Türkiye'nin sifir atik serüveni kitap oldu Yildiz Nevin Gündogmus- Önsözünü Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in kaleme aldigi Sifir Atik Hareketi kitabinin tüm telif geliri, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen vatandaslarin barinma ihtiyaçlarini karsilamak amaciyla baslatilan "Evim Evin Olsun" Kampanyasi'na bagislanacak - Emine Erdogan: - "Sifir Atik Günü dolayisiyla hareketin hikayesini anlattigimiz eserle tarihe not düsmek istedik" - "Evlatlarimizla beraber gez

Türkiye'nin sifir atik serüveni kitap oldu Yildiz Nevin Gündogmus- Önsözünü Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in kaleme aldigi Sifir Atik Hareketi kitabinin tüm telif geliri, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen vatandaslarin barinma ihtiyaçlarini karsilamak amaciyla baslatilan "Evim Evin Olsun" Kampanyasi'na bagislanacak
- Emine Erdogan:
- "Sifir Atik Günü dolayisiyla hareketin hikayesini anlattigimiz eserle tarihe not düsmek istedik"
- "Evlatlarimizla beraber gez

ANKARA (AA) - "Gelecek nesillere temiz ve yasanabilir dünya birakma" amaciyla 6 yil önce hayata geçirilen Sifir Atik Projesi'nin hikayesi ile Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in projeyle baslayan çevre mücadelesinin ilk kez kaleme alindigi, "Sifir Atik Hareketi" adli kitap, okuyucuyla bulustu.

Emine Erdogan'in himayesinde Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca 2017'de hayata geçirilen ve toplumun tüm kesimlerini ayni çati altinda bulusturmasi bakimindan da Türkiye'nin en büyük çevre hareketi olarak tanimlanan Sifir Atik Projesi'nin uygulama asamalari ve Türkiye'nin sifir atik serüveni, Sümeyra Kilinç'in editörlügünde, "Sifir Atik Hareketi" adiyla kitaplastirildi.

Türkçe ve Ingilizce olarak basilan kitabin ön sözünü Emine Erdogan kaleme aldi.

Emine Erdogan, iklim degisikliginin etkilerinin artik günlük yasamda hissedilir hale geldigine isaret ederek, su ifadeleri kullandi:

"Ne yazik ki küresel isinma sebebiyle iklim dengemizi, mevsimlerimizi kaybediyoruz. Fakat bizim felaket olarak nitelendirdigimiz bu tabiat ve hava olaylari belki de doganin yok olma tehlikesine karsi ürettigi savunma mekanizmalari. Insan ve tabiat arasindaki bu yikim–onarim iliskisi ne zamana kadar sürer ve buradan nasil çikariz sorularinin cevaplarini ise bilmiyoruz. Umuyorum, yikimin hizi tabiatin kendini yenileme hizini daha fazla asmadan bu uykudan uyaniriz. Çünkü yok olan, çocuklarimizin, torunlarimizin dünyasi. Onlari temiz suyun, dalindan kopan, toprakta yetisen dogal besinlerin, agaçlarin arasinda en güzel sarkilari söyleyen kuslarin kalmayacagi bir gelecege sürüklüyor olmak ne kadar büyük bir haksizlik. Hiçbirimiz bu gidisata seyirci kalamayiz. Evlatlarimizla beraber gezegenimizdeki tüm varliklara yasanabilir bir dünya birakmak istiyorsak doga degismeden biz degismeliyiz. Bu degisimin formülünün, Anadolu topraklarinda yer alan tabiat dostu yasam tarzinda var olduguna inaniyorum."

Emine Erdogan, Sifir Atik Hareketi'nin basarisinin ardinda "köklü bir medeniyet" oldugunun altini çizerek, "Sifir Atik Hareketi'nin temel hedefi, iklim krizleri ve dogal kaynaklarin tükenmesi gibi felaketlerle yüz yüze oldugumuz bu dönemde, tüketim kültürümüzü gözden geçirerek atiksiz bir yasam benimsemek, temiz üretim ve adil paylasimi esas alan bir kalkinma modeli gelistirmek." bilgisini verdi.

- "Sifir Atik Projesi, çevre sorunlari için yerelden küresele çözüm önerileri sunuyor"

Birlesmis Milletlerin kalkinma planlarina dahil ettigi döngüsel ekonomi modelinin, yüzyillardir yasanan bu topraklarda bir yasam kültürü olarak uygulandigini vurgulayan Emine Erdogan, "Bugün gayemiz, unutulmaya yüz tutmus atiksiz yasam bilincini Sifir Atik Hareketi'yle canlandirirken tecrübelerimizi dünya ile paylasmak. Türkiye, küresel iklim degisikligine neden olan sera gazi emisyonlarinin sadece yüzce 0,8'inden sorumlu. Bununla birlikte çözümün aktif parçasi olmak için gereken tüm gayret ve samimiyeti gösteriyor." degerlendirmesini yapti.

Sifir atik konusunda farkindaligin önemine isaret ederek, bu konuda yapilan çalismalari animsatan Erdogan, "Bugün itibariyla elimizde Sifir Atik Hareketi'ne dair dünyaya aktaracagimiz pek çok tecrübe var. Bu vesile ile Birlesmis Milletler çatisi altinda Sifir Atik Danisma Kurulu kurulmasi kararina öncülük ettik. Ayni zamanda bu girisimin sonucu 30 Mart, Uluslararasi Sifir Atik Günü olarak ilan edildi. Bu yil dünyada ilk kez kutlanacak Sifir Atik Günü dolayisiyla hareketin hikayesini anlattigimiz eserle tarihe not düsmek istedik." ifadelerini kullandi.

Emine Erdogan, 6 Subat'ta meydana Kahramanmaras merkezli depremler ve ardindan yalanan sel felaketi nedeniyle gönüllerinin buruk oldugunu vurgulayarak, "Türkiye olarak yasanan dogal afet ve çevre sorunlarina 'dünya ortak evimiz' anlayisiyla ve doganin tüm kaynaklarinin insanligin ortak mirasi oldugu bilinciyle yaklasiyoruz. Bizden ne kadar uzak bir cografyada gerçeklesirse gerçeklessin, tabiatin verdigi her kayip, hepimizin müsterek felaketidir. Yasanan afetlerin yaralarini sarmak, iklim ve doga afetlerine karsi dayanikli sehirler kurmak ve gelecek nesillerimize dogasi korunmus bir dünya birakabilmek için hep birlikte çalismaya devam etmeliyiz." çagrisinda bulundu.

- Kitabin geliri depremzedeler için kullanilacak

Okuyucuya Sifir Atik Hareketi'nin yol hikayesinin anlatildigi kitapta, sifir atigin bir "Anadolu kültürü ürünü" oldugu vurgulandi.

"Bugünkü Noktaya Nasil Geldik?", Ortak Gelecegimizi Tehdit Eden Sorunlar: Iklim Degisikligi, Biyoçesitlilikte Azalma ve Atiklar", Türkiye'den Küresele Sifir Atik Projesi" ve "Sifir Atik Hareketi’nin Kazanimlari Neler Oldu?" baslikli dört bölümden olusan kitabin son bölümünde ise Emine Erdogan'in Sifir Atik Projesi kapsaminda ulusal ve uluslararasi çalismalarina iliskin fotograflarina yer verildi.

Kitabinin tüm telif geliri, Içisleri ile Sanayi ve Teknoloji bakanliklarinin koordinasyonunda Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen vatandaslarin barinma ihtiyaçlarini karsilamak amaciyla baslatilan Evim Evin Olsun” Kampanyasi’na bagislanacak.

Öte yandan Emine Erdogan, 30 Mart Uluslararasi Sifir Atik Günü dolayisiyla Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreterliginin özel davetlisi olarak katildigi BM Genel Kurulu'ndaki Sifir Atik Özel Oturumu'nun ardindan, katilimcilarla "Sifir Atik Hareketi" kitabinin Ingilizce basimini paylasti.