Van depreminde "saglik üssü" olan hastanede 500 depremzede tedavi edildiNecat Hazar- Van'da 23 Ekim ve 9 Kasim 2011 depremlerinde kentteki hastalarin büyük bölümünün sevk edildigi Van Bölge Egitim ve Arastirma Hastanesi, saglam yapisi ve zeminindeki beton kazik ve izolatörlerle güven veriyor - Hastane bashekimi Doç. Dr. Remzi Sarikaya: - "Kahramanmaras'taki depremlerden 30 dakika sonra hastane olarak önlemlerimizi aldik. 2 servisimizi bosaltip depremzedelere uygun hale getirdik. Akabinde ameliya

Van depreminde "saglik üssü" olan hastanede 500 depremzede tedavi edildiNecat Hazar- Van'da 23 Ekim ve 9 Kasim 2011 depremlerinde kentteki hastalarin büyük bölümünün sevk edildigi Van Bölge Egitim ve Arastirma Hastanesi, saglam yapisi ve zeminindeki beton kazik ve izolatörlerle güven veriyor
- Hastane bashekimi Doç. Dr. Remzi Sarikaya:
- "Kahramanmaras'taki depremlerden 30 dakika sonra hastane olarak önlemlerimizi aldik. 2 servisimizi bosaltip depremzedelere uygun hale getirdik. Akabinde ameliya

VAN (AA) - NECAT HAZAR - Van'da 23 Ekim ve 9 Kasim 2011'de meydana gelen depremlerde kentteki saglik hizmetlerinin kesintisiz yürütüldügü Van Egitim ve Arastirma Hastanesi'nde, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerde yaralanan 500 kisi tedavi edildi.

Saglik Bakanliginca kentte insa edilerek Van'daki depremlerden kisa süre önce hasta kabulüne baslayan, 2016'da da bünyesine Kadin ve Çocuk Hastaliklari ile Kardiyovasküler Cerrahi ek binasi eklenen hastane, Van'in yani sira çevre illere de hizmet verecek kapasiteye ulasti.

Van depreminde hasar görmeyerek saglik hizmetinin aksamadan yürütülmesine imkan saglayan hastanenin, depremden sonra insa edilen ek binasi da büyük depremlere dayanabilecek özelliklerle donatildi.

Zeminine 2 bin 300 beton kazik, 511 deprem izolatörü yerlestirilen ek binayla 1500 yatak kapasitesine ulasan hastane, son teknolojiye sahip tibbi cihazlari, yasam destek üniteleri, donanimli yogun bakim üniteleri ve uluslararasi standartlarda ameliyathaneleri ile binlerce hastaya sifa kapisi oldu.

Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremlerde de birçok ilden kente getirilen 500 hastanin tedavi edildigi hastanede, depremzedeler için psikososyal destek birimleri olusturuldu.

Bashekim Doç. Dr. Remzi Sarikaya, AA muhabirine, deprem sürecinde en önemli kurumlardan birinin hastaneler oldugunun bir kez daha görüldügünü söyledi.

Hastanelerin ayakta kalmasinin saglik hizmetlerinin kesintiye ugramadan sunulmasi açisindan önem tasidigini vurgulayan Sarikaya, "Ülke olarak iyi bir sinav verdigimizi düsünüyorum. Depremden sonra Malatya Egitim Arastirma Hastanesinde görevliydim. Depremden sonra hastane faaliyetlerine devam ediyordu. Van'daki hastanemiz depremden önce insa edildi. Ek binamiz da 'akilli hastane' olarak hizmete basladi. Hastanede 'trijenerasyon sistemi' bulunuyor. Bu sistem ile elektrik, isitma ve sogutmayi dogal gaz üzerinden sagladigi gibi olasi bir afette enerji kesintisi yasanmiyor. Hastanemiz depremin verecegi zarari önlemeye yönelik sistem üzerine kurulmus. Bu açidan olasi bir depremde Van ve çevre illere hizmetinde bir aksama olmayacak." diye konustu.

- "100'e yakin çalisanla bölgeye gittik"

Ek binanin yapilisinda zemine 2 bin 300 beton kazik çakildigini üzerine 511 sismik izolatörün yerlestirildigini anlatan Sarikaya, binanin olasi depremde 55 santimetre saga sola hareket kabiliyetinin bulundugunu, depremden zarar görme ihtimalinin düsük oldugunu dile getirdi.

Son zamanlardaki depremlerin kentte de hissedildigini belirten Sarikaya, "Depremi bu hastanede hissedenler olmustur ama hastanenin depreme dayanikli oldugunu bildikleri için o anda panik olusmadi. Kahramanmaras'taki depremlerden 30 dakika sonra hastane olarak önlemlerimizi aldik. 2 servisimizi bosaltip depremzedelere uygun hale getirdik. Akabinde ameliyathane, yogun bakim ve kan gibi hayati önem arz eden konularda hazirligimizi yaptik. Kisa sürede 100'e yakin saglik çalisanimizla bölgeye hareket ettik. Oradaki hastanelerde görev aldik ve bazi arkadaslarimiz orada çalismayi devam ediyor." ifadelerini kullandi.

- "19 hastamizin tedavisi devam ediyor"

Deprem bölgesinden Van'a sevk edilen yarali depremzedelerin tedavilerinin yapildigini bildiren Sarikaya, kentte misafir edilenlere de her anlamda destek verdiklerini dile getirdi.

Kentte birçok ilden yaklasik 500 hastanin getirildigini ifade eden Sarikaya, söyle devam etti:

"Hastalarimizin büyük bölümü taburcu oldu. Halihazirda 19 hastamizin tedavisi devam ediyor. Dün bir depremzede hastamiz dogum yapti. Hastanemiz girisine deprem koordinasyon merkezi kurduk. Hastalarimiz basvurdugunda arkadaslarimiz gerekli yönlendirmeleri yapiyor. Depremin ardindan psikolog ve psikiyatri hekimlerimizin hizmet verdigi psikodestek birimini kuruduk. Il Saglik Müdürlügü koordinesinde depremzedelere yönelik AFAD ve yurtlarda poliklinik hizmetleri sunuyoruz. Deprem bölgesine giden ya da buradaki saglik çalisanlarimiz depremi yasadiklarindan dolayi çok gayretli ve gönül borcuymus gibi hizmet verdiler."

Hastanede birçok depremi hissettiklerini belirten Kalp-Damar Cerrahisi bölümünden Opr. Dr. Murat Sezgin ise "Birçok deprem gördük, özelikle ameliyat esnasinda hissettigimiz depremler oldu. Hastanenin güvenli oldugunu bildigimiz için cesaretimiz artti. Van depreminde ve son depremlerin yasandigi bölgelerde görev yaptim. Hastanelerin saglik hizmetleri açisindan ne kadar önemli oldugunu gördük." dedi.