniz Turizm Analizi, Türkiye'nin 2022'de bu ülkeler arasinda en çok büyüyen pazar oldugunu ortaya koydu.
Analize göre 2022'de Akdeniz havzasindaki bu ülkelerdeki kartli ziyaretçi sayisi, salgin öncesi son "normal" yil olan 2019'a göre yüzde 17 artarken, Türkiye'de yüzde 43 yükseldi.
Turistlerin kartlariyla yaptigi harcamalar Akdeniz havzasinda yüzde 43 büyürken, bu oran Türkiye'de yüzde 90'i buldu. Kart basina harcamalar ise Akdeniz havzasinda yüzde 22 artarken, Türkiye'de bu büyüme yüzce 32 olarak gerçeklesti.
Rakamlar 2022 yilinda Akdeniz'in turizmdeki yildizinin Türkiye olduguna isaret etti.
- En çok kartli harcama Istanbul'da
Visa Akdeniz Turizm Analizi'ne göre 2022'de Türkiye'yi ziyaret eden ilk 3 turizm koridoru sirasiyla Ingiltere, Amerika ve Almanya'dan gelen turistler oldu.
Kartlariyla en çok harcama yapanlarda ilk üçe sirasiyla Amerika, Ingiltere ve Suudi Arabistan'dan gelen turistler girdi. Ancak kart basina en çok harcama yapanlara bakildiginda Körfez ülkeleri öne çikti.
Visa Akdeniz Turizm Analizi'ne göre 2022'de turistlerin en çok harcama yaptigi il Istanbul oldu. Istanbul'u sirasiyla Antalya ve Mugla takip etti.
Istanbul'da kartlariyla en çok Amerika ve Körfez ülkelerinden gelen turistler harcama yaparken, Antalya'da Ingiltere ve Almanya'dan gelenler, Mugla'da ise Ingiltere ve Amerika'dan gelenler en çok kartli harcama yapanlar oldu.
Analize göre, 2021'de Türkiye'yi ziyaret eden her 5 turistten biri 2022'de yine Türkiye'yi tercih etti.
Analizin turizm stratejisi açisindan sagladigi önemli içgörülerden biri de ülkeye ikinci defa gelen turistlerin, döviz bazinda ortalama turist harcamasinin yaklasik iki katina yakin harcama yapmasi oldu.
Visa Akdeniz Turizm Analizi'ne göre, 2022'de turistlerin Türkiye'de yaptiklari harcamalarda perakende alisverisler yüzde 43 ile açik ara önde geliyor.
Türkiye bu yönüyle, turistik konaklama ve yeme-içmenin ön planda oldugu diger Akdeniz ülkesine göre ayrisiyor. Türkiye'de ikinci önemli harcama kategorisi ise turist harcamalarinin yüzde 37'sini olusturan konaklama ve yeme-içme olarak gerçeklesti.
Saglik sektörü ise Türkiye'yi ziyaret eden turist harcamalarinin yüzde 7'sini olusturan üçüncü büyük kategori olarak dikkati çekti.
- "Analiz, pek çok stratejik içgörüyü ortaya koyuyor"
Açiklamada görüslerine yer verilen Visa Güney Avrupa Danismanlik ve Analitik Baskani Sertan Sener, analizin, Visa'nin kart harcama verilerinin analiz edilmesi sonucu, yabanci turistlerin ülkedeki harcama egilimleriyle ilgili çok degerli içgörüler sagladigini belirterek, sunlari kaydetti:
"Analiz, turizm sektörü açisindan ülkemizi tekrar ziyaret eden turistlerin biraktigi daha yüksek turizm gelirinden, Türkiye’nin perakende alisveris ve saglik turizminde öne çikmasina kadar pek çok stratejik içgörüyü ortaya koyuyor. Bu bilgilerin, ülkemizin turizm gelirlerinin artmasi için belli turist segmentlerinin bilinçli olarak hedeflenmesi ile sezonun 12 aya yayilmasina yönelik stratejiler gelistirilmesinde, turizm sektörünün tüm paydaslarina isik tutacagini umuyoruz.
Visa olarak kartli alisveris islemleri verisini analiz ederek elde ettigimiz içgörülerle dünyanin pek çok yerinde kamu ve özel sektör is birlikleri ile ekonomilerin daha kapsayici ve sürdürülebilir hale gelmesine katkida bulunuyoruz. Ülkemizde de GSYIH'nin yüzde 5'ini olusturan ve 1 milyondan fazla kisiye istihdam saglayan turizm sektörünün gelisimine ve katma degerli alanlarina isaret eden bu analiz ile Türk turizmine destek vermekten mutluluk duyuyoruz."