Türkiye'nin cografi degerleri Avrupa'da tescil sirasindaZeynep Canli- Aydin inciri ve kestanesi, Gaziantep baklavasi, Malatya kayisisi, Milas zeytinyagi, Bayramiç beyazi, Tasköprü sarimsagi, Giresun tombul findigi ve Antakya künefesi ile AB'den cografi isaret tescili alan Türkiye, Suruç nari, Çaglayancerit cevizi, Gemlik zeytini ve Edremit zeytinyagi için de bu yilin ilk yarisinda onay bekliyor - TÜRKPATENT Baskani Cemil Baspinar: - "Ülkemizin uluslararasi düzeyde tescilli cografi isaret sayisin

Türkiye'nin cografi degerleri Avrupa'da tescil sirasindaZeynep Canli- Aydin inciri ve kestanesi, Gaziantep baklavasi, Malatya kayisisi, Milas zeytinyagi, Bayramiç beyazi, Tasköprü sarimsagi, Giresun tombul findigi ve Antakya künefesi ile AB'den cografi isaret tescili alan Türkiye, Suruç nari, Çaglayancerit cevizi, Gemlik zeytini ve Edremit zeytinyagi için de bu yilin ilk yarisinda onay bekliyor
- TÜRKPATENT Baskani Cemil Baspinar:
- "Ülkemizin uluslararasi düzeyde tescilli cografi isaret sayisin

ANKARA (AA) - ZEYNEP CANLI - Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), Türkiye'nin cografi zenginliklerinin yurt disinda da tanitilmasi ve tescili amaciyla çesitli çalismalar gerçeklestirirken ülkenin Avrupa Birligi (AB) nezdinde cografi isaret alan ürün sayisi 9'a, basvuru sayisi ise 45'e yükseldi.

AA muhabirinin derledigi bilgiye göre, son olarak Antakya künefesinin de AB tarafindan tescillenmesiyle Türkiye'nin Avrupa'dan tescilli cografi isaret sayisi 9'a ulasti. Aydin inciri ve kestanesi, Gaziantep baklavasi, Malatya kayisisi, Milas zeytinyagi, Bayramiç beyazi, Tasköprü sarimsagi ve Giresun tombul findigi daha önce tescil edilmisti.

Türkiye'nin AB'nin tescil sirasinda bekleyen 45 cografi isareti daha bulunuyor.

Bunlardan Kirkagaç kavunu, Demirci hünnabi, Amasya çiçek bamyasi, Bursa siyah inciri, Hopa hamsili ekmegi, Safranbolu safrani, Suruç nari, Manisa sultani çekirdeksiz üzümü ve mesir macunu, Isparta gülyagi, Bursa seftalisi, Ezine peyniri, Urla sakiz enginari, Rize çayi, Ayas domatesi, Kilis zeytinyagi, Hüyük çilegi, Bingöl bali, Melli inciri, Osmaniye yer fistigi, Hatay kaytaz böregi, Tarsus sariulak zeytini ve Silifke yogurdu için geçen yildan bugüne AB nezdinde tescil basvurusu yapildi.

Ayrica, Afyonkarahisar pastirmasi ve sucugu, Antep fistigi, Kayseri pastirmasi, mantisi ve sucugu, Inegöl köftesi, Maras çöregi, Milas yagli zeytini, Gaziantep menengiç kahvesi, Tonya tereyagi, Aydin memecik zeytini ve zeytinyagi, Bursa kestane sekeri, Erzurum su böregi, Ipsala pirinci, Maras tarhanasi, Araban sarimsagi, Edremit Körfezi yesil çizik zeytini, Çaglayancerit cevizi, Gemlik zeytini ve Edremit zeytinyagi için tescil basvurusunda bulunulmustu.

Bunlardan Suruç nari, Çaglayancerit cevizi, Gemlik zeytini ve Edremit zeytinyagi için tescil onaylarinin bu yilin ilk yarisinda çikmasi bekleniyor.

- "Tescilli cografi isaret sayisini hizla artiracagiz"

TÜRKPATENT Baskani Cemil Baspinar, kurumun bu yil tarihinde ilk kez AB'ye dogrudan basvuru yapma yetkisini kullanarak 10 cografi isaretli ürünün tescili için toplu basvuruda bulundugunu söyledi. Baspinar, "Ülkemizin uluslararasi düzeyde tescilli cografi isaret sayisini hizla artiracagiz." dedi.

Kurum, ayrica, cografi isaret konusunda farkindaligin artirilmasi, tescilli ürünlerin ön plana çikarilmasi ve bu alandaki e-ticaret faaliyetlerine destek olunmasi amaciyla Hepsiburada firmasiyla protokol imzaladi.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile cografi isaretler için de isbirligine gidildi. Bu kapsamda TÜRKPATENT'in tescilledigi ürünlerin Enstitünün dis temsilcilikleri araciligiyla yurt disinda tanitilmasi, böylece hem ihracat potansiyellerinin artirilmasi hem de katma degerlerinin yükseltilmesi amaçlaniyor.

???????- Basvuruda Konya, tescilde Gaziantep önde

Türkiye'de 2002'de 31 olan tescilli cografi isaret sayisi geçen yil sonu itibariyla 43 kat artisla 1341'e ulasti.

Geçen yil en çok cografi isaret basvurusu yapan il 37 ile Konya olurken en çok tescil alan il 27 ile Gaziantep olarak kaydedildi.

Geçen yil ayrica 39 geleneksel ürün için basvuruda bulunuldu. Bu ürünler TÜRKPATENT tarafindan degerlendiriliyor.

Cografi isaret ve geleneksel ürün adi, cografi kaynak belirtmek, geleneksel bilgi ve kültürel degerlerle de sekillenebilen üretim metodunu ve kalitesini garanti etmek, pazarda ürünleri ayirt ederek pazarlama araci olmak, ürün taklitçiligiyle mücadele etmek gibi islevlere sahip bulunuyor.

Bu nedenle diger sinai mülkiyet haklarindan farkli olarak cografi isaret ve geleneksel ürün adi, üreticilere sagladigi haklarin yani sira yerel üretimin ve kirsal kalkinmanin desteklemesinde önemli rol oynuyor.

Cografi isaret tescil ettiren tüzel kisilikler içinde en büyük payi, ticaret ve sanayi odalari aliyor. Belediyeler, ticaret borsalari ve valilikler en fazla tescili bulunan kurumlar olarak ticaret ve sanayi odalarini takip ediyor.